Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Γ.Γ. Οικονομικών: Είναι πολλά τα 586 ευρώ του κατώτατου μισθού!

"Αντιδρούν" οι συνεταίροι στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Νέο "μαχαίρι" στον κατώτατο μισθό προανήγγειλε ουσιαστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος μιλώντας σε εκδήλωση της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, αφού κρίνει ότι τα 586 ευρώ είναι πολλά, ωστόσο συνάντησε την έντονη αντίδραση από το υπουργείο Εργασίας, με τον Γιάννη Βρούτση να τον διαψεύδει.

Προσπαθεί να μαζέψει τα... αμάζευτα ο Μέργος

Μάλιστα λίγες ώρες μετά την δήλωση του επιχείρησε να μαζέψει τα... ασυμμάζευτα λέγοντας ότι ο κατώτατος μισθός είναι πολύ χαμηλός!
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του, ο κ. Μέργος, με γραπτή ανακοίνωση τα... ρίχνει στους δημοσιογράφους. 
"Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα" είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του υπουργείου στο συνέδριο για να πάρει την απάντηση από τον Γ. Βρούτση ότι ο μισθός είναι ήδη χαμηλός. Πάντως το υπουργείο οικονομικών ήταν αρκετά πιο προσεκτικό στη διατύπωση της ανακοίνωσης του για το θέμα που προέκυψε με τηγ δήλωση Μέργου.
Η δήλωση προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με την Ιπποκράτους να τονίζει ότι οι επιτελείς των υπουργείων πρέπει να ξέρουν ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας: "Εμείς πρώτοι θέσαμε το θέμα της διόρθωσης του λάθους με έναν μη δημαγωγικό και δημιουργικό τρόπο και ήρθε σήμερα ο κ. Τσίπρας, 24 ώρες μετά, και κομίζει γλαύκα στην Αθήνα. Με τον ίδιο δημαγωγικό τρόπο, ισχυρίζεται ότι θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα όταν τέτοιο θέμα δεν υφίσταται".
"Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη" υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.
Μάλιστα ανέφερε στοιχεία που έδειχναν τον κατώτατο μισθό σε χώρες του ΟΟΣΑ. "Η ευελιξία στην αγορά εργασίας όπως εφαρμόστηκε στη Βόρεια Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει για εμάς εμπειρία αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή".
Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός είναι στα 586 ευρώ, ενώ για τους νέους είναι στα 511 ευρώ.
Ειδικότερα:
Για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ.
Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.
Ο κ. Μέργος ο οποίος σημειωτέον είναι συχνός συνομιλητής του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα, μιλώντας στην συνέλευση των ασφαλιστικών εταιρειών, είπε μεταξύ των άλλων ότι "μπορεί στην Ελλάδα να έχει μειωθεί το μοναδιαίο κόστος εργασίας, αλλά ακόμη ο κατώτατος μισθός είναι υψηλός".
Ακόμη ο κ. Μέργος έκανε γνωστό ότι συγκροτείται νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα αφορά στην ασφάλιση από φυσικές καταστροφές.

Για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού, δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργου ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα πήρε το υπουργείο. Ωστόσο το υπουργείο μιλάει για απλή παράθεση στοιχείων και δεν παίρνει θέση στο αν είναι χαμηλός ή υψηλός ο μισθός των 586 ευρώ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: "Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat. Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού".

Έντονη ενόχληση Βρούτση

Κατηγορηματικά απέκλεισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι αυτός είναι ήδη χαμηλός.
Ο κ. Βρούτσης μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή και απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Μέργου, ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα τωρινά επίπεδα έως το τέλος του προγράμματος.
Πρόσθεσε ότι το μοναδικό θέμα στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας για την καταπολέμηση της ανεργίας.

ΠΑΣΟΚ: Μπορεί οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα να αδειάζουν τον Γενικό του αλλά αυτό δεν αρκεί

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις Μέργου. "Φαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του  Υπουργείου Οικονομικών κ. Μέργος, δεν έχει καμία επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων.
Αλλιώς δεν εξηγούνται οι σημερινές αναφορές του που δημιουργούν θέμα περαιτέρω μείωσης  του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, που για τους νέους συρρικνώνεται στα 511. Το ότι υποχρεωθήκαμε για να κρατήσουμε ζωντανές τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση να φτάσουμε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση  ότι θα συμφωνήσουμε σε λογικές εξαθλίωσης  των εργαζομένων με νέες μειώσεις. Μπορεί οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα να αδειάζουν τον Γενικό του αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και ότι δεν μπορούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις" τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΜΑΡ: Απαράδεκτη η δήλωση


"Ως επιεικώς απαράδεκτη χαρακτηρίζεται η σημερινή δήλωση του Γ.Γ. του Υπ. Οικονομικών κ.Μέργου, σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού. Η παρούσα δήλωση βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την εκπεφρασμένη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στηρίζει οτι ο κατώτατος μισθός όχι μόνο θα μείνει σταθερός αλλά και ότι προοπτικά θα αυξηθεί", τονίζει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της.

ΣΥΡΙΖΑ: Να τον χαίρονται τον κ. Μέργο

"Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών με την απίστευτης κυνικότητας δήλωσή του ότι παραμένει υψηλός ο κατώτατος μισθός, παρά τη μείωσή του κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, ομολογεί τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για νέα μεγαλύτερη μείωσή του σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας", αναφέρει ο Δ. Στρατούλης σχετικά με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Οικονομικών, κ. Μέργου, για τον κατώτατο μισθό.
Και επισημαίνει πως: "Η μνημονιακή συγκυβέρνηση πρώτα κατήργησε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε από τις 01/04/2013 ο κατώτερος μισθός να καθορίζεται με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Από τότε μπορεί να τον μειώνει μονομερώς ανεξέλεγκτα ώσπου να τον φτάσει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της από το μνημόνιο 2, στα επίπεδα των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, δηλ στα 150 μηνιαία.
Να τον χαίρονται τον κ. Μέργο και τις δηλώσεις του το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη για να υπερασπίσουν τη δουλειά καΙ το ψωμί τους, καθώς και το μέλλον των παιδιών τους" καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Προκλητικά κυνικές δηλώσεις

"Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις προκλητικά κυνικές δηλώσεις του ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών που θεωρεί ψηλό τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά και των 511 ευρώ μεικτά για νέους έως 25 ετών. Αυτές οι δηλώσεις αποκαλύπτουν τους αποκρουστικούς στόχους συγκυβέρνησης,  μεγαλοεπιχειρηματιών, EE για ακόμα μεγαλύτερη σφαγή των μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Φανερώνει γιατί η κυβέρνηση μεθοδεύει την απαγόρευση της απεργίας και την καταστολή των εργατικών λαϊκών αγώνων. Αποδεικνύει ότι η σφαγή των δικαιωμάτων και η βύθιση των εργαζομένων στη φτώχεια είναι άμεση επιδίωξη της πλουτοκρατίας, της ΕΕ. Μαζί με τον κατώτατο μισθό στο στόχαστρό τους είναι άλλωστε η κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η διατήρηση των προσαυξήσεων ανά τριετία συνιστά ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ελληνική οικονομία. Γι' αυτό στόχος είναι να μη μείνει κλαδική συλλογική σύμβαση. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες, οι νέοι να αφυπνιστούν. Να γίνουν τώρα μια γροθιά σε κάθε τόπο δουλειάς. Αυτοί έχουν τη δύναμη. Η απεργία στις 20 Φλεβάρη πρέπει να γίνει παντού αφετηρία οργάνωσης και αντεπίθεσης για την απόκρουση και την ανατροπή της πολιτικής που θυσιάζει τα δικαιώματά τους για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου