Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Τέλος τυρόπιτες και σοκολάτες από τα σχολικά κυλικεία !!


Νέο μενού με φρούτα και λαχανικά !!
Ένα νέο αυστηρό κατάλογο με τα τρόφιμα που θα επιτρέπονται από εδώ και στο εξής στα κυλικεία αποφάσισε να συντάξει το υπουργείο Υγείας, βάζοντας τέλος στη διάθεση ανθυγιεινών σνακ από τα σχολικά κυλικεία. Έτσι, αλλαντικά, τυρόπιτες και σοκολάτες θα δώσουν τη θέση τους φρέσκους χυμούς, λαχανικά και δημητριακά. Μάλιστα θα επιβάλλονται και υψηλά χρηματικά πρόστιμα, εάν οι αρμόδιοι ελεγκτές εντοπίσουν παράβαση. «Όλα αυτά αναμένονται να λειτουργήσουν µέχρι τον Απρίλιο» λέει ο υφυπουργός Υγείας, Χρήστος Αηδόνης. Το υπουργείο Υγείας οδηγήθηκε στη συγκεκριµένη απόφαση µετά τη διαπίστωση ότι τα σχολικά κυλικεία συµβάλλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας και ταυτόχρονα παίζουν ρόλο στην υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών από παιδιά και εφήβους, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Ενδεικτικό του προβλήµατος είναι το συµπέρασµα πρόσφατης µελέτης της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, σύµφωνα µε την οποία το 31,2% των αγοριών και το 26,5% των κοριτσιών στη χώρα µας από 6 έως 12 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.
Με βάση αυτά τα δεδοµένα και βάσει των οδηγιών του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να συντάξει έναν νέο, αυστηρό κατάλογο µε τα τρόφιµα που θα επιτρέπονται στα κυλικεία.
Η αναπροσαρµοσµένη λίστα θα αναρτηθεί σε δηµόσια διαβούλευση από σήµερα, Τετάρτη και σε 20 ηµέρες αναµένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή. Παράλληλα, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Υγείας Χρήστο Αηδόνη, «θα ιδρυθεί άµεσα και ο κατάλληλος ελεγκτικός µηχανισµός ο οποίος θα επιβάλλει υψηλά χρηµατικά πρόστιµα τη στιγµή που οι αρµόδιοι εντοπίσουν παράβαση. Όλα αυτά αναµένεται να λειτουργήσουν µέχρι τον Απρίλιο».
Τα επιτρεπόµενα τρόφιµα επελέγησαν βάσει του επιπέδου των βασικών θρεπτικών συστατικών που περιλαµβάνουν, όπως για παράδειγµα θερµίδες, ολικά και κορεσµένα λιπαρά, προσθήκη ζάχαρης και αλάτι. Σε αυτήν τη λογική «διά ροπάλου» θα απαγορεύονται στις σχολικές καντίνες προϊόντα όπως γλειφιτζούρια, τσίχλες, αναψυκτικά, πατατάκια, χυµοί µε ζάχαρη, ζαµπόν, κρουασάν, γκοφρέτες. πηγή Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου