Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

«Μαύρη τρύπα» στο πόθεν έσχες του Άκη

«Ανειλικρινή» χαρακτηρίζουν οι ορκωτοί λογιστές την δήλωση περιουσιακής κατάστασης του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου για το οικονομικό έτος 2009.
Να σημειωθεί ότι οι ελεγκτές ερεύνησαν τα στοιχεία του πρώην υπουργού μετά από άρση του τραπεζικού , φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου που αποφάσισε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή λόγω της εμπλοκής του κ. Τσοχατζόπουλου στο σκάνδαλο των υποβρυχίων.
Πιο συγκεκριμένα, από το «πόθεν έσχες» του κ. Τσοχατζόπουλου προκύπτει ότι έχει συνολικό εισόδημα 250.955, 87 ευρώ τα 150.000 από τα οποία δικαιολογεί
ως λήψη δύο δανείων (100.000 ευρώ από Eurobank και 50.000 ευρώ από Πειραιώς). Δεν έχει δηλώσει το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ενώ παλιότερα περιουσιακά του στοιχεία δεν δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματα του.
Έχει το 50% της επικαρπίας ενός αγροτεμάχιου στην Αμάρυνθο 1.276 και 745 τμ αντίστοιχα που αποκτήθηκαν το 1983 και 1986 , την επικαρπία του 50% σπιτιού στον Κόρφο Κορινθίας 147 τμ που αποκτήθηκε από αγορά το 1994, δύο διαμερίσματα 59 και 142 τμ στην Κόμνα Τράκα που το αγόρασε το 2004 , ενώ η σύζυγος του Βίκυ Σταμάτη έχει από γονική παροχή ένα διαμέρισμα στο Χαλάνδρι 130 τμ.
Το ζεύγος δεν έχει καμία μετοχή ενώ ο ίδιος εμφανίζει να έχει μόνο 4297 ευρώ στην Εθνική τράπεζα , 7.000 ευρώ από δάνεια που έχει πάρει από Eurobank και Πειραιώς το πρώτο επισκευαστικό και το δεύτερο καταναλωτικό! Η δε σύζυγος φέρεται να διαθέτει όλα και όλα 225 ευρώ στην City Bank.
Τι αυτοκίνητο δηλώνει; Ένα αυτοκίνητο 700 κυβικών που αγόρασε το 2007.
Ο Άκης επιστρέφει τα «περί ανειλικρίνειας»
Πάντως, ο κ. Τσοχατζόπουλος με ανακοίνωση επιχειρεί να απαντήσει στο πόρισμα των ελεγκτών. Αναλυτικά στην κείμενο αναφέρει «Σχετικά με τα όσα ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «ανειλικρινή» τη δήλωση μου πόθεν έσχες του έτους 2010, δηλώνω τα ακόλουθα:
Το «σήριαλ» με τη συγκεκριμένη δήλωση πόθεν έσχες κρατάει έναν χρόνο τώρα. Από την Επιτροπή Ελέγχου των πόθεν έσχες της Βουλής επανειλημμένα μου ζητήθηκαν και απέστειλα επιπρόσθετα στοιχεία τόσο για την περιουσιακή μου κατάσταση, όσο και για τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς και τη διαχρονική εξέλιξή τους, ενώ τα δεδομένα ήταν εξ αρχής γνωστά και κατατεθειμένα στις φορολογικές δηλώσεις μου και τις δηλώσεις πόθεν έσχες. Απέστειλα όλα τα τραπεζικά στοιχεία και τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών από το έτος 1981, όταν και εκλέχθηκα για πρώτη φορά βουλευτής.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή έρευνα από την Επιτροπή πόθεν έσχες, παράλληλα και με τον έλεγχο που επί έναν χρόνο διεξάγει το ΣΔΟΕ στα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία μου.
Επί των συγκεκριμένων θεμάτων που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής:
Α. Καμία παράβαση στο πόθεν έσχες μου του οικονομικού έτους 2010 (χρήσης 2009), που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2010, δεν υπήρξε λόγω της μη δήλωσης του ακινήτου της Δ. Αρεοπαγίτου, που αγοράστηκε το Πάσχα του 2010 και το οποίο δηλώθηκε κανονικά, -όπως κατά πάγια πρακτική συμβαίνει- στη φορολογική δήλωση του επομένου έτους, δηλαδή του 2011. Παρ όλα αυτά, κατέθεσα στην Επιτροπή πόθεν έσχες ήδη από το φθινόπωρο του 2010 όλα τα οικονομικά και φορολογικά στοιχεία σε σχέση με το συγκεκριμένο ακίνητο. Έτσι ώστε, παρόλο που δεν είχα σχετική υποχρέωση, η Επιτροπή να μπορέσει να ελέγξει την αγορά του ακινήτου μέσα στην ίδια οικονομική χρήση 2010, ενώ η αγορά πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2010.
Β. Όσον αφορά περιουσιακά στοιχεία που δήθεν δεν δικαιολογούνται, όπως έχω δηλώσει στην Επιτροπή, το συνολικό μη αναλωθέν κεφάλαιο προς κάλυψη τεκμηρίων για τα οικονομικά έτη 2003 έως 2010 ανέρχεται στο ποσό των 719.000 ευρώ, το οποίο καλύπτει οποιαδήποτε αγορά περιουσιακών στοιχείων και τα τεκμήρια διαβίωσής μου για το εν λόγω διάστημα μέχρι και σήμερα.
Επομένως, τα περί «ανειλικρίνειας» επιστρέφονται σε όσους τα εκτόξευσαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου