Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΔΟΕ: Απαντήσεις της Α. Διαμαντοπούλου στα ζητήματα της εκπαίδευσης

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δ.Σ. της ΔΟΕ και της Υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου για τα ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς το τελευταίο διάστημα όπως τα σχολικά βιβλία, οι αποδοχές, η εφεδρεία, οι δαπάνες για την παιδεία.
Σε ανακοίνωση του το Δ.Σ της ΔΟΕ  αναφέρει τα ζητήματα που έθεσε στην Υπουργό και τις απαντήσεις που πήρε ενώ εκτιμά ότι η Υπουργός δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση στα κεντρικά ζητήματα της εκπαιδευτικής και οικονομικής πολιτικής και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών που διαλύουν ζωές.

Στην εφεδρεία αναφέρθηκε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τονίζοντας πως τυχόν εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας – απόλυσης στο χώρο της εκπαίδευσης, θα αποτελεί αιτία πολέμου. "Οι δεσμεύσεις που δίνονται κάθε φορά δεν είναι δυνατό να αναιρούνται με την επίκληση νέων έκτακτων οικονομικών συνθηκών, οι οποίες τάχα επιβάλλουν την αλλαγή τους" ανέφερε και ζήτησε τη καθαρή τοποθέτηση της Υπουργού για το θέμα.
Η Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η εργασιακή εφεδρεία δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς ενώ δεν απάντησε εάν θα υπάρξει μετακίνηση εκπαιδευτικών σε Δήμους ή άλλους φορείς.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τόνισε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες όλης της χώρας από την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών αλλά και από τη δυσλειτουργία σε πάρα πολλές περιπτώσεις των ΟΤΑ, οι οποίοι δεν είναι σε θέση ακόμη και τα ελάχιστα ποσά των επιχορηγήσεων, να τα διαθέσουν έγκαιρα και με το σωστό τρόπο.
Ακόμη  απαίτησε την άμεση αύξηση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες προκειμένου τα σχολεία να μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες σε θέρμανση, γραφική ύλη, κλπ., αλλά και την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να μην υπάρχει ο τεράστιος όγκος γραφειοκρατικών εμποδίων και τα χρήματα να φτάνουν έγκαιρα στις σχολικές μονάδες.
 Η Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί από την Κυβέρνηση είναι ο μικρότερος από τη μεταπολίτευση και μετά κάτι που συμβαίνει αναλογικά και στο χώρο της Παιδείας. Παραδέχτηκε πως τα κονδύλια έχουν μειωθεί σημαντικά. Έκανε αναφορά στις ευθύνες των Ο.Τ.Α. και δήλωσε πως θα ψηφιστεί τροπολογία για την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από τον προληπτικό έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου ώστε να υπάρξει ελάφρυνση από ένα σημαντικό όγκο γραφειοκρατικής εργασίας.

Ακόμη συζητήθηκε το θέμα των αποδοχών των εκπαιδεύτικών σημειώνοντας εκ μέρους των εκπαιδευτικών πως "αποτελεί ντροπή για όλους αυτούς που πήραν τις αποφάσεις, ο νεοδιόριστος Έλληνας εκπαιδευτικός να αμείβεται με το ποσό των 640€ το μήνα και όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί να έχουν τεράστιες περικοπές, που φτάνουν στο 35%, στους ήδη πενιχρούς μισθούς τους οι οποίοι πλέον μοιάζουν περισσότερο με προνοιακά επιδόματα."
Η Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε για το θέμα πως το ζήτημα είναι συνολικό και αφορά όλους του Δημοσίου Υπαλλήλους.

Η Υπουργός Παιδείας ακόμη δήλωσε ανέτοιμη να δώσει αριθμό διορισμών για την επόμενη σχολική χρονιά ενώ τόνισε πως θεωρεί δύσκολη την πραγματοποίηση διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 2012 με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου