Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

« Θέσεις του κ. Αθ. Χειμάρα σχετικά με το 17ο θέμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, που αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες »


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μεταξύ των άλλων ο κος Αθ. Χειμάρας δήλωσε ότι :
Αναγνωρίζουμε την προσφορά των υδατοκαλλιεργειών  στην οικονομία του κράτους, δεδομένου ότι είναι από τις πλέον εξαγώγιμες επιχειρήσεις .  
Όμως θεωρώ , ότι η μεγαλύτερη ‘’ βιομηχανία ‘’ στην Ελλάδα είναι η τουριστική βιομηχανία.
Χωρίς αυτή, χωρίς τουρισμό η Πατρίδα μας θα κατρακυλούσε ακόμα περισσότερο οικονομικά.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι από τον τουρισμό συντηρούνται εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας .  
Γιατί τα λέω όλα αυτά και γιατί τα συνδυάζω :
Γιατί δεν μπορούν να συμβιώσουν στην ίδια περιοχή τουριστικές επιχειρήσεις και ιχθυοκαλλιέργειες.
Αυτό είναι γνωστό σε όλους, όσους ασχολούνται με τον τουρισμό ή κατοικούν σε τουριστικές περιοχές.
Για αυτό 11 χρόνια ως Νομάρχης, κυρίως την εποχή που υπηρέτησα το Νησιωτικό Νομό Σάμου, ήμουν πολύ αυστηρός στη χορήγηση αδειών λειτουργίας ιχθυοκαλλιεργειών κοντά σε τουριστικές περιοχές.
Θεωρώ όμως, ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, ν αναπτύξει ταυτόχρονα και τις δύο δράσεις, αλλά μακριά η μια από την άλλη.
Ούτε καν οπτική επαφή δεν πρέπει να έχουν μεταξύ τους.
Για αυτό επιβάλλεται η πολιτεία, να εκπονήσει κάποτε -ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ  δεν το έχει πράξει – ένα αξιόπιστο Περιβαλλοντικό, Τοπογραφικό- Χωροταξικό Σχέδιο, που να ξεκαθαρίζει τις θέσεις στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν ιχθυοκαλλιέργειες, που δεν θα εμποδίζουν την τουριστική ανάπτυξη και δεν θα προσβάλλουν  το περιβάλλον.
Δυστυχώς  μέχρι τώρα σοβαρό χωροταξικό δεν υπάρχει .
Η δε σημερινή προς ψήφιση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης, για τις Υδατοκαλλιέργειες (ΕΠΣΧΣΑΑ),
δεν έχει λάβει υπόψη της τις προτάσεις και τις ενστάσεις μας, Νομαρχίας και φορέων το 2003, σε ότι αφορά το Μαλιακό Κόλπο και το Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο.
Και συνολικά η εν λόγω μελέτη, όσον αφορά τη Στερεά Ελλάδα, μας δημιουργεί την εντύπωση, ότι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρθηκε, ήταν η καταλληλότητα των υδάτων ( ρεύματα, θερμοκρασίες κ.λ.π. ) για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών και αγνόησε παντελώς την ύπαρξη τουριστικής ανάπτυξης των περιοχών.

Τέλος , μετά από όλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε την εν λόγω πρόταση, με την οποία διαφωνούν σχεδόν στο σύνολό τους οι Τοπικοί φορείς και οι Δήμοι.


                                                                                                 Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου