Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΈΓΙΝΕ ΤΩΡΑ:Επιστολή 27 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Λουκά Παπαδήμο

Πρόταση για ένα «Πρόγραμμα Θετικών Δράσεων για τη Στήριξη των Οικογενειών» κατέθεσαν στο Γραφείο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με κοινοποίηση στα συναρμόδια Υπουργεία, 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτο υπογράφοντα τον Κώστα Καρτάλη.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή που συνοδεύει την πρόταση «Ορισμένα από τα μέτρα που εφαρμόζονται με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση,
προκαλούν πιέσεις στις οικογένειες και ανατρέπουν τον προγραμματισμό τους όπως αυτός είχε διαμορφωθεί με βάση διαφορετικά δεδομένα. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε ότι επείγει ένα πλαίσιο μέτρων που θα υποστηρίξει τις θετικές εκείνες δράσεις (affirmative action) οι οποίες είναι αναγκαίες για την αποκατάσταση της σταθερότητας στα νοικοκυριά αλλά και την ανακούφιση κοινωνικών ομάδων που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την κρίση.».
Οι βουλευτές τονίζουν ότι «τα είκοσι (20) μέτρα που προτείνονται δεν είναι υποχρεωτικά δημοσιονομικού χαρακτήρα, ενώ ορισμένα δεν είναι αναγκαίο να είναι μόνιμα, υπό την έννοια ότι ανάλογα με την πορεία αποκατάστασης της οικονομίας θα είναι δυνατή η επαναξιολόγηση της αναγκαιότητας τους. Στην πλειοψηφία τους τα μέτρα τα οποία προτείνονται αντανακλούν ρυθμιστικές παρεμβάσεις με τις οποίες επιδιώκεται η επιτάχυνση θεσμοθετημένων μέτρων ή επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής τους.»
Τέλος οι Βουλευτές προτείνουν τη συγκρότηση Ομάδας Διοίκησης Εργου (Ο.Δ.Ε.) η οποία θα διασφαλίσει την οριζόντια διασύνδεση και συνέργεια των εμπλεκόμενων κατά περίπτωση φορέων.
Η επιστολή αναλυτικά:
Ορισμένα από τα μέτρα που εφαρμόζονται με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, προκαλούν πιέσεις στις οικογένειες και ανατρέπουν τον προγραμματισμό τους όπως αυτός είχε διαμορφωθεί με βάση διαφορετικά δεδομένα.
Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε ότι επείγει ένα πλαίσιο μέτρων που θα υποστηρίξει τις θετικές εκείνες δράσεις (affirmative action) οι οποίες είναι αναγκαίες για την αποκατάσταση της σταθερότητας στα νοικοκυριά αλλά και την ανακούφιση κοινωνικών ομάδων που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την κρίση. Μία ενδεικτική αναφορά σε μέτρα τέτοιου χαρακτήρα επισυνάπτεται, ενώ είναι προφανές ότι κάθε μέτρο θα απαιτήσει την σχετική εξειδίκευση.
Τα μέτρα αυτά δεν είναι υποχρεωτικά δημοσιονομικού χαρακτήρα, ενώ ορισμένα δεν είναι αναγκαίο να είναι μόνιμα, υπό την έννοια ότι ανάλογα με την πορεία αποκατάστασης της οικονομίας θα είναι δυνατή η επαναξιολόγηση της αναγκαιότητας τους.
Στην πλειοψηφία τους τα μέτρα τα οποία προτείνονται αντανακλούν ρυθμιστικές παρεμβάσεις με τις οποίες επιδιώκεται η επιτάχυνση θεσμοθετημένων μέτρων ή επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής τους.
Κάποια από τα μέτρα έχουν άμεση ή έμμεση οικονομική διάσταση, όμως εκτιμάται ότι δεν ανατρέπουν την προσπάθεια για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και υποχρεώσεων.
Για τον εντοπισμό αλλά και τη δρομολόγηση των μέτρων που θα κριθούν αναγκαία, απαιτείται εκ των πραγμάτων η ενεργοποίηση και η συνεργασία σημαντικού αριθμού Υπουργείων και εποπτευόμενων αυτών φορέων. Προτείνεται προς τούτο, στο πρότυπο της Ολυμπιακής προετοιμασίας, η συγκρότηση Ομάδας Διοίκησης Εργου (Ο.Δ.Ε.) η οποία θα διασφαλίσει την οριζόντια διασύνδεση και συνέργεια των εμπλεκόμενων κατά περίπτωση φορέων.
Οι υπογράφοντες Βουλευτές
Κώστας Καρτάλης, Άρια Αγάτσα, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Γιάννης Βλατής, Γιάννης Βούρος, Σοφία Γιαννακά, Νάντια Γιαννακοπούλου, Θανάσης Γικόνογλου, Σάββας Εμινίδης, Νίκος Ζωΐδης, Eύα Καϊλή, Δημήτρης Καρύδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χαρά Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Λιντζέρης, Σπυροπάνος Μαργέλης, Σούλα Μερεντίτη, Άννα Νταλάρα, Θανάσης Οικονόμου, Παναγιώτης Ρήγας, Δημήτρης Παπουτσής, Νίκος Σαλαγιάννης, Παύλος Στασινός, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Ελπίδα Τσουρή, Τηλέμαχος Χυτήρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου