Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

5ο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης

Μαζική φυγή για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στην Α Θεσσαλονίκης παρατηρείται μέσα από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Palmos Analysis που δημοσιεύθηκε στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής. 
Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πίσω... από το ΛΑΟΣ καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 4,5%! Αναλυτικότερα η ΝΔ παίρνει 13,6%, ακολουθεί δεύτερο κόμμα το ΚΚΕ με 9,1, η ΔΗΜ.ΑΡ. στην τρίτη θέση με 7,1 %, ο ΛΑΟΣ με 5,3% , το ΠΑΣΟΚ 4,5 % , 4,2 οι Οικολόγοι – Πράσινοι , 3,4 ο ΣΥΡΙΖΑ , 2,1 % η Δημοκρατική Συμμαχία και 1,6 το Άρμα Πολιτών.  Στο 10,4 % η αποχή, 23,6 οι αναποφάσιστοι.

Εκτίμηση αποτελέσματος Α’ Θεσσαλονίκης

ΠΑΣΟΚ 10% – 15%
Ν.Δ. 22% – 26%
ΚΚΕ 12% – 16%
ΛΑΟΣ 7% – 10%
ΣΥΡΙΖΑ 5% – 7%
Οικολόγοι – Πράσινοι 6% – 8%
Δημοκρατική Αριστερά 10% – 13%
Δημοκρατική Συμμαχία 3% – 4%
Άλλο 11% – 15%
Η βίαιη ανατροπή των επαγγελματικών και οικονομικών δεδομένων των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ χάρη στην κυβερνητιή πολιτική των δύο τελευταίων χρόνων τους οδηγεί στο να γυρίσουν την πλάτη τους στον κομματικό φορέα που στέγασε επί δεκαετίες τις πολιτικές τους επιλογές με προφανείς τις επιλογές των κομμάτων της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, Οικολόγοι Πράσινοι και Αρμα Πολιτών) Παρ’ όλα αυτά, το 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 δεν έχουν ακόμα πάρει μεταγραφή για κάποιο άλλο κόμμα αλλά παραμένουν μετέωροι (αναποφάσιστοι, άκυρο-λευκό, αποχή), περιμένοντας είτε τις εσωκομματικές εξελίξεις και τις ενδεχόμενες αλλαγές σε επίπεδο ηγεσίας ή/και πολιτικής γραμμής στο ΠΑΣΟΚ, είτε μια ενδεχόμενη ανασύνθεση στους χώρους της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.
Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να κρατάει τη θέση της και συντηρεί σαφές προβάδισμα, μακριά ωστόσο από το στόχο της αυτοδυναμίας. Πάντως η φθορά που θα μπορούσε να έχει υποστεί λόγω της συγκυβέρνησης δεν αποτυπώνεται στα νούμερα των δημοσκοπήσεων. Στάσιμος και ο ΛΑΟΣ, η συμμετοχή του οποίου στην κυβέρνηση από τη μία πλευρά του στέρησε την εισροή διαμαρτυρόμενων ψηφοφόρων, από την άλλη όμως δημιουργεί ένα πιο «αποδεκτό» προφίλ συστημικού φορέα για το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη: είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφονται διαρροές ακροδεξιών ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ προς τη Χρυσή Αυγή.
Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης, η μικρή ικανοποίηση από την κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς η αρχική ευφορία από το σχηματισμό της αντικαθίσταται σταδιακά από προβληματισμό αλλά και συνειδητοποίηση ότι αφενός «ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη», αφετέρου η πραγματικότητα των σκληρών μέτρων δεν αλλάζει… Μάλιστα, για έναν στους τρεις περίπου ερωτηθέντες το ευρώ δεν είναι πλέον επιθυμητό με κάθε θυσία, καθώς οι αντοχές του πληθυσμού εξαντλούνται ταχύτατα…
Ταυτότητα της έρευνας
Η δημοσκόπηση έγινε από την Palmos Analysis για τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης (Δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Ευόσμου–Κορδελιού, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης–Συκεών, Παύλου Μελά). Το δείγμα ήταν 861 άτομα, άνδρες κα γυναίκες, ηλικίας 18 και άνω. H δειγματοληψία έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με το σύστημα CATI από τις 9 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2011. Σταθμίσεις έγιναν με βάση το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές 2009. Μέγιστο στατιστικό σφάλμα +- 3,3% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.
Η Palmos Analysis είναι μέλος των ESOMAR και WAPOR και έχει αριθμό μητρώου 11 στο Μητρώο Επιχειρήσεων και Φορέων Δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ.  //(Αγγελιοφόρος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου