Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% ή 150.000 άτομα, προβλέπει στην έκθεσή της για την τέταρτη αξιολόγηση η τρόικα δείχνοντας τον δρόμο για απολύσεις εργαζομένων.

Ειδικότερα, στη σχετική έκθεση προβλέπεται πως οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα απολυθούν θα προέρχονται από τις επιχειρήσεις του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
Σε πρώτο στάδιο, οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων αυτών θα μεταφέρονται σε ένα εργασιακό αποθεματικό όπου θα ισχύει ο θεσμός της μισθωτής εφεδρείας.

Οι εν λόγω υπάλληλοι θα μπορούν να μένουν για έως 12 μήνες στο αποθεματικό αυτό και θα πληρώνονται με το 60% του αρχικού μισθού στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Κατά τη διάρκεια των 12 αυτών μηνών, θα είναι δυνατή η μεταφορά υπαλλήλων από το αποθεματικό σε άλλες οντότητες του δημόσιου τομέα. Προϋποθέσεις είναι η τήρηση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε απολύσεις, αλλά και η αξιολόγηση των υπαλλήλων από τον ΑΣΕΠ.

Όσοι, όμως, υπάλληλοι εξαντλήσουν την περίοδο των 12 μηνών στο εργασιακό αποθεματικό θα απολύονται.

Εξάλλου, στην κατεύθυνση της μείωσης του προσωπικού που απασχολείται στο Δημόσιο, το 2011 θα ισχύει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, ενώ το μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα επανέλθει από το 2012. Παράλληλα, θα μειωθεί και ο αριθμός των συμβασιούχων.

Τα παραπάνω μέτρα, σε συνδυασμό με το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου (αναμένεται να αρχίζει να εφαρμόζεται από τα μέσα Αυγούστου), αναμένεται να μειώσουν αισθητά το μισθολογικό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου