Σάββατο 15 Μαρτίου 2014



Την Τρίτη 4-3-2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων από όλα τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και του αρμόδιου Υφυπουργού  κ.Παπαγεωργίου.
Η συνάντηση έγινε κάτω από το κλίμα της προεκλογικής περιόδου μιας και η κυβέρνηση μη θέλοντας εντάσεις προσπάθησε να χρυσώσει το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ με το  χάπι της διασφάλισης των θέσεων  εργασίας.
Στην συνάντηση αυτή ειπώθηκαν από πλευράς υπουργείου τα εξής:

1ον. Η αποκρατικοποίηση προχωράει κανονικά και θα ολοκληρωθεί  το αργότερο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2015.  Η αποκρατικοποίηση θα γίνει σε δύο φάσεις, ή πρώτη θα διεξαχθεί από το ΥΠΕΚΑ και θα αφορά  τις παραχωρήσεις του Ελληνικού δημοσίου ( Λάρυμνα - Άγιος Ιωάννης) και η δεύτερη  από την διοίκηση της εταιρείας και θα αφορά το ιδιόκτητο κομμάτι (Μεταλλεία Εύβοιας , Καστοριάς και Έδρα)  υπό την επίβλεψη του ΥΠΕΚΑ. ( Το καλό και το κακό τοποθετείστε το εσείς όπου θέλετε μιας και ο υπουργός απέφυγε το χαρακτηρισμό)
2ον. Διασφάλιση θέσεων εργασίας.  Κατά το υπουργείο διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας έως την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης, από εκεί και πέρα επαφίεται στις προθέσεις των επενδυτών,  οι οποίοι στις μέχρι τώρα συναντήσεις τους δεν έχουν θέσει θέμα υπεράριθμου προσωπικού εκτός των διοικητικών υπαλλήλων.
3ον. Από τους δύο διαγωνισμούς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκύψουν περισσότεροι του ενός επενδυτή δεδομένου ότι αυτό δεν διασφαλίζεται από την διαδικασία.
Επίσης ο υπουργός  τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα ενημερώνονται συνεχώς για τις όποιες εξελίξεις  και δεν θα αιφνιδιαστούν σε καμία περίπτωση.
Συνάδελφοι , για όλα αυτά που συζητήθηκαν η διοίκηση της εταιρείας είναι ενήμερη μιας και έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις με το ΥΠΕΚΑ, το γεγονός ότι  η διοίκηση δεν ενημερώνει τους εκπροσώπους των εργαζομένων δείχνει ότι συμφωνεί με όλη αυτή την διαδικασία. Αυτά ειπώθηκαν από πλευράς ΥΠΕΚΑ  (τα συμπεράσματα δικά σας)
Για όλα αυτά οι εκπρόσωποι των σωματείων που συμμετείχαμε στην συνάντηση αυτή δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά την αντίθεσή μας.
Παράλληλα του εκφράσαμε και την αγωνία μας για την τύχη της εταιρίας για το αμμεσο μέλλον και ιδιαίτερα από την αλλοπρόσαλλη λειτουργία της Διοίκησης που είτε συνειδητά είτε από ανικανότητα θέτει σε  κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας.
Συνάδελφοι ,το Δ.Σ.του Σωματείου μας  συνεδρίασε στις 6-3-2014  προς ενημέρωση των μελών του για αυτή την συνάντηση, για να επαναπροσδιορίσει την  θέση του αλλά και να συζητήσει όλα τα θέματα που απασχολούν τα μεταλλεία της Εύβοιας αλλά και  γενικότερα αυτά  της εταιρείας, δεδομένου ότι το τελευταίο καιρό πέραν από την απαξίωση της εταιρείας και ειδικότερα των μεταλλείων της Εύβοιας υλοποιείτε ένα οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης και φίμωσης συνδικαλιστών. Η φασιστική νοοτροπία της διοικητικής ομάδας  δεν έχει μέτρο σύγκρισης. Ξεκίνησαν με την προσπάθεια φίμωσης και απομόνωσης  των εκπροσώπων μας στο Δ.Σ της  εταιρίας όπου μετά από παρεμβάσεις τους αποκαλύφθηκαν μια σειρά σοβαρών παραλείψεων και παρατυπιών που ενδεχόμενα να ξεπερνούν και τα όρια της νομιμότητας και επέφεραν σημαντική οικονομική ζημιά στην εταιρία και αντί μετά από αυτές τις αποκαλύψεις να ενισχύσουν την διαφάνεια στις εργολαβίες και προμήθειες πριν μερικές μέρες κατήργησαν τον εκπρόσωπο των εργαζομένων από την σοβαρότερη επιτροπή (ΕΡΓΟΛΑΒΙΩΝ-ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ )που υπάρχει στην εταιρία και που  διαχειρίζεται το χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε αναθέσεις εργολαβιών και προμηθειών. Απαξίωσαν με στόχο την φίμωση της συναδέλφου , προέδρου του σωματείου της Αθήνας και αφού περιόρισαν την συνδικαλιστική της δράση της επέβαλαν τις τελευταίες ημέρες βλαπτική μεταβολή( αλλαγή θέσης και αντικειμένου) λες και είναι υπεύθυνη για όλα τα κακώς κείμενα στην εταιρεία .

Το επόμενο χτύπημα  έγινε  στον πρόεδρο του σωματείου της Εύβοιας  και αναπληρωτή γραμματέα του εργατικού κέντρου και αφού είχαν προηγηθεί αρκετές προσπάθειες με συστάσεις από την προηγούμενη διεύθυνση την σκυτάλη πήρε η νέα με σκοπό να περιορίσουν την δράση του και να ανακαλέσει  όσες αλήθειες έχει γράψει σε προηγούμενες ανακοινώσεις. 
Αν με  όλα αυτά αυτή  η ανίκανη και επικίνδυνη ομάδα που διοικεί την ΛΑΡΚΟ, πιστεύει ότι θα καμφθεί το ηθικό των συνδικαλιστών και θα υποταχθεί στις ορέξεις τους, τους πληροφορούμε ότι βρίσκονται για μια ακόμη φορά εκτός πραγματικότητας.
Συνάδελφοι
εδώ και αρκετό καιρό έχουμε επισημάνει μέσα από ανακοινώσεις ότι τα μεταλλεία της Ευβοίας απαξιώνονται συστηματικά  με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του εργοστασίου, με τελικό στόχο η διοίκηση να απευθυνθεί στην Τούρκικη αγορά  ως μόνη λύση για την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Μία τακτική που η Διοίκηση μεθοδεύει το τελευταίο καιρό  συστηματικά (βλέπε μεταλλείο ΤΣΟΥΚΑΣ στο ΜΕΙ, , θαλάσσια μεταφορά μεταλλεύματος, κλπ)εγείροντας ερωτηματικά τελικά αν πρόκειται περί ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ.
Το  τελευταίο διάστημα έχουμε ζητήσει  εγγράφως και προφορικά αρκετές φορές συνάντηση με την διοίκηση για να συζητήσουμε όλα τα θέματα που έχουν προκύψει σχετικά  με την εξόρυξη  μεταλλείου, ζητήσαμε επανειλημμένα να υλοποιήσουν δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για αγορά εξοπλισμού ο οποίος θα μας βοηθήσει σημαντικά να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του εργοστάσιου, συναντάμε πεισματική άρνηση. Αυτό επαναλήφτηκε και την Παρασκευή που ο Πρόεδρος της εταιρίας επισκέφτηκε τα μεταλλεία μας .Δυστυχώς θα επαληθευτούμε για άλλη μια φορά  ότι ο σκοπός αυτής της ανίκανης και επικίνδυνης ομάδας είναι η απαξίωση και η δόλια χρεωκοπία.
 
Για τους λόγους αυτούς  το Δ.Σ του Σωματείου αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να θεωρήσει ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ τον  Πρόεδρο της εταιρίας  στα μεταλλεία της Εύβοιας και να καλέσει  όλα τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ να πάρουν θέση στα τόσα σοβαρά ζητήματα  ,προκειμένου  να βάλουμε όλοι μαζί ένα τέλος σε αυτό τον κατήφορο .


Καλούμε τα σωματεία να υλοποιήσουν τις  αποφάσεις  του  συντονιστικού  της Εύβοιας.

Καλούμε τα σωματεία να αποτρέψουμε το χειρότερο σενάριο που θέλει την ΛΑΡΚΟ  κλειστή.

Οι εργαζόμενοι κράτησαν ζωντανή την ΛΑΡΚΟ σε ακόμα χειρότερες συνθήκες.

Η  ΛΑΡΚΟ θα παραμείνει ανοικτή σε πείσμα όσων επιθυμούν  το αντίθετο και όπως λέει και ο θυμόσοφος Λαός '' ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του''.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 

 
ΘΩΜΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ


Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΞΕΝ.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου