Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Από 3 Οκτωβρίου έρχεται η φοροκάρτα για τις αποδείξεις

Μέσω του τραπεζικού συστήματος θα διατίθενται στους φορολογούμενους από τις 3 Οκτωβρίου οι κάρτες συλλογής αποδείξεων, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση ορίζονται 27 τραπεζικά ιδρύματα και δύο εταιρίες, στις οποίες θα μπορούν από τις 3 Οκτωβρίου να απευθύνονται οι πολίτες για να λάβουν τη φοροκάρτα τους.
Πρόκειται για τις τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική, TBank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Marfin, Attica Bank, Emporiki, Millennium, Τράπεζα Κύπρου, Proton, Probank, FBB, Ελληνική, Πανελλήνια, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, και τις εταιρίες Hellas Pay Υπηρεσίες Πληρωμών Α.Ε. και Ν. Πετρακόπουλος ΑΕΒΕ.
Σύμφωνα με όσα έχουν αποφασισθεί:
  • Η χρήση της φοροκάρτας είναι καθαρά προαιρετική.
  • Ο χρήστης της είναι υποχρεωμένος να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της κάρτας μέσω του διαδικτύου ή με τη χρήση μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS).
  • Σε κάθε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου μπορούν να συνδεθούν έως και τρεις κάρτες προκειμένου να χρησιμοποιούνται από τα μέλη της ίδιας οικογένειας.
  • Κατά τη συναλλαγή με επιχείρηση που διαθέτει τερματικό Point of Sales (POS) (τα γνωστά μηχανάκια χρέωσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών), o φορολογούμενος μπορεί να χρησιμοποιεί τη φοροκάρτα για την καταγραφή του ποσού της απόδειξης.
Η συναλλαγή αποστέλλεται στο κέντρο επεξεργασίας του φορέα εκκαθάρισης που παρέχει το συγκεκριμένο POS. Στη συνέχεια αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (ΓΓΠΣ). Αυτή καταχωρεί στη συνέχεια τα βασικά στοιχεία μιας απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) στην προσωπική μερίδα αποδείξεων του φορολογουμένου. Οι φορολογούμενοι έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω διαδικτύου, όπου θα ενημερώνονται για τον όγκο και την αξία των αποδείξεων που έχουν συγκεντρώσει. Η φοροκάρτα θα διατίθεται σύντομα από όλες τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου