Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Εξαρθρώθηκε σπείρα εκβιαστών στη Χαλκίδα

Την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στη Χαλκίδα, η οποία προέβαινε σε εκβιάσεις καταστηματαρχών μέσω της «παροχής προστασίας», ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. Στα μέλη της συγκαταλέγεται και ένας πρώην αστυνομικός, που είχε αποταχθεί για λαθρεμπορία όπλων.
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν πέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μεταξύ των οποίων και ο «αρχηγός» της


Σε 11 καταστήματα της Εύβοιας «πουλούσαν προστασία», από τα οποία εισέπρατταν συνολικά από 2.000 έως 8.000 ευρώ το μήνα.

Στο πλαίσιο των ευρείας κλίμακας ερευνών, συνελήφθησαν ακόμη τρία άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή και ναρκωτικά.

Μετά από έρευνες σε οικίες των δραστών, τέσσερα πιστόλια, τρία κυνηγετικά όπλα, μία χειροβομβίδα, επτά μαχαίρια, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, τρεις σκούφοι full face , φυσίγγια κ.α.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Εξαρθρώθηκε, ύστερα από πολύμηνες και μεθοδικές αστυνομικές έρευνες του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας , εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εκβίαζαν και αποσπούσαν χρηματικά ποσά από καταστηματάρχες σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας, «παρέχοντας προστασία». Στις έρευνες για την εξάρθρωση της σπείρας σημαντική ήταν η συμβολή του Γραφείου Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης συνελήφθησαν από τις αστυνομικές Αρχές , πέντε (5) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο «αρχηγός» της. Πρόκειται για τέσσερις (4) ημεδαπούς ηλικίας 51, 27, 41 και 22 ετών, καθώς και έναν 35χρονο αλλοδαπό, Αλβανικής καταγωγής.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χθες (12-02-2013) το πρωί, σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, με την συνδρομή των Τμημάτων Ασφαλείας Θηβών και Λαμίας.

Αναλυτικότερα, ο 51χρονος είχε αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα, την οποία είχε ο ίδιος συστήσει από τον Νοέμβριο του 2007 (με εξαίρεση τον 22χρονο που εντάχθηκε στην οργάνωση τον περασμένο Δεκέμβριο). Αυτή διέθετε ιεραρχική δομή και συγκρότηση, με σαφείς και προκαθορισμένους ρόλους, με σκοπό την εκβίαση ιδιοκτητών καταστημάτων (κέντρων διασκέδασης και καφέ μπαρ) «παρέχοντας προστασία».

Η σπείρα δραστηριοποιούνταν στις περιοχές της Χαλκίδας, Ερέτριας και Αμαρύνθου Ευβοίας και εξανάγκαζε τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, με απειλές σε βάρος της ζωής και της περιουσίας τους, να τους καταβάλουν 200 έως 800 ευρώ, κάθε μήνα.

Μέχρι στιγμής, διαπιστώθηκε ο εκβιασμός έντεκα (11) ιδιοκτητών καταστημάτων - επιχειρήσεων, ενώ μετά από έρευνες σε οικίες των δραστών, σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

Δύο (2) πιστόλια.
Δύο (2) πιστόλια κρότου.
Τρία (3) κυνηγετικά όπλα.
Μία (1) χειροβομβίδα πολεμικού τύπου.
Επτά (7) μαχαίρια.
Ένα (1) αλεξίσφαιρο γιλέκο.
Ένα (1) πτυσσόμενο στιλέτο.
Μία (1) συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (τέιζερ).
Μία (1) πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος.
Πέντε (5) γεμιστήρες πιστολιών.
Μια (1) γεμιστήρα πολεμικού τυφεκίου.
Ενενήντα εννέα (99) φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.
Τρεις (3) μάλλινοι σκούφοι full face .
Ένα (1) σπρέι πιπεριού.
Ένα (1) ζεύγος χειροπέδες.
Πέντε (5) κροτίδες.
Τρεις (3) κάλυκες.
Μία (1) θήκη όπλου.
Δώδεκα (12) συσκευές κινητών τηλεφώνων.
Μικροποσότητες κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης.
Ένα (1) πλαστό χαρτονόμισμα των -50- ευρώ.
Το χρηματικό ποσό των -550- ευρώ.
Δύο (2) βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, εκβίασης ιδιοκτητών καταστημάτων κατ’ εξακολούθηση, παράβασης του Νόμου περί όπλων και ναρκωτικών, καθώς και κυκλοφορίας παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.

Κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας ερευνών, συνελήφθησαν δύο (2) επιπλέον ημεδαποί, ηλικίας 36 και 30 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη οπλοκατοχή, ενώ ερευνάται η τυχόν συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση. Επίσης, συνελήφθη και ένας 49χρονος καταστηματάρχης για παράβαση του Νόμου περί ναρκωτικών.

Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ ερευνάται η τυχόν εμπλοκή των δραστών στη τέλεση και άλλων περιπτώσεων εκβίασης καταστημάτων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου