Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Κρούει τον κώδωνα της... λιτότητας η Goldman Sachs

Υπό την απειλή αύξησης δημόσιου χρέους της κατά 15% με 20% βρίσκεται η Ελλάδα, ακόμα και σε ένα σενάριο ήπιου αποπληθωρισμού, προειδοποιεί η Goldman Sachs σε τελευταία έκθεσή της, σύμφωνα με την οποία ο χαμηλός πληθωρισμός θα πρέπει να προβληματίζει την Αθήνα, αφού κινδυνεύει να δημιουργήσει την ανάγκη για πρόσθετη λιτότητα.


Οπως εξηγεί η Goldman Sachs, όσο χαμηλότερος είναι ο πληθωρισμός, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αναλογία χρέους/ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης, μέσω των επιπτώσεων στο ονομαστικό ΑΕΠ. Εφόσον τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού που επικρατούν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες δεν αποδειχτούν παρά μόνο αποτέλεσμα της εμπροσθοβαρούς διαδικασίας προσαρμογής (όπως πιστεύει σε αυτή τη φάση ο οίκος), τότε οι μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις προβλέπονται μικρές.


Ομως, σε ένα σενάριο όπου ο χαμηλός πληθωρισμός θα εξελιχθεί ακόμα και σε ήπιο αποπληθωρισμό, η Ελλάδα φαίνεται καταδικασμένη σε ακόμα περισσότερη λιτότητα. Για να αντισταθμιστεί η άνοδος της αναλογίας δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ, συνεπεία του χαμηλού πληθωρισμού, η Goldman Sachs στην ανάλυσή της αναφέρει τρεις βασικές προϋποθέσεις: πρώτον, την ενίσχυση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, κάτι που προϋποθέτει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, που θα συμβάλουν σε ταχύτερη ανάκαμψη.

Τέτοιου όμως είδους μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, εξαιτίας των κατεστημένων πολιτικών συμφερόντων. Και, ακόμη κι αν εφαρμοστούν, θα χρειαστεί να μεσολαβήσει αρκετός χρόνος, μέχρις ότου γίνουν ορατά τα πρώτα αποτελέσματα. Δεύτερον, χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης χρέους. Ο χαμηλός πληθωρισμός εγκυμονεί τον κίνδυνο ανόδου στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας και κατά συνέπεια και στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων.

Ως τρίτη, εναλλακτική λύση είναι η περαιτέρω προσαρμογή, μια πρακτική που μπορεί να αποβεί άκαρπη, καθώς είναι πολιτικά δύσκολο να εφαρμοστούν νέα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου