Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ μετρά…κομματ(ι)α

Σενάρια για τη δημιουργία νέου ή ακόμα και νέων πολιτικών κομμάτων από στελέχη του ΠΑΣΟΚ διακινούνται στους διαδρόμους της Ιπποκράτους, την ώρα που ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε και επίσημα πως το κόμμα μπαίνει σε τροχιά…ανασύστασης, λαμβάνοντας τα πυρά του Θεόδωρου Πάγκαλου που θέτει πλέον ανοικτά θέμα διαδοχής.


 Πάντως από την πλευρά του ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος αυτό το διάστημα βρίσκεται στο Λονδίνο, μιλώντας στην «Κ» ξεκαθαρίζει πως η κίνηση «Δημιουργική Ελλάδα» που ανακοίνωσε μέσω facebook «δεν πρόκειται για νέο πολιτικό κόμμα».
Ο κ. Μόσιαλος χαρακτηρίζει «υπερβολικά» τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να ιδρύει νέο πολιτικό κόμμα και σχολιάζει πως «πρόκειται για μια κίνηση διαλόγου και προβληματισμού με σκοπό την παραγωγή απόψεων». Ο ίδιος διευκρινίζει πως «θέλουμε να εξετάσουμε εάν υπάρχει προοπτική ενότητας στον κεντροαριστερό χώρο» και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής και σε υποστηρικτές άλλων κομμάτων πλην του ΠΑΣΟΚ. Ερωτώμενος εάν στην κίνηση συμμετέχουν και άλλα στελέχη της Ιπποκράτους ο κ. Μόσιαλος απαντά: «Δεν συμμετέχουν επίτηδες για να μην υπάρξει υποψία πως δρομολογείται η δημιουργία νέου κόμματος εκ των έσω». Αναφέρει επίσης πως η πρώτη γνωριμία των συμμετεχόντων στην κίνηση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου, πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της Εναρκτήριας Συνδιάσκεψης για την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ, όπως έχει ανακοινώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και πως «από Σεπτέμβριο η Δημιουργική Ελλάδα θα επιδείξει πλούσια κοινωνική δραστηριότητα».
Όλα ξεκίνησαν από δημοσίευμα που ήθελε πολιτικό του ΠΑΣΟΚ, στο περιβάλλον του οποίου βρίσκονται πρωτοκλασάτα στελέχη της Ιπποκράτους, να προχωρά στην ανακοίνωση νέου «κεντρώου» πολιτικού φορέα, καθώς εκτιμά πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανασυσταθεί. Σύμφωνα με αυτό,  οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στις 6 Ιουλίου, ενώ ο επικεφαλής της κίνησης έχει ξεκινήσει διαδικτυακή δράση με τη συμμετοχή 2500 πολιτών.
Ραγκούσης και οι εκσυγχρονιστές
Τα βλέμματα αρχικά στράφηκαν προς τον Γιάννη Ραγκούση, οι σχέσεις του οποίου βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και ο οποίος εδώ και λίγους μήνες δημιούργησε την ιστοσελίδα «Προχωράμε» (www.proxorame.gr), μια πρωτοβουλία, όπως την χαρακτηρίζει «για τη συγκρότηση Ρεύματος Ανανέωσης». Συνεργάτες του κ. Ραγκούση μιλώντας στην «Κ» δηλώνουν «άγνοια» για τα μελλοντικά σχέδια του πρώην υπουργού.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες και το «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης, βρίσκεται σε συζητήσεις αναφορικά με το μέλλον του Κινήματος και κατά πόσο οι πρώην οπαδοί του Κώστα Σημίτη έχουν θέση σε αυτό ή εάν θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία νέου φορέα.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» η Άννα Διαμαντοπούλου έχει επιλέξει να τηρήσει σιγήν ιχθύος μέχρι τη Συνδιάσκεψη, όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αρνήθηκε δις τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που του πρότεινε ο κ. Βενιζέλος διαφωνώντας με την πολιτική που ακολουθεί ο τελευταίος.
Επιμένει σε αλλαγή ο Πάγκαλος
Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος επιλέγει την ανοιχτή αντιπαράθεση με την ηγεσία της Ιπποκράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης αναμένεται να θέσει εκ νέου ζήτημα ηγεσίας και να αναζητήσει τα αίτια της πτώσης της κυβέρνησης Παπανδρέου. Υπενθυμίζουμε πως κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης δήλωσε πως «οι βουλευτές που στήριζαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έριξαν το Γιώργο Παπανδρέου».
Οι δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου της Κυβέρνησης όπως είναι φυσικό προκάλεσαν αντιδράσεις συνεργατών του κ. Βενιζέλου, όπως και της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, η οποία στον επίσημο λογαριασμό του κόμματος στο twitter χαρακτήρισε τον κ. Πάγκαλο «εν αποστρατεία στέλεχος» οι απόψεις του οποίου δεν έχουν σχέσεις με τις θέσεις του Κινήματος. Οι επιτελείς πάντως της Βασιλέως Ηρακλείου μέχρι και αργά χτες το απόγευμα δεν γνώριζαν ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου