Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Σιαγιάννης: Ατελέσφορη επικοινωνιακή στρατηγική…

Με επιστολή του επικεφαλή του συνδυασμού «ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ» ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ Γ. Σιαγιάννη κάνει σφοδρή επίθεση στον Δήμαρχο Δ. Θωμά για τις επιλογές του και την διαχείριση του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου. Τον κατηγορεί για πολιτική εμπάθεια, για οικειοποίηση έργων, για καθολική απραξία και για χάραξης προσωπικής πολιτικής στρατηγικής αναλυτικά η επιστολή.
 
Φίλες και Φίλοι,


Πάνω από μισός χρόνος πέρασε από την εφαρμογή της Αυτοδιοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι προσδοκίες που την συνόδευαν για αλλαγές στο αναπτυξιακό μοντέλο των τοπικών κοινωνιών μετριάζονται προς το παρόν απ’τις εγγενείς αδυναμίες της εφαρμογής αλλά και απ’το γενικότερο κρίσιμο κλίμα που επικρατεί στην χώρα την «εποχή» της μεγάλης οικονομικής της περιπέτειας.
Είναι επίσης βέβαιο ότι στους θεσμούς δίνουν περιεχόμενο τα πρόσωπα που τελικά αναλαμβάνουν την ευθύνη να τους διαχειριστούν.
Η γνώση, η επάρκεια αλλά πρωτίστως, η θέληση για εφαρμογή του Θεσμού με Δημοκρατικό ήθος, πολιτική εντιμότητα και πολιτική ηθική, αποτελούν κρίσιμα μεγέθη της πολιτικής νομιμοποίησης της τοπικής εξουσίας, κατά την άσκηση των υποχρεώσεών της έναντι της κοινωνίας και των πολιτών.
Η πολιτική νομιμοποίηση της Αυτοδιοικητικής Τοπικής εξουσίας είναι μετρήσιμο μέγεθος, μετράται καθημερινά και χαρακτηρίζει πράξεις, πολιτικές και παρεμβάσεις της.
Η πλειοψηφία του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και ο κ. Θωμάς, θεωρούν ότι η πολιτική νομιμοποίησή τους, τελείωσε την ημέρα των εκλογών του περασμένου Νοέμβρη, και αποτελεί και την κολυμβήθρα του Σιλωαμ για όλες τις μετέπειτα πρακτικές τους.
Θεωρούμε ότι τέτοιες αντιλήψεις όχι μόνο βλάπτουν τον Θεσμό και τον Τόπο, αλλά είναι και πολιτικά επικίνδυνες για την ίδια τοπική Δημοκρατική λειτουργία, την συνοχή της κοινωνίας των πολιτών και την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Μερικές (απ’ τις πολλές) διαπιστώσεις που αιτιολογούν τις παραπάνω αντιλήψεις, είμαστε υποχρεωμένοι να τις θέσουμε στους πολίτες του Δήμου μας που είναι βέβαιο ότι απαιτούν από εμάς απόλυτο και συνεχή έλεγχο σ’ ένα πολιτικά σαθρό μοντέλο «διαχείρισης» που αποκαλύπτεται τελευταία στην περιοχή μας. Έτσι:
-Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και πολιτικής απομείωσης, να  απεμπολήσει τις αποφασιστικές του αρμοδιότητες και να καταστεί επικυρωτικό και προπαγανδιστικό όργανο των αποφάσεων του κ. Θωμά και της κλειστής ομάδας που διευθύνει το Δήμο.
-Δεν τηρείται ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλοιώνονται τα πρακτικά του (πχ. Θέμα κουνουπιών), δεν έχει αποφασιστεί η δημόσια μαγνητοφώνηση αλλά και απομαγνητοφώνησή τους.
-Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν ειδοποιούνται εγκαίρως και «κατόπιν επιλογής» προσέρχονται στα Δημοτικά Συμβούλια χωρίς εισηγήσεις για τους απαράδεκτα ευνόητους λόγους.
-Στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής επικρατεί η ίδια πολιτική πρακτική, και είναι προφανές ότι με επιλογή του κ. Θωμά δεν ασκούν τον κρίσιμο ρόλο τους. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Επιτροπές αυτές ασχολούνται με τα ορατά θέματα ενώ υπάρχει πλήθος «αοράτων».
-Οι δια περιφοράς συνεδριάσεις επιχειρείται με διάφορα προσκόμματα να γίνουν ο επίσημος τρόπος συνεδρίασης των οργάνων. Ταυτόχρονα η ανεπάρκεια διαχείρισης και προγραμματισμού οδηγεί σε έκτακτες συνεδριάσεις για θέματα ήσσονος σημασίας.
-Η Απογραφή δεν έχει τεθεί ακόμα στην διάθεση της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό δίνει την δυνατότητα στο σύνηθες προφίλ του κ. Θωμά να «κραδαίνει» την τακτική της πολιτικής ομηρείας. Αλλά ταυτόχρονα και στον πολίτη να αναρωτάται τι έχει συντελεστεί μέχρι 31/2/10 στον τέως Δήμο Κύμης και δεν πρέπει να το γνωρίσει.
-Η Οικονομική Επιτροπή δεν έχει ασχοληθεί καν – όπως ο νόμος προβλέπει – με την σύνταξη των έως σήμερα υποχρεωτικών τριμηνιαίων εκθέσεων εσόδων-δαπανών του Δήμου. Σ’ ό,τι δε αφορά τις δαπάνες, το πόσα δαπανώνται και που δαπανώνται είναι πολυσήμαντο ερώτημα μιας και στο «Διαύγεια» μικρό ποσοστό των πράξεων αναρτάται.
-Τα Νομικά πρόσωπα του Δήμου (ΔΕΥΑΚΑ κλπ) δεν αναρτούν στο «Διαύγεια», όπως είναι υποχρεωτικό, τις πράξεις τους ενώ είναι γνωστό ότι διαχειρίζονται μεγάλους προϋπολογισμούς. Γιατί;
-Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου δεν έλαβε γνώση – ως όφειλε – των προσφορών των διαφόρων Τραπεζών που υπάρχουν στα όρια του Δήμου και ούτε κλήθηκε ν’ αποφασίσει σχετικά επ’ αυτού του ζητήματος. Μήπως θα μπορούσε ο κ. Θωμάς να μας γνωστοποιήσει πού καταθέτει ο Δήμος τις οικονομικές εισροές του Δήμου και με ποια Τράπεζα αναγκάστηκαν οι εργαζόμενοι του Δήμου να συμβληθούν;
-Μήπως θα μπορούσε να απαντήσει ο κ. Δήμαρχος γιατί επιλέγει το Εθελοντισμός – Αυθαιρεσία απ’ το Εθελοντισμός – Νομιμότητα και γιατί η νομιμότητα είναι λέξη-έννοια σε πολιτική υποχώρηση απ’ το λεξικό του Δήμου.
-Για ποιο λόγο η κατάτμηση των πιστώσεων του Δήμου φθάνει στα όρια της νομιμότητας;
Γιατί ο Διαγωνισμός και η Προκήρυξη δεν αποτελούν τον κανόνα αλλά την εξαίρεση;
Γιατί απ’ ευθείας Αναθέσεις έργου ή προμήθειας αποτελούν πάγια τακτική του κ. Θωμά και της ομάδας;
-Πού αποσκοπεί η συνεχής πρακτική της Ανάθεσης έργου ή προμήθειας.. Στην ταχεία διεκπεραίωση ή στην τήρηση υπεσχημένων πολιτικών βαρών;
-Σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, όπου όλες οι επαγγελματικές ομάδες υποφέρουν οικονομικά, πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια και η δυνατότητα όλων ανεξαιρέτως να έχουν δικαίωμα στην προσφορά έργου;
Τι απαντά ο κ. Θωμάς για τους αποκλειστικούς και πολύ κοντά του «αφανείς» συνεργάτες των «αφανών» χωματουργικών εργασιών, της συντήρησης των αναμεταδοτών, της κατασκευής μεγάλων έργων στο κέντρο του Αλιβερίου, με επ’ ευθείας αναθέσεις  και μάλιστα στη περίπτωση του Αλιβεριου συγγενικού χαρακτήρα επιλογή;
Εξασφαλίζουν οι διαδικασίες αυτές το Δημόσιο συμφέρον ή αναδεικνύουν φιλικούς μονοπωλιακούς θύλακες κλειστής διαχείρισης;
Σέβονται την ανεργία και την ανάγκη για απασχόληση των επαγγελματιών ή την αγνοούν επιδεικτικά;
-Ποια είναι η θέση του κ. Θωμά για τις συνεχείς παράνομες αμμοληψίες απ’ τον ποταμό Μανικιάτη αλλά και από κλειστά και αδρανή λατομεία (πχ. Ενορίας) της περιοχής της Κύμης. Ποια είναι η θέση του για το ότι το υλικό αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον σε Δημοτικά «έργα» και ιδίως στο γήπεδο της Κύμης που έχει γίνει το «μελανό» Γεφύρι της Άρτας;
-Τι απαντά ο κ. Θωμάς στην πολιτική διακρίσεων που εφαρμόζει; Γιατί υπάρχουν ημέτεροι και μη πρόεδροι Τοπ. Κοινοτήτων;
Γιατί δεν καταβάλλει τις νόμιμες επιχορηγήσεις σ’ όλα τα χωριά που τόσο έχουν ανάγκη οι Τοπικές Κοινότητες για διάφορες τοπικές ανάγκες.
Γιατί δεν αποκεντρώνει αρμοδιότητες στις Τοπικές Κοινότητες και τους Προέδρους;
Γιατί τους καθιστά διακοσμητικούς αξιωματούχους χωρίς αντικείμενο κάνοντας τον Καποδίστρια σ’ αυτόν τον τομέα πιο ελκυστικό απ’ τον Καλλικράτη;
Γιατί οι γνωστοί εντολοδόχοι του κ. Θωμά, Αντιδήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι σχετικοί με το αντικείμενο, πιέζουν τις τεχνικές υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας  να μην διαθέσει μηχανήματά της σε χωριά και οικισμούς του Δήμου των οποίων ακόμα και σήμερα το αγροτικό δίκτυο είναι σε εγκατάλειψη;
Γιατί ειδικά για τον τ. Δήμο Δυστίων αυτές οι πιέσεις είναι έντονες βασιζόμενες πρόσκαιρα στην ετερόκλητη σύμπραξη Υπηρεσιακών παραγόντων της Δ/σης Τεχνικών Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας;
Γιατί σε αρκετά χωριά τα μηχανήματα καθοδηγούνται για τους καθαρισμούς όχι απ’ τις Τοπικές Κοινότητες αλλά από «εγκάθετους» φίλα προσκείμενους στην πλειοψηφία του Δήμου;
Γιατί κάποιοι Αντιδήμαρχοί του επιδίδονται σε συνεχείς πολιτικά ανάρμοστες νουθεσίες σε Προέδρους θέλοντας να φιμώσουν την διαφορετική άποψη;
Και τελικά, οι ανάγκες των χωριών και των πολιτών είναι ίδιες ή όχι;
-Τι απαντά ο κ. Θωμάς για την άκρατη σπατάλη που επικρατεί στην οικονομική διαχείριση του Δήμου; Στο ότι για αρκετά κοινά γεγονότα φυλλάδια και φέιγ-βολάν, μοιράζονται κατά χιλιάδες για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης, προπαγανδίζοντας και πολλές φορές παραπληροφορώντας, ή σπιλώνοντας θεσμούς ή πολίτες που έχουν το δικαίωμα της διαφορετικής άποψης.
Ποια χρήματα διαχειρίζεται με τόση ευκολία ο κ. Θωμάς και η ομάδα του, τα δικά τους ή των Ελλήνων Πολιτών;
-Γιατί ο κ. Θωμάς και η ομάδα του σύρουν τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου σε στείρα αντιπαλότητα με άλλους Αιρετούς θεσμούς και φορείς; Στην σημερινή συγκυρία που οι συνεργασίες σ’ όλα τα επίπεδα μπορούν να είναι μόνο θετικές για τον Δήμο, γιατί τις απορρίπτει;
Εξυπηρετεί ο κ. Θωμάς πραγματικά τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών ή τα δικά του και της ολιγομελούς ομάδας του;
-Μπορεί να δώσει στην δημοσιότητα ο κ. Θωμάς και η ομάδα του το σύνολο των εργαζομένων στον Δήμο; Το σύνολο των απασχολουμένων στους τέως Δήμους και ειδικά στον τ. Δήμο Κύμης; Αν όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι; Αν έχουν εργασιακή ένταξη ανάλογα με τα προσόντα τους;
Αν υπάρχουν σιωπηρές επεκτάσεις συμβάσεων που ουσιαστικά καθιστούν τους εργαζομένους ομήρους;
Αν απασχολούνται στον Δήμο απολογιστικά εργαζόμενοι που ανήκουν οργανικά σε ημετέρους κατ’ αποκοπή εργολάβους οι οποίοι παρέχουν και «υπηρεσίες» στο Δήμο;

Δημότες και Δημότισσες
Φίλες και Φίλοι

Οι διαπιστώσεις που προκύπτουν απ’ τα ερωτήματα που ετέθησαν αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα απ’ τα «πεπραγμένα» του κ. Θωμά και της ομάδας του. Ένα ελάχιστο δείγμα για το πώς διολισθαίνει η λειτουργία του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου σε «παλαιάς κοπής» άσκηση πολιτικής και μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές.
Άλλες εποχές που στην συνείδηση των Ελλήνων Πολιτών έχουν ταυτιστεί με το πελατειακό σύστημα και τις δια ανταλλαγμάτων εξαρτήσεις. Ό,τι χειρότερο δηλαδή έχει παρουσιάσει ο Δημόσιος Βίος. Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου δεν πρέπει να είναι ο συνεχιστής αυτής της «μελανής» διαχείρισης.
Τέσσερα, κατά την άποψή μας, είναι τα χαρακτηριστικά που αναδεικνύονται μέχρι σήμερα απ’ τη λειτουργία του κ. Θωμά και της ομάδας του:

Α) Η -a priori- πολιτική εμπάθειά τους προς τους εκπροσώπους κάθε βαθμίδας Αυτοδιοίκησης του πρόσφατου παρελθόντος (εκτός του τ. Δήμου Κύμης).
Β) Η οικειοποίηση όλων των εξασφαλισμένων πιστώσεων αλλά και έργων των προηγούμενων Δήμων, της Περιφέρειας και της Πολιτείας, τα οποία παρουσιάζουν σαν δικά τους με διαστρέβλωση της αλήθειας.
Γ) Η καθολική απραξία έργων στο Δήμο και ειδικά αναπτυξιακών. Εξαιρούνται οι κινήσεις μεγαλομανούς εντυπωσιασμού για προσεταιρισμό κάποιων ομάδων Πολιτών.
Δ) Η επικοινωνιακή (βάσει σχεδίου) υποβάθμιση όλων των ουσιαστικών θεμάτων και η αναβάθμιση όσων θεωρείται ότι αποτελούν πεδία χάραξης προσωπικής πολιτικής στρατηγικής. Αυτά τα χαρακτηριστικά όμως έχουν ήδη αρχίσει να αναδεικνύουν την επικοινωνιακή φούσκα και την ανυπαρξία έργου.

Φίλες και Φίλοι
Τα παραπάνω είναι προφανές ότι δεν αποτελούν στοιχεία του Δήμου που θα θέλαμε. Του Δήμου που αφουγκράζεται τον Πολίτη και τα προβλήματά του. Την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του.
 Οι «Ενεργοί Δημότες» στάθηκαν, στέκονται και θα σταθούν θετικά σε κάθε πρωτοβουλία που εξυπηρετεί ουσιαστικά το Δήμο μας, αυτό δε, το έχουν αποδείξει σε μια σειρά θέματα.
Παράλληλα όμως, θα συνεχίζουν και θα εντείνουν τον αγώνα και την παρουσίας τους σ’ όλα τα δρώμενα του Δήμου προτείνοντας αλλά και αποκαλύπτοντας τα όσα συμβαίνουν σήμερα στον Δήμο μας, σταθερά και αταλάντευτα.
 Αυτή τη σχέση με τους Πολίτες που έχουμε ήδη στέρεα οικοδομήσει θα την τιμήσουμε στο ακέραιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ»
ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου