Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Eρώτηση του Συμεών Κεδίκογλου στον Υπουργό Οικονομικών με θέμα τις απολαβές μόνιμων υπαλλήλων ΟΠΑΠ Α.Ε.



Την ώρα που οι βουλευτές καλούμαστε να ψηφίσουμε ακόμα μια φορά επώδυνα μέτρα, προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του προγράμματος που έχει ανάγκη, έρχονται στο φως της δημοσιότητας άκρως προκλητικά στοιχεία για τις απολαβές κάποιων υπαλλήλων
και γενικών διευθυντών της ΟΠΑΠ Α.Ε.- Ανώνυμη Εταιρεία (Προεδρικό Διάταγμα 228/1999) με το Ελληνικό Δημόσιο ως το μοναδικό μέτοχο- που ανέρχονται σε 20 μισθούς ετησίως και συγκαταλέγουν, σύμφωνα με δημοσίευμα στο διαδίκτυο: «υψηλά πριμ παραγωγικότητας, επιδόματα ισολογισμού, κατασκήνωσης, διακοπών (πέραν της κανονικής άδειας) και ειδικών συνθηκών (για χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών!), επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για τηλεφωνητές, οδηγούς και χειριστές φωτοτυπικών μηχανημάτων (!), συνταξιοδότηση με πλουσιοπάροχα εφάπαξ και επιπλέον bonus!

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η παραπάνω κατάσταση διαμορφώθηκε μέσω των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΕΣΣΕ), οι οποίες «ανανεώνονταν κάθε φορά με όλο και πιο ευνοϊκούς όρους. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, υπάρχουν γενικοί διευθυντές οι τακτικές μεικτές αποδοχές των οποίων ανέρχονται ή και ξεπερνούν τις 12 χιλιάδες μηνιαίως. Εάν, όμως, σε αυτές προστεθούν και οι έξι μισθοί που δίδονται μαζεμένοι συνήθως κάθε Απρίλιο σε όλους όσοι καλύπτονται από την ΕΣΣΕ με τη μορφή πριμ παραγωγικότητας (συνολικά δηλαδή 20 μισθοί, αντί 14 των υπόλοιπων μισθωτών), τότε οι ετήσιες μεικτές απολαβές τους αγγίζουν ακόμη και τις 200 χιλιάδες ευρώ! Αλλά και ακόμη σε χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, σε υπαλλήλους δηλαδή που δεν διαθέτουν καν πανεπιστημιακό πτυχίο, οι ετήσιες απολαβές μαζί με το πριμ παραγωγικότητας και τα διάφορα επιδόματα φθάνουν άνετα τις 100 χιλιάδες ευρώ ετησίως!»

Επιπρόσθετα, με τον τερματισμό της εργασίας τους λαμβάνουν ένα εφάπαξ ποσό που μπορεί να μετριέται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ... «Μόνο για το 2011, η αξία των επιδομάτων αποχώρησης με βάση τα υποχρεωτικά επιδόματα σύμφωνα με τους όρους της ΕΣΣΕ και τα προβλεπόμενα επίπεδα μισθών έφθασε τα 20,2 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι, οι αμοιβές του προσωπικού της εταιρείας ανήλθαν στα 26,8 εκατ. ευρώ», σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα.

Τις ως άνω απολαβές φέρονται να απολαμβάνουν τόσο υπάλληλοι της ΟΠΑΠ Α.Ε που βρίσκονται θεωρητικά σε θέσεις ευθύνης όσο και οδηγοί που «μαζί με τα επιδόματα, τα πριμ παραγωγικότητας, τις υπερωρίες και τα λοιπά προνόμια, έφθαναν να εισπράττουν 100 χιλιάδες ευρώ ετησίως ή καθαρίστριες με απολαβές 40 χιλιάδων ευρώ»!

Πρέπει όμως να γίνει ο διαχωρισμός από άλλους
υπαλλήλους στον Οργανισμό, νέους στην πλειοψηφία τους άνθρωποι,  που εργάζονται υπό καθεστώς ατομικής σύμβασης, ανήκουν στην θυγατρική «ΟΠΑΠ Υπηρεσιών» και αμείβονται με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ μεικτά (μηνιαίως).

Κι ενώ θα περίμενε κανείς τη μείωση των  αποδοχών των υπαλλήλων του Οργανισμού, παρατηρείται απλώς ότι η υπερωριακή απασχόληση υπολογίζεται πλέον με προσαύξηση ποσοστού 50% αντί του 75% και τέθηκε πλαφόν στον αριθμό τους.  

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή, αν τα παραπάνω στοιχεία ισχύουν όπως αναφέρονται, πλήττεται βάναυσα η κοινωνική δικαιοσύνη και οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα και αποφασιστικά – και μάλιστα χρονικά κοντά με το επώδυνο πακέτο των μέτρων, που θα είχε και ένα συμβολικό χαρακτήρα-ερωτάσθε:

·         Είναι ακριβή τα ως άνω στοιχεία για τις απολαβές ενός αριθμού μόνιμων υπαλλήλων της ΟΠΑΠ Α.Ε. και, αν ναι, έχετε σκοπό να προβείτε άμεσα σε δραστικές μειώσεις;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου