Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ο Ιερώνυμος καλεί τους επιχειρηματίες να «σταθούν στο πλευρό του λαού»

Ως μήνυμα προς όλους μόνο μπορεί να διαβαστεί η επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τους επιχειρηματίες, να σταθούν αρωγοί και προστάτες για την αναζωογόνηση της οικονομίας της πατρίδας μας .  Ερώτημα δικό μας τι γνωρίζει περισσότερο ο Αρχιεπίσκοπος ώστε να κάνει αυτή την επιστολή; Πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση της χώρας;
Ο αρχιεπίσκοπος, επικαλείται τα αισθήματα φιλοπατρίας, γενναιοδωρίας, αλλά και αυταπάρνησης, ώστε οι επιχειρηματίες να προστρέξουν στο πλευρό του "χειμαζόμενου" από την οικονομική κρίση ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα η επιστολή του αρχιεπισκόπου έχει ως εξής :
«Σε εποχή κρίσεως, δοκιμασιών και εθνικών περιπετειών, οι δυσκολίες, οι ταλαιπωρίες και τα βάσανα των ανθρώπων μεγενθύνονται και φανερώνουν τις διαστάσεις του δράματος που διέρχεται ο τόπος. Όμως στις δύσκολες περιστάσεις είναι που αναδεικνύονται με λαμπρότητα αρετές όπως η φιλοπατρία, η γενναιοδωρία, η αυταπάρνηση και η μεγαλοθυμία.

Τις σελίδες της νεότερης ιστορίας μας κοσμούν εικόνες ηρώων, εθνομαρτύρων, μεγάλων πολιτικών και εκκλησιαστικών ανδρών αλλά και των μεγάλων ευεργετών που στήριξαν την Πατρίδα σε δύσκολες ώρες οικονομικά και δια της επιρροής τους σε έθνη και προσωπικότητες ανά την οικουμένη. Δεν πρέπει, επίσης, να λησμονούμε ότι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Εκκλησία προσέφερε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανασύσταση και την επιβίωση της πατρίδας, ανεξαρτήτως αν κάποιοι σήμερα δεν το αναγνωρίζουν ή τεχνηέντως διαστρεβλώνουν την Ιστορία.

Σήμερα είμαστε και πάλι πρόθυμοι για όλα, αρκεί η Πολιτεία να μας το επιτρέψει σύμφωνα με όσα ήδη συζητούμε και προτείνουμε προς υλοποίηση.

Με αυτά τα δεδομένα παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ και προς Εσάς.

Στις μέρες μας, καλούμαστε και πάλι, ο καθένας από τη θέση του και αναλόγως των δυνάμεών του, να αποδείξουμε έμπρακτα τη φιλοπατρία και την ευαισθησία στο κάλεσμα της ιστορικής ευθύνης.

Επιτρέψτε μου λοιπόν, από τη θέση μου ως Αρχιεπισκόπου, με βαθειά ανησυχία για το μέλλον του λαού μας, να απευθυνθώ στην αγάπη σας, στην ευαισθησία σας και στο ενδιαφέρον σας για τον τόπο μας.

Επιτρέψτε μου να σας προσκαλέσω και να σας παρακαλέσω να σταθείτε αρωγοί και προστάτες στην αναζωογόνηση της ασθμαίνουσας και αιμορραγούσης οικονομίας της Πατρίδας μας.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα πως να κινηθείτε και τι πρέπει να πράξετε. Εμείς, απλώς, παρατηρούμε με πόση οδύνη και αγωνία ο λαός μας πληροφορείται ότι χρήματα και καταθέσεις μετακινούνται στο εξωτερικό, ενώ η ανάγκη είναι να βρίσκονται εδώ η ακόμα και να επαναπατρισθούν.

Επιχειρήσεις κλείνουν, μεταφέρονται σε άλλες χώρες και οι επενδύσεις και τα έργα σταματούν, κάνοντας την ανεργία να καλπάζει, τους νεότερους να ξενιτεύονται και την αβεβαιότητα να δηλητηριάζει την ελπίδα και το κουράγιο των Ελλήνων. Πιστεύουμε ότι σε όλα αυτά τα τραγικά μπορείτε να έχετε καίρια διορθωτική παρέμβαση και ανατρεπτική συμβολή.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως σε ό,τι και όπου η Εκκλησία μπορεί να βοηθήσει θα είμεθα πρόθυμοι και παρόντες. Εύχομαι και προσεύχομαι η παράκλησή μου να βρει ώτα ευήκοα και καρδιές ανοικτές και είμαι βέβαιος όχι μόνο ότι ο Θεός θα σας ανταμείψει αλλά και ότι κάποιοι από εσάς θα προσθέσουν τα ονόματά τους στους κρίκους της χρυσής αλυσίδας των μεγάλων εθνικών μας ευεργετών.

Με αισθήματα ελπίδας και ευγνωμοσύνης, διάπυρος προς Θεόν ευχέτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου