Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Το πρότυπο ανάπτυξης της ΕΕ το "καμάρι" των gold boy της 2000-2010 στα "νύχια" του ΔΝΤ

Συνέντευξη του ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΟΥΛΤΟΝ (αντιπρόεδρος ελληνικής κοινότητας Ιρλανδίας) στον Θ. Λάλα & Κων/νο Μπογδάνο στο ραδιο flash
-Σαν απλός πολίτης κατάσταση αμηχανίας, κατάσταση θυμού και φόβου για το τι θα μας φέρει το αύριο. Τα διάφορα ποσά που συζητούνται ανεβαίνουν συνεχώς, μιλούσαν πρόσφατα για 10 δις, τώρα μιλάνε για 60-70-80 δις. Θυμάστε την προηγούμενη φάση η Ιρλανδία ήταν το καμάρι της Ευρώπης, η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει αλλάξει άρδην κι έχει τρεις συνιστώσες. Ας αρχίσουμε με την πιο σοβαρή, είναι η κατάσταση των τραπεζών.
Οι 4 μεγάλες τράπεζες αυτή τη στιγμή είναι σε μια κατάσταση που κανονικά θα έπρεπε να κλείσουν, έχουν πάρει αυτή τη στιγμή γύρω στα 40 δις από το κράτος ως βοήθεια και αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζητάνε για ένα ακόμα δάνειο αλλά το δάνειο αυτή τη στιγμή δε θα δοθεί κατευθείαν στις τράπεζες αλλά θα δοθεί στο ιρλανδικό κράτος, στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση θα τα βάλει αυτά τα λεφτά.
Δεν ξέρουν ακριβώς πόση είναι η μεγάλη τρύπα, η μαύρη τρύπα στις τράπεζες συγκεκριμένα και φυσικά ο πολιτικός λόγος λέει ότι αν κλείσουν οι τράπεζες θα δημιουργηθεί χαώδης κατάσταση εδώ, οπότε πρέπει να τις βοηθήσουμε.

 -ΕΡ : Άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι διαφθορά και γενικότερα αυτό το οποίο ταλανίζει την Ελλάδα και που νομίζουμε ότι αφορά μόνο την Ελλάδα…
-Δυστυχώς όχι.

 ΕΡ : …και διαπλοκή, δεν είναι μόνο φαινόμενο της Ελλάδας. Και στην Ιρλανδία υπάρχει.
-Στην Ιρλανδία η διαπλοκή, η πολιτική διαπλοκή και η διαφθορά είναι τεράστια. Για να τελειώσω με αυτή την ιστορία, η πρώτη συνιστώσα είναι τα λεφτά που χρωστάει το κράτος στις ευρωπαϊκές τράπεζες και στη Γενική Τράπεζα της Ευρώπης. Αυτό το ποσό θεωρείται ότι είναι γύρω στα 160 δις αυτή τη στιγμή, είναι δηλαδή περισσότερα από αυτά που χρωστάει η Ελλάδα και αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι κάθε πολίτης της Ιρλανδίας, που είναι γύρω στα 4,5 εκατομμύρια, θα χρωστάει γύρω στα 55-60 χιλιάδες ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου