Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Διαψεύδει τα περί «κουρέματος» καταθέσεων η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών


«Δεν είμαι ενήμερος για κάποιο σχέδιο για επιβολή "κουρέματος" στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) Αντρέα Ενρία.
«Πολύ αμφιβάλλω ότι κάποια αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο Ε.Ε. ή κράτους μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της Ε.Ε.» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) που φέρνει σε συνεργασία τις τραπεζικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον κ. Ενρία, σε μία τέτοια περίπτωση η ΕΑΤ θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της Ε.Ε.
Στη δήλωσή του ο κ. Ενρία υπενθύμισε ότι «η νομοθεσία της Ε.Ε. είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην Ε.Ε.».
Κατηγορηματικά διαψεύδει η ΕΕΤ το δημοσίευμα των FT για κούρεμα καταθέσεων από 8.000 ευρώ
Εντελώς ανυπόστατο χαρακτήρισε το δημοσίευμα των Financial Times, περί «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 8.000 ευρώ κατά 30%, η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Όπως επεσήμανε η κ. Κατσέλη, είναι εγγυημένες και πλήρως εξασφαλισμένες οι καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες, ενώ συμπλήρωσε πως τα σενάρια αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.
Η ρευστότητα εξαρτάται από την απόφαση για τον ELA τόνισε η κ. Κατσέλη, εξηγώντας ότι «δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τη φερεγγυότητα των τραπεζών». Συνεχίζοντας, σχολίασε ότι το δημοσίευμα είναι «εκ του πονηρού» και το διέψευσε.
Όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη, η ΕΚΤ παίρνει αποφάσεις για φερεγγυότητα τραπεζών, ενώ τόνισε πως στόχος είναι η επιστροφή στην ομαλότητα το γρηγορότερο δυνατόν.
Ερωτηθείσα για το μέχρι πότε θα υπάρχουν χρήματα στα ΑΤΜs, η κ. Κατσέλη εξήγησε ότι η ρευστότητα είναι πλήρως εξασφαλισμένη μέχρι το τέλος της τραπεζικής αργίας.
«Μετά οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα προσδιορίσουν το πλαίσιο των επομένων ημερών» συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι θα υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας αν δεν υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση από τον ELA.
ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια το δημοσίευμα των FT, υπονομεύει το δημοψήφισμα
Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ζητεί από την εφημερίδα να ανακαλέσει το ψευδέστατο, όπως το χαρακτηρίζει, δημοσίευμα.
Το υπουργείο κάνει λόγο για «νοσηρή είδηση» και υπενθυμίζει ότι η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη προχωρήσει σε κατηγορηματική διάψευση.
FT: Σχέδια κουρέματος 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ επεξεργάζονται οι ελληνικές τράπεζες 
Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν έκτακτα σχέδια για την επιβολή «κουρέματος» στις τραπεζικές καταθέσεις, επεσήμανε νωρίτερα η βρετανική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη τραπεζικές και επιχειρηματικές πηγές.
Τα σχέδια, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται «κούρεμα» τουλάχιστον 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ, είναι αρκετά πιθανό να εφαρμοστούν σε τουλάχιστον μία ελληνική τράπεζα, τονίζουν  πηγές, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times.
Το ελληνικό bail - in θα μπορούσε, εξηγεί το δημοσίευμα, να μοιάζει με το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου το 2013, όταν επιβλήθηκε «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Το bail in, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, το οποίο θα εφαρμοστεί κατόπιν συμφωνίας με τους πιστωτές.
«Το κούρεμα θα λάβει χώρα στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου, από τη στιγμή όπου η Ελλάδα θα λάβει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας» τονίζει πηγή, η οποία έχει γνώση των διαπραγματεύσεων. «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα» διευκρινίζει ωστόσο.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης καθιστούν σαφές ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες. «Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία θα ξεκινήσει μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κηρύξει τις τράπεζες αναξιόπιστες ή άρει τη ρευστότητα» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με δύο τραπεζικές πηγές της Αθήνας, η ρευστότητα των τραπεζών επαρκεί έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.  «Η έκβαση του δημοψηφίσματος θα καθορίσει το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές» αναφέρει κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης, μιλώντας στους Financial Times.
«Δεν τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας των τραπεζών αυτή τη στιγμή, αλλά προφανώς θα επηρεαστούν από το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα» παραδέχεται η ίδια πηγή.
Οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες χάρη στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όμως, προσθέτει το δημοσίευμα, το ελληνικό ταμείο ασφάλισης έχει απόθεμα μόλις 3 δισ. ευρώ, το οποίο δεν επαρκεί να καλύψει το κόστος μίας πιθανής κατάρρευσης.
Άλλωστε, καταλήγουν οι Financial Times, ελάχιστες καταθέσεις υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ, οδηγώντας τις τράπεζες να «εξετάσουν την επιβολή κουρέματος σε χαμηλότερους καταθέτες». Λ. Κατσέλη: Η ρευστότητα την Τρίτη θα καθορίσει το όριο αναλήψεων
Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες θα καθοριστεί λεπτομερώς τη Δευτέρα λαμβάνοντας υπόψιν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ληφθούν το πρωί της ίδια ημέρας, και με βάση τη ρευστότητα που θα είναι διαθέσιμη από το πρωί της Τρίτης, θα καθοριστούν τα όρια των αναλήψεων σύμφωνα με την πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.
Όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μεταβούμε στην ομαλότητα τόσο μικρότερη πιθανότητα υπάρχει ότι θα υπάρχει οτιδήποτε δυσάρεστο στο μέλλον, δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών μιλώντας στον τηλεοπτικόην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, δίνοντας το στίγμα του πως θα κινηθούν οι τράπεζες από την Τρίτη και μετά.
Η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα την Τρίτη είτε την Τετάρτη να λειτουργήσουν τα τραπεζικά υποκαταστήματα κανονικά και να γίνουν όλες οι συναλλαγές, αφού βεβαίως γνωστοποιηθεί και το όριο των αναλήψεων που δύνανται να γίνονται. Υπογράμμισε δε τη σημασία στην ψυχραιμία και την ασφάλεια όλων των συναλλασσομένων.
Η κ. Κατσέλη διέψευσε εκ νέου τα σενάρια για «κούρεμα« 30% στις καταθέσεις πάνω από 8.000 ευρώ που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα Financial Times, κάνοντας λόγο για πλήρως ανυπόστατο δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου