Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Σάλος από το αιφνίδιο κλείσιμο τριών τραπεζών

Λουκέτο στην πολύχρονη πορεία τριών μεγάλων Συνεταιριστικών Τραπεζών βάζει η Tράπεζα της Ελλάδος. Με σημερινή της ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδος ανακαλεί την άδεια της Συνεταιριστικής τράπεζας Αχαΐας όπως και των Συνεταιριστικών Τραπεζών Λαμίας και Λέσβου -Λήμνου, διότι «δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους».


Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας και μέλος του Δ.Σ. της Αχαϊκής Πλάτων Μαρλαφέκας δήλωσε ξεκάθαρα πως "Αχαϊκή Τράπεζα τέλος", ενώ τόνισε πως οι καταθέτες δεν έχουν πρόβλημα. "Οι μόνες τράπεζες που δεν μπήκαν στα χρηματοικονομικά εργαλεία της Ευρώπης ήταν οι συνεταιριστικές" δήλωσε ο κ. Μαρλαφέκας.

Οσο για τις μετοχές των Πατρινών, η Αχαϊκή έχει ακίνητα, θα εκποιηθούν και θα δοθούν μερίσματα. Οσο γι αυτά που ακούγονται περί ανεξέλεγκτων δανεισμών ο κ. Μαρλαφέκας δήλωσε πως "τα δάνεια που έχει η Αχαϊκή είναι πταίσματα μπροστά σε αυτά που έδιναν άλλες τράπεζες ακόμη και στα ίδια πρόσωπα". "H Πάτρα για μία ακόμη φορά χτυπιέται από τους "ανίκητους" δήλωσε ο κ. Μαρλαφέκας. Οπως ο κύριος που έστειλε την πρώτη επιστολή και προκάλεσε το θέμα, και άλλοι πολλοί" κατέληξε.

Η διαδικασία εκκαθάρισης

Οι κύριοι Ιωάννης Γιαννίκος, Δημήτριος Πετράκογλου και Μιχαήλ Ανδριώτης, ορίστηκαν ως εκκαθαριστές για τις τρεις τράπεζες Αχαΐας, Λαμίας και Λέσβου- Λήμνου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη σε αυτό διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες με παρουσία στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.
Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής θα ανακοινωθεί με νεότερο δελτίο τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Απόλυτα διασφαλισμένες οι καταθέσεις»
Οι καταθέσεις είναι απόλυτα διασφαλισμένες δηλώνουν εκπρόσωποι των τριών τραπεζών προκειμένου να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Από την πλευρά της Αχαϊκής Τράπεζας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του pelop.gr σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως ώρας γνωστά, οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι διασφαλισμένες, αφού η Αχαϊκή πληρώνει ασφάλιστρα στο ΤΕΚΕ ενώ για τις μεγαλύτερες καταθέσεις αναμένονται νεώτερα από την προβλεπόμενη διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και τη μεταφορά τους σε άλλη τράπεζα. Πάντως και για αυτές τις καταθέσεις υπάρχει εγγύηση, αφού είναι διασφαλισμένες μέσω ασφαλίστρων που καταβάλει η Αχαϊκή Τράπεζα στο Ταμείο Εξυγίανσης.

Το ίδιο θα συμβεί (μεταφορά) και με τα δάνεια που είναι ενήμερα, ενώ όσα δεν είναι θα μπουν από την νέα Τράπεζα σε καθεστώς επιτήρησης μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης. Η Αχαϊκή Τράπεζα έχει ήδη προτείνει την Πανελλήνια Τράπεζα προκειμένου να διεκπεραιώσει αυτή τη διαδικασία.

Παράλληλα σε δηλώσεις του ο Απόστολος Πατέστος, πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου- Λήμνου στο lesvosnews.gr, τόνισε ότι οι καταθέσεις είναι απόλυτα διασφαλισμένες, είτε πηγαίνοντας σε άλλες τράπεζες είτε με κάποιον άλλο τρόπο.

Ερωτώμενος δε από δημοσιογράφο για το εάν οι εγγυημένες καταθέσεις αφορούν ποσά μέχρι 100.000 ευρώ όπως φημολογείται, ο ίδιος απάντησε αρνητικά τονίζοντας ότι «το σύνολο των καταθέσεων είναι διασφαλισμένο».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η κεφαλαιακή ανεπάρκεια που οδήγησε την τράπεζα στο «λουκέτο» είναι ύψους 9 εκατ. ευρώ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλα τα καλά δάνεια θα πάνε σε κάποια άλλη τράπεζα και για το “κακό κομμάτι” –τα 9 εκατ. ευρώ- θα αποφασίσουν οι εκκαθαριστές τι θα γίνει.

Την ίδια ώρα εκτίμησε ότι το προσωπικό θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, ωστόσο είπε πως θα κάνει τα πάντα για να βρεθεί η καλύτερη λύση.
Την ίδια ώρα ο Δήμος Λαμίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί τους αρμόδιους φορείς να τύχει της ίδιας μεταχείρισης με τις υπόλοιπες τράπεζες που βρίσκονται στην ίδια θέση αλλά και να εγγυηθούν για όλες τις καταθέσεις.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του δήμου Λαμιέων αναφέρει: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την τοποθέτηση εκκαθαριστή σε τέσσερις Ελληνικές Συνεταιριστικές Τράπεζες μεταξύ των οποίων και στη Συνεταιριστική Λαμίας. Μια Τράπεζα με ιστορία πάνω άνω των 100 χρόνων, μια Τράπεζα που συνέβαλλε σημαντικά στη στήριξη των μικρομεσαίων και την ανάπτυξη της περιοχής μας . Ο Δήμος μας όλα αυτά τα χρόνια, συνεργάζεται άψογα και στηρίζει την Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, την λειτουργία της οποίας επιθυμεί . Ζητάμε από τους αρμόδιους, ίδια μεταχείριση με όλες τις λοιπές εμπορικές Τράπεζες που βρεθήκαν στην ίδια θέση και την εγγύηση όλων των Καταθέσεων της Τράπεζας.».


Ένταση σε Πάτρα και Λαμία


Κλίμα αναστάτωσης επικρατεί μεταξύ των περίπου 45 εργαζόμενων και των 13.000 μετόχων, οι οποίοι σήμερα το πρωί είδαν κατεβασμένα τα ρολά στα 8 καταστήματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας στη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και την Ευρυτανία.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας ήταν η πρώτη Τράπεζα που λειτούργησε από το 1900 με τη μορφή Συνεταιρισμού.

Kλίμα έντασης επικρατεί και έξω από τα γραφεία της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας στην Πάτρα.

Δεκάδες καταθέτες και μεριδιούχοι που έχουν συγκεντρωθεί, εκφράζουν την αγωνία τους, αλλά και την διαμαρτυρία τους, μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, περί εκκαθάρισης της συνεταιριστικής τράπεζας। Μάλιστα κάποιοι από τους συγκεντρωμένους επιχείρησαν να μπουν στην τράπεζα με τη βία αλλά δεν τα κατάφεραν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου