Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

«Πόρτα» έριξε η Κύπρος στην Τρόικα – Δ. Χριστόφιας: «Μόνο με τους δικούς μας όρους»

Κατηγορηματικά απέρριψε  κάθε ιδέα προσφυγής της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης κάτω από τους υφιστάμενους όρους της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και της σκληρής λιτότητας που επιβάλλει η Τρόικα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση της ΝΕΤ.

Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας ήταν σκληρός και επικριτικός απέναντι στην Τρόικα στην πολιτική που αυτή ακολουθεί στην Ελλάδα απαντώντας με ένα ξεκάθαρο «Όχι» στα σενάρια που θέλουν την Κύπρο να εισέρχεται στο μηχανισμό στήριξης με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις
«Η Κύπρος δεν θα δεχθεί το σχέδιο διάσωσης με τους υπάρχοντες όρους που προτείνουν οι διεθνείς δανειστές της», ήταν το μήνυμα που έδωσε με σαφήνεια προς «πάσα ενδιαφερόμενο» ο Δ. Χριστόφιας.
Ο πρόεδρος της Κύπρου ξεκαθάρισε πως θέματα όπως πώληση κρατικών κερδοφόρων εταιρειών ή κατάργηση αυξήσεων στους μισθωτούς είναι  μη διαπραγματεύσιμοι όροι για την κυπριακή πλευρά και δε θα προσυπογράψει ποτέ σε τέτοιες απαιτήσεις:
«Δεν θα υπογράψουμε ποτέ συμφωνία διάσωσης που θα περιλαμβάνει την πώληση κερδοφόρων κρατικών εταιρειών ή την κατάργηση των μισθολογικών αυξήσεων που συνδέονται με τον πληθωρισμό», δήλωσε κατηγορηματικά ο Κύπριος πρόεδρος περιγράφοντας τον πλαίσιο των όρων που θα θέσει η Λευκωσία σε περίπτωση που καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης.
«Δεν τους λέμε απλά όχι», είπε. «Τους δίνουμε αντιπροτάσεις», προσέθεσε.
Ο κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι εάν δεν δοθεί ο 13ος μισθός, αυτό σημαίνει ότι θα παραλύσει η αγορά, ενώ όσον αφορά στους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς, σημείωσε ότι αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση τους, καθώς αποτελούν κερδοφόρο εισόδημα για το κράτος.
Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι θα εξευρεθούν τρόποι ώστε να διαχωριστούν οι εργασίες των κυπριακών τραπεζών στην Κύπρο και την Ελλάδα. Λέγοντας ότι «Αυτό που έγινε με τις τράπεζες είναι έγκλημα και δεν φταίνε οι πολίτες».
«Έχει χρεωκοπήσει η νεοφιλελεύθερη μέθοδος αντιμετώπισης της κρίσης» προειδοποίησε ο Κύπριος πρόεδρος  και χαρακτήρισε εξοντωτική τη γραμμή που ακολουθεί η τρόικα στην Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Παράλληλα επεσήμανε δε ότι έχει περάσει από το Συμβούλιο της ΕΕ απόφαση, σύμφωνα με την οποία η κρίση θα αντιμετωπιστεί με ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο γραμμές. Αυτή του Συμβουλίου που πήρε τις αποφάσεις κι αυτή της τρόικας η οποία είναι εξοντωτική και απαράδεκτη», επισήμανε.
Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος στις 4 Σεπτεμβρίου εξασφάλισε  δάνειο από τη Ρωσία –η οποία είναι μέλος του ΔΝΤ- ύψους 5 σισ. € έχοντας λύσει ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος και μιλώντας πλέον από θέση ισχύος σε όσους την θέλουν μαζί με την Ισπανία να καταφεύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου