Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών απευθείας από ESM συμφώνησαν οι 27

Στην δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ`ευθείας μέσω των μηχανισμών στήριξης συμφώνησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

 Η Ιταλία και η Ισπανία που είχαν συναινέσει στην υιοθέτηση πακέτου ύψους 120 δισ ευρώ για την ανάπτυξη για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις από τις αγορές ήραν τις επιφυλάξεις τους αφού πέτυχαν τη λήψη σημαντικών άμεσων μέτρων, όπως η ανακεφαλαιοποίηση απευθείας μέσω των μηχανισμών στήριξης. Επιπλέον, τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Γερμανία αναγκάστηκε να υποχωρήσει, μετά την πίεση Ισπανίας και Ιταλίας για μεγαλύτερη στήριξη.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πολύ «ικανοποιημένος» από τη συμφωνία, λέγοντας ότι αυτή είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ.
Την Τρίτη, ο κ. Ρόμπεϊ είχε δώσει στη δημοσιότητα μια έκθεση στην οποία πρότεινε μια «αληθινή οικονομική και νομισματική ένωση» σε ορίζοντα 10 ετών, η οποία θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση, οικονομική ένωση και πολιτική ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου