Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Βαριές ευθύνες και καμπάνες για τους Μηχανικούς και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Ρόλο και μεγάλες ευθύνες προβλέπει το νομοσχέδιο για τους Μηχανικούς κυρίως στις μεταβιβάσεις των ακινήτων.
Από την 1/1/2012 θα είναι υποχρεωτικό να γίνονται με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με την οποία να βεβαιώνεται ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια, ή ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις έχουν υπαχθείς στις νέες ρυθμίσεις.

Προβλέπονται πρόστιμα από 30.000 έως 100.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών για συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μεσίτες υποθηκοφύλακες και μηχανικούς εφόσον δεν είναι ακριβή τα στοιχεία.
Επιπροσθέτως για τους Μηχανικούς προβλέπεται ότι, ανεξάρτητα από την ποινική τους δίωξη, επιβάλλεται προσωρινή ή οριστική απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Το μέτρο αυτό έρχεται συμπληρωματικά με το νέο νομοσχέδιο τακτοποίησης αυθαιρέτων και σκοπό έχει να περιορίσει τις "εξυπηρετήσεις" που ζητούν πολλές φορές οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να μην εμφανιστούν στα συμβόλαια οι τυχόν παρανομίες και αυθαιρεσίες των ιδιοκτησιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου