Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Στο ναδίρ η ψυχολογία της αγοράς

Στα χαμηλότερα επίπεδα της της τελευταίας διετίας διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, υποχωρώντας στις 70 μονάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, πρόκειται για έναν μήνα στον οποίο κυριάρχησαν αρνητικά ερεθίσματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Η αναβλητικότητα στην παρέμβαση της Ευρωζώνης για αποτελεσματική διευθέτηση της κατάστασης πιστωτικής ασφυξίας στην οποία μπορεί να βρεθεί το ελληνικό κράτος στις αρχές του 2012, επιτείνει και αυξάνει τη δυσπιστία των Ελλήνων για τη δυνατότητα της χώρας να εξέλθει από αυτή τη δυσμενή θέση.
Όταν αυτή η στάση συμπίπτει με αναταράξεις στην πολιτική ζωή εντός συνόρων, η ταυτόχρονη επίδρασή τους στην λειτουργία της ελληνικής οικονομίας είναι πολλαπλάσια των μεμονωμένων αποτελεσμάτων τους. Ευνόητα, η αμφίδρομη σχέση μεταξύ οικονομικού περιβάλλοντος και πολιτικών διεργασιών οξύνει περαιτέρω το αρνητικό κλίμα.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, το κλίμα επιδεινώνεται σχεδόν σε όλους, με εξαίρεση το Λιανικό Εμπόριο. όπου αμβλύνεται ελαφρώς η πολύ μεγάλη απαισιοδοξία των προηγούμενων μηνών. Στην πλευρά της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται εκ νέου και διαμορφώνεται στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου. Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, οι θετικές - εδώ και τέσσερις μήνες - προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής καθίστανται αρνητικές τον Ιούνιο ενώ και τα αποθέματα εκτιμώνται ως υψηλότερα για την εποχή από περισσότερες επιχειρήσεις.

- στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών περιορίζονται, εξέλιξη η οποία όμως αντισταθμίζεται από την επιδείνωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

- στο Λιανικό Εμπόριο, στα ίδια αρνητικά επίπεδα παραμένουν οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ και τα αποθέματα παρουσιάζουν μικρή διόγκωση. Πάντως, η εξέλιξη αυτή αντισταθμίζεται ως ένα βαθμό από την άμβλυνση των πολύ αρνητικών προβλέψεων για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο.

- στις Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Ιούνιο, ενώ έντονη είναι η επιδείνωση που καταγράφεται και στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, όλοι οι επιμέρους δείκτες επιδεινώνονται: οι ήδη έντονα αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας εξασθενούν έντονα περαιτέρω, ενώ νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η πρόθεση για αποταμίευση, αλλά και οι προβλέψεις για την ανεργία που φθάνουν στη δυσμενέστερη ιστορικά επίδοσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου