Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

VPRC: Κανείς δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Παπαδήμου

 550_334_113055.jpgΚαμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει το 40% των πολιτών σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύεται σήμερα στα «Επίκαιρα». Η δημοσκόπηση δείχνει ότι μόνο το 25% εμπιστεύεται λίγο την σημερινή κυβέρνηση ενώ παράλληλα το 78% θεωρεί ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση. Αντιφατική είναι όμως η εικόνα που παρουσιάζει η απάντηση στο ερώτημα περί παράτασης της θητείας του. Το 40% των ερωτηθέντων θέλει να συνεχιστεί ενώ το 43% είναι εναντίον της παράτασης της θητείας και ζητά προσφυγή στις κάλπες. Το 17% δεν εκφράζει άποψη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα πάει σίγουρα να ψηφίσει και το 57,8% υποστηρίζει πως κανένα κόμμα δεν έχει καλή πολιτική στάση.

Στην εκτίμηση της πολιτικής επιρροής των κομμάτων το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο οριακό επίπεδο του 18% με τάση περαιτέρω πτώσης. Η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 12,5 μονάδες διαφορά. Σημαντική άνοδο καταγράφουν σε μία ακόμη μέτρηση τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία συγκεντρώνουν συνολικά ποσοστό 32,5%. Η άνοδος της Αριστεράς καταγράφεται σε σταθερά υψηλά επίπεδα  ενώ ο δικομματισμός συνεχίζει την πτωτική του τάση.
Αναλυτικά: ΝΔ 30,5%, ΠΑΣΟΚ 18%, ΚΚΕ 13%, ΣΥΡΙΖΑ 11%, Δημοκρατική Αριστερά 8,5%, ΛΑ.Ο.Σ. 7%, Οικολόγοι 3%, Δημοκρατική Συμμαχία 2% και Άρμα Πολιτών 2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 28%

Σύμφωνα με την ανάλυση των Επίκαιρων
 «Η μείωση του δικομματισμού «δείχνει» μέχρι σήμερα προς σχεδόν σίγουρη επτακομματική Βουλή. Δεν μπορεί όμως στατιστικά να αποκλειστεί η είσοδος στη Βουλή και άλλων κομμάτων. Αναμφίβολα, το μομέντουμ της στιγμής ευνοεί σημαντικά τα κόμματα της Αριστεράς. Το ΚΚΕ κυμαίνεται σταθερά τον τελευταίο χρόνο από 12% έως 13.5% (13% στην παρούσα μέτρηση του Δεκεμβρίου 2011). Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης, εμφανίζεται μέσα στο χρόνο που διανύθηκε να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ρυθμό εκλογικής αύξησης, από 4.5% τον Δεκέμβριο του 2010 στο 11% τον Δεκέμβριο του 2011. Αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, με ενδεχόμενη μάλιστα συνεργασία του Αρματος Πολιτών (2% στη μέτρηση του Δεκεμβρίου 2011), είναι πιθανόν τα εκλογικά του ποσοστά να μεγαλώσουν περισσότερο και το συνολικό άθροισμα των αριστερών κομμάτων να ξεπεράσει το 30% (χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό η ΔΗΜΑΡ).»

Στην προτίμηση των πολιτικών προσώπων προηγείται ο Γιάννης Δημαράς και ο Φώτης Κουβέλης, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου