Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Άμεσα με τροπολογία η κατάργηση φορέων του δημοσίου

Άμεσα και με τη μορφή τροπολογίας θα εισαχθεί στη Βουλή το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Κυβέρνηση για τους φορείς του δημοσίου, που θα καταργηθούν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. ,
«Στόχος είναι η κατάργησή τους να έχει γίνει έως τις 5 Αυγούστου», είπε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «η κατάργηση αυτή δεν είναι μόνο μέρος της συμφωνίας μας με τους εταίρους».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο υπήρξε κοινή εισήγηση από τους δύο αντιπροέδρους της Κυβέρνησης, ώστε οι κατάλογοι με τους υπό κατάργηση φορείς να εισαχθούν ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη δημοσιονομική εξυγίανση η συζήτηση του οποίου ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι τίποτε δεν θα θίξει το επίπεδο υπηρεσιών και τον στρατηγικό έλεγχο του κράτους σε τομείς που έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα και την εθνική της υπόσταση.
Σχετική επίκαιρη ερώτηση είχε απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, που προειδοποίησε ότι ο ελληνικός λαός φορτώνεται συνεχώς βάρη χωρίς να βλέπει ουσιαστική προσπάθεια για την περιστολή των δαπανών. Και αυτό, διότι, όπως κατήγγειλε ο κ. Αϊβαλιώτης, «εξακολουθούν να λειτουργούν περίεργοι οργανισμοί, όπως αυτός για την αποξήρανση της Κωπαϊδας».
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κάλεσε τον υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή σε ποιο ύψος έχει διαμορφωθεί το δημόσιο χρέος. «Δεν θεωρώ ότι αυτή την ώρα η συζήτηση για το δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς βοηθά. Δεν θέλω σήμερα να συζητήσω αυτό το θέμα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Εκείνο που πρέπει να αναφέρουμε είναι το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας και αυτή είναι μία συζήτηση, που θα γίνει στη Βουλή», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Βενιζέλος, όμως, ρωτήθηκε και για το ύψος της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Όπως είπε, στοιχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου με βάση στοιχεία του 2009 για τις αντικειμενικές αξίες δείχνουν ότι η ακίνητη αυτή περιουσία ανέρχεται σε περίπου 285 δισ. ευρώ.
Με αφορμή, ωστόσο, το ερώτημα του βουλευτή, ο υπουργός έσπευσε να επισημάνει ότι με στοιχεία του 2009, η αξία των ιδιωτικών ακινήτων είναι 400 δισ. ευρώ με βάση τις αντικειμενικές τιμές. Άρα ο ιδιωτικός τομέας μαζί με τον δημόσιο έχουν στα χέρια τους περιουσία, που υπερκαλύπτει το χρέος. «Το θέμα είναι πόσο εμπορεύσιμα είναι όλα αυτά», είπε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία τεράστια ακίνητη περιουσία, που πρέπει να αξιοποιηθεί με τον επωφελέστερο τρόπο, γιατί δεν αρκεί μόνο η προσφορά, αλλά χρειάζεται και η ζήτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου