Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

47% ΟΧΙ - 46% ΝΑΙ δείχνει η έρευνα της Metron Analysis

Ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε στις 7:00 το απόγευμα της Παρασκευής σε δείγμα 3.612 πολιτών από ολόκληρη την Ελλάδα

Στράτος Φαναράς
Βρισκόμαστε ξαφνιασμένοι, αλλά όχι απρόσμενα, θα έπρεπε να το περιμένουμε, μπροστά στην κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης.

Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος στο οποίο καλούμαστε να τοποθετηθούμε με ένα ναι ή με ένα όχι, είναι έτσι κι αλλιώς ιστορικής σημασίας:
•    Η θέση της Ελλάδας θα αλλάξει ριζικά από τη Δευτέρα, σ’ αυτό τουλάχιστον συμφωνούν και οι δύο πλευρές, και οι υποστηρικτές του όχι και οι υποστηρικτές του ναι.
Όμως η πιο ιστορική εκλογική αναμέτρηση είναι ταυτόχρονα και η πιο σύντομη. Οδηγούμεθα στην κάλπη με την πλειοψηφία των πολιτών (πάνω από το 50%) να πιστεύει ότι ήταν λάθος αυτή η αναμέτρηση και ταυτόχρονα σχεδόν έναν στους τρεις να δηλώνει ότι δεν νοιώθει ενημερωμένος για το θέμα επί του οποίου καλείται να αποφασίσει.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι έκπληξη η διαφαινόμενη διαίρεση του εκλογικού σώματος, ανεξάρτητα από το ποιος θα επικρατήσει τελικά την Κυριακή στην κάλπη. Έτσι κι αλλιώς μέχρι αυτή την ώρα δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει μια ισχυρή πλειοψηφία προς τη μία  ή την άλλη κατεύθυνση.
Η εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου από την Κυριακή που επισημοποιήθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μέχρι και πριν λίγες ώρες σήμερα, δεν μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε με άνεση την τελική έκβαση. Με τα δεδομένα που είχαμε στα χέρια μας μέχρι χθες θα λέγαμε ότι η τάση είναι αναμφισβήτητα υπέρ του Ναι. Όμως σήμερα η τάση αυτή ανακόπηκε και μάλλον και αντιστράφηκε. Αδυνατούμε λοιπόν να δώσουμε και δεν θα διακινδυνεύσουμε μια τελική εκτίμηση. Εξάλλου ποτέ άλλοτε δεν είχαμε την εμπειρία μιας τόσο σύντομης εκλογικής αναμέτρησης ούτε και από ερευνητικής πλευράς. Η μία ημέρα που απομένει μέχρι την κάλπη είναι κατά κυριολεξία το 1/6 αυτής της προεκλογικής περιόδου. Επομένως τίποτα δεν θα μας εκπλήξει την Κυριακή. 
Το Ναι διήνυσε μία τεράστια απόσταση μέσα σε λίγες μέρες. Όμως έχει ακόμη δυνάμεις ή έφτασε στα όρια του;
Με αυτό το ερώτημα θα πάμε προς την κάλπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου