Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

«Άστραψε» και «Βρόντηξε» ο Τσίπρας για τον ΟΠΑΠ

Μιλώντας σήμερα στους εργαζόμενους του οργανισμού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία όσο-όσο και προσέθεσε, ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ εξυπηρετεί τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. 

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου), ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχει επιλεγεί για να κάνει τη βρώμικη δουλειά» και σημείωσε ότι «πρόκειται για έναν οργανισμό που λειτουργεί παράτυπα και παράνομα» και που «εμπλέκεται -στον ελάχιστο χρόνο της λειτουργίας του- σε δεκάδες υποθέσεις που πρέπει να ερευνηθούν και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά».
Σε ό,τι αφορά μόνο τον ΟΠΑΠ είναι χαρακτηριστικό, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σε ανακοίνωσή του στις 17 του Σεπτέμβρη μιλούσε για πώληση του 29% των μετοχών, έρχεται με νέα ανακοίνωση, προχτές, να ανεβάσει το ποσοστό στο 33% από το συνολικό 34% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο. «Ποιος παίρνει αυτές τις αποφάσεις; Με ποια διαδικασία; Με ποια εξουσιοδότηση;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

 «Τα παραπάνω είναι πταίσματα, αν σκεφτεί κανείς ότι η απελθούσα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε ως νομικό σύμβουλο για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ τη δικηγορική εταιρεία Freshfield, η οποία συγχρόνως εκτελεί χρέη νομικού συμβούλου της αγγλικής εταιρείας διαδικτυακού στοιχηματισμού Betfair. 

H Betfair είναι ένας από τους βασικούς ανταγωνιστές του Οργανισμού, μια εταιρεία που προσέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο το ελληνικό νομικό πλαίσιο για το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ ΑΕ, όσο και τον πρόσφατο νόμο για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων. Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων εδώ; Και αν ακόμα τυπικό κώλυμα δεν υπάρχει, δεν προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η εν λόγω επιλογή;».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αμφισβητείται ακόμη και η νομιμότητα του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς «η επιλογή του προέδρου του από τη Βουλή δεν έγινε όπως θα έπρεπε», ενώ «η κάλυψη που επιχείρησε να του παράσχει η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τους αφήνει όλους έκθετους». 

«Καταργείται το κοινοβούλιο με τη φάμπρικα πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που έχουν ανοίξει», είπε και έκανε λόγο για τεράστιο σκάνδαλο, που «αφορά την υποτίμηση της χρηματιστηριακής αξίας του ΟΠΑΠ, που επιτυγχάνεται με μεθοδευμένες κινήσεις από τη μεριά της συγκυβέρνησης».

«Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ οδηγεί σε περιορισμό των εσόδων του ελληνικού δημοσίου σε μια περίοδο που δεν αντέχει καμία επιπλέον ζημία», τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

Ο κ. Σαμαράς, τώρα, ετοιμάζεται να χαρίσει τον ΟΠΑΠ, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, και υπενθυμίζοντας παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «όταν πουλάς σε τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς, χαρίζεις», τόνισε: «Είναι οικονομικό και πολιτικό έγκλημα και πρέπει να αποφευχθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου