Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Στις 3.000 ευρώ, από 1.500, θα αυξηθεί τελικώς το όριο της αξίας των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών πελατών μέχρι το οποίο θα επιτρέπεται η πληρωμή τοις μετρητοίς.
Οι παρατηρήσεις από τους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό, ότι δηλαδή το μέτρο δεν πρόκειται να λειτουργήσει λόγω του πολύ χαμηλού ορίου που τέθηκε (τα 1.500 ευρώ), φαίνεται να έπεισαν τελικώς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αυξήσει το όριο και παράλληλα να εφαρμόσει το μέτρο από την 1η Απριλίου 2011.

Από την ίδια ημερομηνία, θα ισχύει επίσης όριο 3.000 ευρώ για συναλλαγές με μετρητά μεταξύ επιχειρήσεων. Συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Σύμφωνα με τη διάταξη που πρόκειται να ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, από την 1η Απριλίου:
  • Όλα τα φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 3.000 ευρώ, που θα εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με επιταγές. Η εξόφληση με μετρητά θα επιτρέπεται δηλαδή μόνο για συναλλαγές μέχρι 3.000 ευρώ.
  • Όλα τα φορολογικά στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων θα εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή επιταγών που θα πληρώνονται μέσω των ιδίων λογαριασμών.
Το όριο των 3.000 ευρώ που αφορά στις συναλλαγές με μετρητά μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών θα ισχύσει για ένα οκτάμηνο- για λόγους προσαρμογής- και στη συνέχεια από την 1η-1-2012 θα μειωθεί στα 1.500 ευρώ.
Δηλαδή από το επόμενο έτος όλα τα φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 1.500 ευρώ που θα εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με επιταγές, δηλαδή δεν θα επιτρέπεται δηλαδή η εξόφληση τοις μετρητοίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου