Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις καταχρηστικές διώξεις εναντίον αγροτοσυνδικαλιστών



Για άλλη μια φορά δικαστήριο των Σερρών καταδίκασε αγρότες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, που φέρεται ότι έλαβε χώρα κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2007.
Σωρεία τέτοιων δικών εκκρεμούν εναντίον αγροτών από τις περιφέρειες Σερρών, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, μετά από αυτεπάγγελτη άσκηση διώξεων για παρακώληση συγκοινωνιών, διώξεων που εξατομικεύονται με βάση τους αριθμούς κυκλοφορίας των τρακτέρ που βρίσκονταν παρκαρισμένα στις παρυφές των Εθνικών οδών, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία, παρά μόνο για ελάχιστες ώρες και σε συνεννόηση με την Τροχαία. Σε ορισμένες περιπτώσεις προστέθηκε στις κατηγορίες και η ηθική αυτουργία με βάση την αναγνωρισιμότητα του αγροτοσυνδικαλιστή. Μάλιστα, εκτός των τρακτέρ, καταγράφηκαν από τα κατά τόπους αρμόδια όργανα και αριθμοί κυκλοφορίας ιδιωτικών ΙΧ και αγροτικών οχημάτων, που βρίσκονταν σταθμευμένα σε παράπλευρες της Ε.Ο. οδούς, χωρίς να εμποδίζουν στο ελάχιστο την κυκλοφορία, ενώ οι ιδιοκτήτες τους κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση στις τοπικές αστυνομικές αρχές. Δεδομένου ότι οι διώξεις επαναλαμβάνονται εναντίον των ίδιων προσώπων για τα έτη 2007, 2009, 2010 και 2011 και οι ποινές που έχουν επιβληθεί πρωτοδίκως κυμαίνονται από 8 με 12 μήνες, κινδυνεύουν να συσσωρεύσουν αρκετά έτη ποινών οι ίδιοι αγροτοσυνδικαλιστές, χωρίς να έχουν καταμηνυθεί από διερχόμενους οδηγούς ή επιβάτες και χωρίς να καταγγέλλονται για βλάβες κανενός προσώπου ή αγαθού (πχ ευπαθή προϊόντα).
Οι φορείς των αγροτών, τοπικοί βουλευτές και τοπικές αρχές απευθύνθηκαν στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας να παύσουν οι διώξεις με όποια νομοθετική παρέμβαση κρίνει εκείνος προσφορότερη, πρόταση που ο κ. Υπουργός ανέλαβε να εξετάσσει.
Ο κ. Σαμαράς κατά την προεκλογική περίοδο σε επίσκεψή του στις Σέρρες είχε επίσης δεσμευθεί για τη ρύθμιση του ζητήματος. Το ΚΚΕ κατέθεσε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετική τροπολογία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να την υπερψηφίσει όπως και κάθε άλλη πρόταση που θα δίνει λύση στο ζήτημα.
Ερωτάται ο κ. υπουργός:

· Τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης;
·  Τι μέτρα θα λάβει ώστε να σταματήσει η καταχρηστική  αυτεπάγγελτη δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών σε περιπτώσεις συλλογικών διαμαρτυριών, κοινωνικών κινητοποιήσεων και επαγγελματικών διεκδικήσεων;

Η ερωτώσα βουλευτής
Αφροδίτη Σταμπουλή
Ζωή Κωσταντοπούλου
Ηρώ Διώτη
Αλέξιος Μητρόπουλος
Βαγγέλης Αποστόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου