Την ανάγκη να βρεθεί μεταβατική λύση, προκειμένου άμεσα να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα στον τομέα της Υγείας, ειδικά στην Εύβοια, όπου υπάρχει σοβαρή υστέρηση υποδομών, επισημαίνει ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, υπεύθυνος του τομέα ΜΜΕ, Σίμος Κεδίκογλου.
Μετά και τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται όσον αφορά στην κατασκευή του νέου Νοσοκομείου της Χαλκίδας ο Σίμος Κεδίκογλου ζητά να εξεταστεί η λύση της επέκτασης του υπάρχοντος Νοσοκομείου για να εξασφαλιστεί η αρτιότερη λειτουργία του.
Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Λοβέρδο αναφέρει, ότι ο Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας παρέχει τη δυνατότητα να απαλλοτριωθεί ο εδαφικός χώρος, εκτάσεως 2000 μ², ο οποίος βρίσκεται στη νότια πλευρά του Νοσοκομείου και να συνενωθεί με αυτό, ώστε με μία συνδετήριο εναέρια γέφυρα να προσαρτηθεί και να συγκοινωνήσει με το κύριο κτιριακό συγκρότημα, προκειμένου να αναπτυχθούν μονάδες ζωτικής σημασίας όπως Εντατική Μονάδα, Μονάδα Εμφραγμάτων και Αξονικός Τομογράφος.
Όπως υπογραμμίζει: « με την κτιριακή επέκταση εξασφαλίζεται μεταβατική λύση απόκτησης ζωτικού χώρου σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί ο πρωταρχικός στόχος που είναι η ανέγερση του νέου Νοσοκομείου, η ιστορία του οποίου ξεκινά από το 1986, που για πρώτη φορά έγινε η αναφορά στο οικόπεδο που θα στεγαζόταν το νέο Νοσοκομείο».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Σίμου Κεδίκογλου έχει ως ακολούθως:
« Με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στον τομέα της Υγείας πανελλαδικά, οξύνονται ιδιαίτερα τα προβλήματα στις περιοχές όπου ήδη υπάρχει σοβαρή υστέρηση υποδομών όπως είναι η περίπτωση της Εύβοιας. Οι απαράδεκτες παλινωδίες στην κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης μεταβατικής λύσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα οξύτατα προβλήματα.
Το νοσοκομείο της Χαλκίδας εξυπηρετεί με την δυναμικότητα 200 κλινών 250.000 κατοίκους που διπλασιάζονται κατά τους θερινούς μήνες. Μετά από αλλεπάλληλες δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατούντων για την υλοποίηση του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας και μετά από μία σειρά διαφόρων ευτράπελων όπως το πρόβλημα με το οικόπεδο όπου θα γίνει η ανέγερση του νέου νοσοκομείου και φυσικά η κίνηση της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (κα Διαμαντοπούλου) να υπογράψει την απόφαση απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ, ουσιαστικά την απόφαση να μην χρηματοδοτηθεί το έργο, βρισκόμαστε πλέον στο σημείο που ο Υφυπουργός Υγείας κος Τιμοσίδης αναγνωρίζει τη χαρακτηριστική καθυστέρηση του έργου και μιλά για προσωρινή απόρριψή του για τυπικούς λόγους. Κάτι τέτοιο όπως είναι αναμενόμενο πως δεν καλύπτει τους πολίτες της Εύβοιας που βλέπουν την ιατρική τους περίθαλψη να κινείται όσο περνάει ο καιρός όλο και σε πιο χαμηλά επίπεδα με τις δυσκολίες και τις ελλείψεις να διαδέχονται η μία την άλλη.
Κάτω από αυτή την πραγματικότητα στρεφόμαστε στη μεταβατική λύση της επέκτασης του ήδη υπάρχοντος νοσοκομείου προς εξασφάλιση της αρτιότερης λειτουργίας του. Το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας στεγάζεται στην οδό Γαζέπη 48. Ο οργανισμός του Γ.Ν. Χαλκίδας όπως αυτός ισχύει με την αρ. Α3β/οικ.14162/86 (ΦΕΚ 693/τ.Β’/20-10-86) απόφαση, ο οποίος δύναται να συμπληρώνεται, τροποποιείται και αναμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής μας παρέχει την δυνατότητα να απαλλοτριωθεί ο εδαφικός χώρος , εκτάσεως 2000μ², που βρίσκεται στη νότια πλευρά του Νοσοκομείου και να συνενωθεί με αυτό, ώστε με μία συνδετήριο εναέρια γέφυρα να προσαρτηθεί και να συγκοινωνήσει με το κύριο κτιριακό συγκρότημα, προκειμένου να αναπτυχθούν μονάδες ζωτικής σημασίας όπως Εντατική Μονάδα, Μονάδα Εμφραγμάτων και Αξονικός Τομογράφος.
Η προτεινόμενη λύση της απαλλοτρίωσης όταν αφορά κοινωφελές έργο είναι άμεση. Η Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου δύναται να διερευνήσει την ορθότητα του ισχυρισμού αυτού.
Με την κτιριακή επέκταση εξασφαλίζεται μεταβατική λύση απόκτησης ζωτικού χώρου σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η ανέγερση του νέου νοσοκομείου. Οφείλουμε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται. Αναφέρομαι σε μεταβατική λύση γιατί φυσικά ο πρωταρχικός στόχος είναι η ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, ενός νοσοκομείου που η ιστορία του ξεκινά από το 1986 που για πρώτη φορά έγινε η αναφορά στο οικόπεδο που θα στεγαζόταν το νέο Νοσοκομείο.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιες είναι οι εξελίξεις σχετικά με την υλοποίηση του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας;
2. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την πρόταση επέκτασης του Νοσοκομείου; Πόσο σοβαρά θα ληφθεί αυτή η μεταβατική λύση;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου