του κ. Παναγιώτη Κούβαρη
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση για τους τόπους κολύμβησης της ΕΕ του
Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
ποσοστό 92,1% των υδάτων κολύμβησης πληρούν πλέον τα ελάχιστα πρότυπα
ποιότητας των υδάτων που προβλέπονται από τη σχετική Οδηγία.
Η έκθεση
διαπίστωσε ότι ποσοστό 77,1% των τόπων κολύμβησης σε παραλίες, ποταμούς
και
λίμνες ανά την Ευρώπη είχαν εξαιρετική ποιότητα, δηλαδή συμμορφώνονταν
με τις πλέον αυστηρές ενδεικτικές τιμές και μάλιστα παρουσίασαν βελτίωση
κατά 3,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι των στοιχείων του παρελθόντος
έτους.Περίπου το 93,1% των παράκτιων υδάτων κολύμβησης χαρακτηρίστηκαν ως ικανοποιητικά ή συμμορφώνονταν με τις λιγότερο αυστηρές υποχρεωτικές τιμές.
Λιγότερο από 2% των παράκτιων υδάτων δεν ανταποκρίνονταν στα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας που προβλέπονται.
Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στους πλέον δημοφιλείς θερινούς προορισμούς της Ευρώπης είναι εν γένει καλή, καθώς πληρούν τις υποχρεωτικές τιμές με ποσοστό πάνω από 90%.
Ειδικότερα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και η Κροατία πρωτεύουν σε ότι αφορά την ποιότητα των υδάτων στις περιοχές κολύμβησης και την καθαριότητα των παραλιών τους. Ακολουθούν, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Βουλγαρία, καθώς εμφάνισαν σχετικά χαμηλά ποσοστά τόπων που πληρούσαν τις αυστηρές ενδεικτικές τιμές, ιδίως όσον αφορά τα εσωτερικά ύδατα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, η συνολική ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη παρουσιάζει συνεχώς θεαματική βελτίωση από το 1990 και μετά. Ο αριθμός των περιοχών κολύμβησης που δεν πληρούν τις υποχρεωτικές τιμές μειώθηκε από ποσοστό 11,9% το 1990 σε 2,4% το 2011 σε ότι αφορά τα εσωτερικά ύδατα και από 9,2% το 1990 σε λιγότερο από 2% το 2011 σε ότι αφορά τα παράκτια ύδατα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου