Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ο επικεφαλης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την Επίτροπο ότι λειτουργεί «ως μεγάφωνο της διεθνούς κερδοσκοπίας»

Υπό το φως των δηλώσεων της ελληνίδας κοινοτικής επιτρόπου κυρίας Μαρίας Δαμανάκη αναφορικά με τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, διεξήχθη στην Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα ελέγξει το δημόσιο χρέος της χώρας, ιδέα η οποία απορρίφθηκε από το ΠαΣοΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, ενώ το ΚΚΕ πήρε αποστάσεις ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε σφοδρά κατά της κυρίας Δαμανάκη λέγοντας ότι λειτουργεί «ως μεγάφωνο της διεθνούς κερδοσκοπίας που παίζει με την έξοδο από το ευρώ» και κάλεσε την κυβέρνηση: «Ή να της ζητήσετε να παραιτηθεί ή να την αποδοκιμάσετε, αλλιώς θα έχετε συνευθύνη». «Πού είναι ο εισαγγελέας τώρα να εξετάσει την κυρία Δαμανάκη;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος το προηγούμενο με την εισαγγελική παρέμβαση για τα ανώνυμα e - mail που κυκλοφορούσαν περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.


Όπως σημείωσε μάλιστα, «δεν παίζουν με τη φωτιά οι σοβαρές και υπεύθυνες κυβερνήσεις». «Το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να εκβιάζετε το λαό. Ο πολιτικός σας χρόνος τελειώνει. Είστε επικίνδυνοι. Όσο γρηγορότερα δώσετε το λόγο στο λαό, τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας σχετικά με την πρότασή του για έλεγχο του χρέους ότι «αυτό που ζητάμε θέλει άλλη πολιτική βούληση» : «Μέσα στο θολό τοπίο της Ε. Ε. ο έλεγχος του χρέους θα ήταν ένα εργαλείο ισχυρής διαπραγμάτευσης», είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κυβερνά με σύμμαχο το φόβο του λαού και εργαλείο τον εκβιασμό».

«Εκβιάζετε τους βουλευτές σας, τα μέλη του ΠαΣοΚ που αποχωρούν και τον λαό. Νομίζαμε ότι είστε απλά ανίκανοι να διαπραγματευτείτε, από χθες όμως ξέρουμε ότι είστε και επικίνδυνοι. Όπως πάτε θα οδηγήσετε σε κατάρρευση τις τράπεζες πριν πέσουν μόνες τους», είπε. Αναφορικά δε με την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλου περί δημοψηφίσματος για το ευρώ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πρωτοφανή εκβιασμό» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τον υιοθετεί «κλείνοντας το μάτι» και «χαμογελώντας στον κ. Δασκαλόπουλο».

Ο πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε και τα δυο μεγάλα κόμματα λέγοντας ότι αρνούνται την σύσταση επιτροπής ελέγχου του δημοσίου χρέους «διότι προφανώς έχουν λερωμένη τη φωλιά τους και γιατί δεν θέλουν ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια: πώς δημιουργήθηκε το χρέος, ποιό μέρος του είναι νόμιμο, πώς μπήκαμε στο Μηχανισμό Στήριξης όπου μας έδεσαν χειροπόδαρα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πυρά Σαχινίδη

«Η κυβέρνηση δεν χαμογελά σε κανέναν. Στέκεται στο ύψος των ιστορικών ευθυνών της», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης στα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς τους ότι «αντί να καταθέσουν προτάσεις κλείνουν το μάτι στους πολίτες και λένε ΄΄ελάτε να στείλουμε το λογαριασμό΄΄. Αυτή είναι η λογική του τζαμπατζή», είπε. Και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «υποκύπτει στον πειρασμό της συνωμοσιολογίας λέγοντας ότι συνθήκες αδιαφάνειας διέπουν τον δανεισμό του Δημοσίου».

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας του καταλόγισε ότι μιλά με επιχειρήματα των δανειστών, ενώ τον κάλεσε για άλλη μια φορά να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις της κυρίας Δαμανάκη: «Αν δεν την αποδοκιμάσετε σημαίνει ότι έχετε συνευθύνη», του είπε κάνοντας λόγο για «θλιβερούς ακόλουθους ψεύτικων και επικίνδυνων διλημμάτων που θέλετε να θέσετε χωρίς να σας νοιάζουν οι συνέπειες».

Αιχμές Πρωτόπαπα για υπουργούς

«Η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ευρωζώνη και θα κάνει ότι πρέπει για να σωθεί η χώρα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος δεν δίστασε να αποδοκιμάσει την πολυφωνία των υπουργών και τις διαφορετικές προσωπικές στάσεις που τηρούν ενώ προηγουμένως έχουν συμφωνήσει ομοφώνως στο υπουργικό συμβούλιο. «Είναι ώρα ευθύνης και σοβαρότητας για όλους», είπε σχολιάζοντας την. Πήραμε τα μηνύματα από τις χθεσινές συγκεντρώσεις. Πιέζονται οι πολίτες.

ΝΔ: «Λάθος μήνυμα»

Η ΝΔ δια του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της κ. Κ. Τασούλα απέρριψε την πρόταση για σύσταση επιτροπής ελέγχου του χρέους λέγοντας ότι «εκπέμπει λάθος μήνυμα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό», ενώ σε ότι αφορά το κόμμα του σημείωσε ότι «τα λάθη που έγιναν εμείς τα αναλαμβάνουμε για να δείξουμε ότι από δω και πέρα ο τρόπος που πολιτευόμαστε είναι διαφορετικός». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Εμ. Κεφαλογιάννης είπε αναφορικά με την παρέμβαση της Ελληνίδας επιτρόπου ότι, ενώ έγινε τόση φασαρία στο πρόσφατο παρελθόν για ένα ανώνυμο e - mail που μιλούσε για χρεοκοπία, τώρα «η κυβέρνηση αγρόν ηγόρασε».

ΚΚΕ: «Ούτε δεκάρα τσακιστή»

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι ο λαός δεν πρέπει να αναγνωρίσει το δημόσιο χρέος και δεν πρέπει να πληρώσει ούτε δεκάρα τσακιστή. Αν και είπε ότι το κόμμα του δεν θα σταθεί εμπόδιο στο να δημιουργηθεί μια επιτροπή ελέγχου του χρέους, ωστόσο σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να δώσει λύση γιατί υπάρχουν και οι συσχετισμοί κοινοβουλευτικής δύναμης.

ΛΑΟΣ κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Ο κ. Μ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει την εύκολη λύση να μην πληρωθεί το χρέος, ενώ έκανε λόγο για «ιδεολογία του μπαταχτσή». Όσον αφορά τις βολές κατά της κυρίας Δαμανάκη ο βουλευτής του κόμματος κ. Άδ. Γεωργιάδης είπε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Μη μας λέτε ότι η ηρωική φωνή του Πολυτεχνείου είναι εκπρόσωπος των κερδοσκόπων του διεθνούς κεφαλαίου». Και επικρότησε τις δηλώσεις της ελληνίδας επιτρόπου λέγοντας ότι ο λαός πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το δίλημμα.

Επιτέθηκε δε στη ΝΔ και προσωπικώς στον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο κ. Κ. Μαρκόπουλο ότι κάτι αντίστοιχο περί κινδύνου επιστροφής στην δραχμή έχει υποστηρίξει και ο ίδιος με δηλώσεις του, προκαλώντας την αντίδραση του τελευταίου, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον ΛΑΟΣ είπε: «Δεν είστε απλώς δεκανίκια του ΠαΣοΚ, είστε η περπατούρα του Γιώργου Παπανδρέου. Είστε το πλέον μνημονιακό κόμμα μετά το ΠαΣοΚ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου