Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Στην υπόθεση του κτιριακού συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, υπάρχει συνέχεια


Απόφαση "σωτήρια" για τα εργολαβικά συμφέροντα ;
Την Πέμπτη 13 Μαρτίου σε από κοινού συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, εξετάστηκε το θέμα του χαρακτηρισμού ή μη ως διατηρητέου μνημείου του κτιριακού συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας.

Μετά από 6ωρη διαδικασία, το κοινό όργανο ΚΑΣ και ΚΣΝΜ γνωμοδότησε, με την οριακή πλειοψηφία των 9 έναντι 8 μελών, υπέρ του χαρακτηρισμού του κτιριακού συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας ως διατηρητέου μνημείου.


Είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης καταγράφει διχογνωμία και αποτελεί εξέλιξη που διαμορφώνει νέο δεδομένο σε σχέση με την αντίστοιχη απόφαση του 2006, που είχε ληφθεί με ομοφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι γνωμοδοτήσεις του αρμοδίου οργάνου (ΚΑΣ - ΚΣΝΜ) αξιολογούνται από τον Υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος λαμβάνει και την τελική απόφαση περί του χαρακτηρισμού ή μη.
Ιδιαίτερα δε σταθμίζονται, κατά την πάγια τακτική του Υπουργείου Πολιτισμού, οι γνωμοδοτήσεις που λαμβάνονται με οριακές πλειοψηφίες (πλην των περιπτώσεων που αφορούν σε κοινωφελή έργα, όπως π.χ. στο Μετρό της Θεσσαλονίκης).

Συνεπεία των ανωτέρω, είναι κατανοητό ότι ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί για τον χαρακτηρισμό του κτιριακού συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας ως διατηρητέου μνημείου.
Θα πρέπει να αναμένουμε την κατάληξη της υπόθεσης, η οποία θα διαφανεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου