Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το σύνολο σχεδόν των
κρίσιμων άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
το οποίο -μεταξύ άλλων- καταργεί 23 φορείς του Δημοσίου εγείρει η
νομική υπηρεσία της Βουλής με σχετική γνωμοδοτική έκθεση.
Αναφορικά με την κατάργηση - συγχώνευση οργανισμών και φορέων οι νομικοί της Βουλής επισημαίνουν ότι οι διοικητικές μεταβολές είναι ορθολογικές μόνο όταν βασίζονται σε εμπεριστατωμένες μελέτες ενώ όταν τις επιβάλλουν δημοσιονομικοί λόγοι τότε παραβιάζεται το άρθρο 103 του Συντάγματος.
Ενστάσεις προβάλλουν και για τη θέσπιση ποσόστωσης στις αξιολογήσεις - βαθμολόγιο καθώς επίσης και στις οριζόντιες απολύσεις όσων μετέτρεψαν παράτυπα τις εργασιακές τους σχέσεις από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, αναμένονται ισχυρές ενστάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ήδη ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος σε ανακοίνωσή χαρακτηρίζει την έκθεση «καταπέλτη», ζητεί από την κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου και υποστηρίζει ότι ανάμεσα στις διατάξεις που κρίνονται αντισυνταγματικές και παράνομες από την επιτροπή της Βουλής είναι και:
Α. Η διάταξη που προβλέπει την απόλυση των εργαζομένων στους καταργούμενους φορείς (ΤΕΟ κ.α.) χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις (ν. 1387/83).
Β. Η διάταξη που προβλέπει την απόλυση των συμβασιούχων στους καταργούμενους οργανισμούς χωρίς αποζημίωση.
Γ. Η διάταξη που προβλέπει τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που συνεπιφέρει την κατάργηση της οργανικής τους θέσης.
Δ. Η διάταξη που προβλέπει τον αναδρομικό έλεγχο όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου που μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ σε βάθος εικοσαετίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου