Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΝΟ.Δ.Ε ΕΥΒΟΙΑΣ Συμφωνία κυβέρνησης - ΕΤΕπ


Σε συμφωνία για την επανέναρξη των δανειοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Ελλάδα, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ)και έργων υποδομής κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης
σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλούταρχο Σακελλάρη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί επεσήμαναν τα εξής:
Γ.Στουρνάρας: Σήμερα είχαμε μία σημαντική συζήτηση-διαπραγμάτευση με τον Πρόεδρο και τα στελέχη της ΕΤΕπ, προκειμένου να αρθούν εμπόδια για να ξεκινήσει η Τράπεζα να χρηματοδοτεί εκ νέου την ελληνική οικονομία. Η διαπραγμάτευση  πήγε καλά, συμφωνήσαμε σε όλα.  Προσβλέπουμε στην επανενεργοποίηση της ΕΤΕπ στον τομέα της οικονομίας το συντομότερο δυνατό. Υπενθυμίζω ότι οι χρηματοδοτήσεις  είχαν  πέσει πολύ χαμηλά φέτος, περίπου στο επίπεδο των δέκα εκατομμυρίων ευρώ.
Κ.Χατζηδάκης: Φαίνεται ότι υπάρχουν και καλές ειδήσεις σε αυτή τη χώρα. Η συμφωνία με την ΕΤΕπ είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα. Είναι σημαντικό ότι εκτός από τα έργα υποδομής και τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων η συνεργασία αυτή θα επεκταθεί στη διευκόλυνση της πραγματοποίησης ξένων επενδύσεων στη χώρα, αλλά και στη διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων. 
Στη συνάντηση επιλύθηκαν όλες οι εκκρεμότητες που εμπόδιζαν τους τελευταίους μήνες την παροχή ρευστότητας από την ΕΤΕπ προς την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα:
1.Συμφωνήθηκαν οι όροι για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω τραπεζών.
2.Ενεργοποιείται η συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγύησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  που είχε υπογραφεί το Μάρτιο και υλοποιείται τώρα, προβλέπει ότι η ΕΤΕπ θα χορηγήσει ως το τέλος του 2015 συνολικά 1,44 δις. ευρώ, με το εξής χρονοδιάγραμμα:
-600 εκατ. ευρώ ως τον Ιανουάριο του 2013, δηλαδή το επόμενο εξάμηνο.
-1 δισ. ευρώ ως το Δεκέμβριο του 2013 και
-1,44 δισ. ως το τέλος του 2015.
Το Ταμείο Εγγύησης θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ και με κεφάλαια από την ΕΤΕπ με μόχλευση 1:2.
3.Συμφωνήθηκε η δημιουργία Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου για Έργα Υποδομών και Παραγωγικών Επενδύσεων, με εγγύηση πόρων του ΕΣΠΑ και μόχλευση από την ΕΤΕπ καθώς και η παροχή στήριξης της ΕΤΕπ στην ολοκλήρωση των Αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης.
Τέλος, στη συνάντηση επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για την υποστήριξη της ΕΤΕπ στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), στη χρηματοδότηση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και στην προώθηση έργων σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια και η διαχείριση αποβλήτων.

ANd9GcSBQ4NVSRb7tQfS5U98tDCzZQkpROGnsQumsdVCqrD5KsYuj56Yfw
Γραφείο Τύπου
ΝΟ.Δ.Ε ΕΥΒΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου