Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Μνημείο η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

Το κοινό όργανο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση διάρκειας περισσότερων από έξι ωρών, γνωμοδότησε υπέρ της κήρυξης του κτηριακού συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας ως μνημείου.
 H κήρυξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας είχε στηριχθεί στην ομόφωνη απόφαση του 2005 για τη διατήρηση του μνημείου ως συνόλου, με ιστορική, κοινωνική, αρχιτεκτονική και πολεοδομική αξία. Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί τον αρχιτεκτονικό κόσμο αλλά και την κοινωνία της πόλης για σχεδόν δύο δεκαετίες, όσο περίπου διαρκεί η πρωτοφανής παρακμή της. Η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας καταλαμβάνει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στον πυρήνα του εμπορικού κέντρου της πόλης.

 Άρχισε να χτίζεται το 1883 σε σχήμα Π και αποπερατώθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Τα κτήρια αυτά είναι μονώροφα με τυπικά νεοκλασικά στοιχεία, αετώματα, γείσα κ.ά. και καλύπτονται από κεραμοσκεπείς στέγες. Το διάστημα 1929 - 1934 ανατέθηκε στον γνωστό αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη (1906 - 2001) η συμπλήρωση του Π και επί της οδού Νεοφύτου όπου και οικοδομήθηκε κτήριο με διώροφο το κεντρικό του τμήμα, σε συμμετρική σύνθεση με «επίσημες» εισόδους και μαρμάρινες κλίμακες, ισχυρά σιδηρά κιγκλιδώματα μορφολογίας μεσοπολέμου με «ενθυμήσεις» νεοκλασικισμού.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου