Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η "ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ" ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Του Δημήτρη Κατσούλη
Υποψ. Αντιπεριφερειάρχη Ευβοιας
με τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
Στις Περιφερειακές Εκλογές της 18ης Μαίου 2014 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι εκ των πραγμάτων ένα «πολιτικό εργαστήριο» μελλοντικών εξελίξεων που αγγίζουν και την κεντρική πολιτική σκηνή. Είτε διότι έτσι προέκυψε είτε γιατί έτσι μεθοδεύτηκε, η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή η στηριζόμενη αλλά και προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ είναι απούσα από τις εκλογές. Έτσι δεν απολογείται ούτε υπερασπίζει το όποιο έργο της. Κανείς εξάλλου δεν ασχολείται μαζί της αξιολογώντας ή ασκώντας κριτική σε αυτό.
Στην ίδια Περιφέρεια ο κομματικός σχηματισμός του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταθέσει ψηφοδέλτιο. Πρόσφατα ο Βαγγέλης Βενιζέλος εκφράζοντας ως Πρόεδρος το κόμμα, κάλεσε τα μέλη να ψηφίσουν όσο προοδευτικότερα γίνεται επιμένοντας μάλιστα ότι δεν στηρίζεται κρυφίως ο συνδυασμός της Νέας Δημοκρατίας δηλαδή ο Κώστας Μπακογιάννης. Πέραν όμως από τα «πτερόεντα» λόγια υπάρχουν οι πράξεις και οι συμπεριφορές ορισμένων.
Είναι γεγονός ότι σε όλη την Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, όπως εξάλλου και πολίτες που προέρχονται από την μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς υποστηρίζουν τον μοναδικό περιφερειακό συνδυασμό του χώρου, τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ  του Κώστα Χαϊνά. Πρόκειται για  όλον εκείνο τον κόσμο που εξακολουθεί να ελπίζει και να πιστεύει ότι οι κοινωνικές δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής που είχαν βρει την πολιτική τους έκφραση στο ΠΑΣΟΚ και γενικότερα στην δημοκρατική προοδευτική παράταξη  μπορούν να ξαναβρούν πεδίο διαλόγου, αναζήτησης και ανασυγκρότησης της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης συναντώντας όλους του δημοκράτες που πιστεύουν στα ιδανικά του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τους πολίτες εκείνους που δεν μεταφράζουν ως στρατηγικό και σταθερό πλέον ιδεολογικοπολιτικό στόχο την αναγκαστική, από την συγκυρία ίσως, συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για όλους εκείνους που δεν μπερδεύουν την κεντροδεξιά με την κεντροαριστερά.
Όλοι αυτοί οι δημοκράτες προοδευτικοί πολίτες της Στερεάς και της Εύβοιας μεταδίδουν το μήνυμα της  προοδευτικής πρότασης για τη διακυβέρνηση της Περιφέρειας από στόμα σε στόμα και διαδίδουν το ψηφοδέλτιο των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ από χέρι σε χέρι έχοντας στο νου και την καρδιά τις πολιτικές αξίες των δημοκρατικών αγώνων του κόσμου της εργασίας και της παραγωγής, την δημοκρατική αξιοπρέπεια, τον σεβασμό στην πολιτική ελευθερία και την υπεράσπιση του λαϊκού συμφέροντος.
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που προτίμησαν να γαντζωθούν στις καρέκλες της εξουσίας, να προτιμήσουν το προσωπικό τους συμφέρον και να αγνοήσουν τον κόσμο που τους ανάδειξε και τους έστειλε στις καρέκλες. Προτίμησαν να συνεργαστούν με την Νέα Δημοκρατία και στην Περιφέρεια ξεκόβοντας έτσι από την δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Τους έπεισε άραγε ο θολός πολιτικός λόγος του νέου τους αρχηγού- πρίγκηπα της Νέας Δημοκρατίας; Τους έπεισε ένα «αλλάζουμε» χωρίς πεδίο και περιεχόμενο; Πιθανόν γιατί αυτή είναι και η μαγική συνταγή να μην αλλάξει τίποτε, ούτε τα πρόσωπα των μετόπισθεν, ούτε αντιπεριφερειάρχες - βαποράκια του σκληρού συστήματος εξουσίας, να μην αλλάξουν οι πρακτικές των πελατειακών σχέσεων, οι πρακτικές της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Πριν λίγο καιρό είχαν φθάσει στο σημείο να μην μιλάνε μεταξύ τους αλλά τώρα τους ένωσε  πάλι το «μέλι» της διαχείρισης της εξουσίας και συνεβρέθηκαν εκ νέου παρατρεχάμενοί της με νέα όρεξη που την ανοίγει η σιγουριά του μεγάλου τζακιού που απλώνει τα πλοκάμια του, δοκιμασμένο στη διαπλοκή, και στην Στερεά Ελλάδα. Ήταν επόμενο ότι θα προστρέξουν οι Ευβοιείς Ηρακλιδείς της.
Τολμούν ακόμη και σήμερα, στην Εύβοια της ανεργίας και της κατάρρευσης, να στήνουν τα εκλογικά τους επιτελεία μέσα σε Περιφερειακές Υπηρεσίες και Περιφερειακές Εταιρείες λες και είναι προσωπικά τους μαγαζιά, να χρησιμοποιούν τους μοναδικούς τρόπους πολιτικής επικοινωνίας που γνωρίζουν, το ρουσφέτι, τον εκβιασμό, την παραπλάνηση, την υποκρισία, το ψέμα. Συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την αγωνία του Ευβοιώτη πατέρα, του Ευβοιώτη άνεργου, της Ευβοιώτισσας μάνας. Να εκβιάζουν ή να εκλιπαρούν όσους έχουν διορίσει αλιεύοντας – μεταφορικά και κατά κυριολεξία, όταν εξελίσσεται σε "χώρους αλιείας"-  πρόσκαιρα συναινέσεις και ψήφους χωρίς ίχνος πολιτικής αξιοπρέπειας.
Εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με εφόδια όσα όλοι εκείνοι υποτιμούν αλλά και όλα όσα σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχει ανάγκη ο τόπος μας: την πολιτική ηθική, την αυθεντικότητα του πολιτικού λόγου και κυρίως την καθαρότητα της πρότασή μας για την προοδευτική διακυβέρνηση της Περιφέρειας. Τον σεβασμό στον Ευβοέα και Στερεοελλαδίτη πολίτη από τον οποίο ζητούμε την εντολή, την συμμετοχή στην αγωνία του για το αύριο της οικογένειας, των παιδιών του, του τόπου του. Εξάλλου εκεί ήμασταν πάντοτε και εκεί μένουμε. Η πολιτική για εμάς είναι πεδίον προσφοράς και συμμετοχής στο κοινό αγώνα του κόσμου της εργασίας και της παραγωγής δεν είναι ούτε επάγγελμα ούτε βήμα κοινωνικής καταξίωσης.
Ξέρουμε ότι απέναντί μας είναι η Λερναία Ύδρα ενός παρασιτικού πολιτικού συστήματος που «αλλάζει» με λόγια για να παραμείνει αμετάβλητο «σε πρακτικές, μηχανισμούς και στόχους», αυτό ακριβώς μας δυναμώνει ακόμη περισσότερο γιατί δίνει ψυχή στον αγώνα μας, ψυχή που μας χρειάζεται όχι μόνο έως την ώρα της κάλπης αλλά κυρίως για όσα ξεκινήσουν από την Δευτέρα 19 Μαίου 2014. Αυτή εξάλλου θα είναι η συναρπαστική πορεία σε έναν πραγματικά νέο δρόμο που θα χαράξουμε μαζί όλοι οι προοδευτικοί δημοκράτες πολίτες αυτού του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου