Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ανάλυση του συμβόλου της "Δημοκρατικής Συμμαχίας"...

Ανέμενα κάτι πιο πρωτότυπο από την πολλά υποσχόμενη Ντόρα Μπακογιάννη ως σύμβολο του νεοσύστατου κόμματός της. Η επιλογή, τόσο των χρωμάτων όσο και της ελιάς ήταν αναμενόμενη, ελλειπτική σε πρωτοτυπία και οι επικοινωνιακοί σύμβουλοι της προέδρου -πια- φαίνεται να ακολούθησαν δοκιμασμένες συνταγές και ασφαλείς πεπατημένες, φοβούμενοι να τολμήσουν για να κεντρίσουν. Ξεκινώντας από τα χρώματα, τοπορτοκαλί αποτελεί την ένωση του κόκκινου και του κίτρινου και εκ τούτου είναι χρώμα ενδιάμεσο που εμπνέει, ισορροπεί και απελευθερώνει.
Είναι, λοιπόν, συνακόλουθο και απολύτως «συμβεβλημένο» με τα θέλω της πρώην υπουργού, καθώς... ο ρόλος που θέλει να διαδραματίσει στο καθημερινά μεταλλασσόμενο πολιτικό σκηνικό είναι αυτός της ενδιαμέσου. Ενός ενδιάμεσου που επιθυμεί να χρησιμέψει ως έτερη συγκεβερνητική επιλογή, που θα εμπνεύσει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική "για τους οποίους θα έχει πάντα πόρτες ανοικτές", θα ισορροπήσει μεταξύ του κεντροδεξιού και φιλελεύθερου χώρου και θα απελευθερώσει εκείνες τις δυνάμεις της κοινωνίας, που είτε έχουν τεθεί στο περιθώριο είτε έχουν αηδιάσει από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.
Το πορτοκαλί θεωρείται θερμό (ζεστό), και εκφράζει μετάλλαξη. Κι είναι αυτή η επιπρόσθετη θέρμη που έχει ανάγκη η κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην πορεία της μετάλλαξής της από βέρα νεοδημοκράτισσα σε δημοκρατική σύμμαχο.
Το πορτοκαλί είναι το χρώμα των ιδεών και της φαντασίας. Εκφράζει δηλαδή εκείνα τα δύο στοιχεία που λείπουν περισσότερο όποιων άλλων από την ιδεοσυστασία των πολιτικών του σήμερα.
Συμβολίζει, ακόμη, την πολυτέλεια, την λαμπρότητα και την ευτυχία, στοιχεία που και η κ. Μπακογιάννη ποτέ δεν απαρνήθηκε (πώς θα μπορούσε εξάλλου;).
To συγκεκριμένο χρώμα διεγείρει την δημιουργικότητα και φανερώνει φιλοδοξία και ενεργητικότητα, ενώ όσοι το προτιμούν χαρακτηρίζονται από ροπή στις διασκεδάσεις, τάση στην άνεση, την αφθονία, την απόλαυση, την θέρμη, την κοινωνικότητα, το δυναμισμό, την υπερηφάνεια και την ανεξαρτησία. Όσοι, το αποφεύγουν πάλι, είναι πιθανό να έχουν καταπιεσμένα σεξουαλικά συναισθήματα. Η κ. Μπακογιάννη δεν φαίνεται γυναίκα με καταπιεσμένα σεξουαλικά συναισθήματα, αλλά αντίθετα μοιάζει χειραφετημένη και σεξουαλικά υγιής. Αναζητεί τρόπους έκφρασης της δημιουργικότητάς της (θέλω να υποθέτω), είναι ακόρεστα φιλόδοξη (γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε) και έχει μια κάποια ενεργητικότητα. Τώρα, αν ρέπει σε διασκεδάσεις, ανέσεις, απολαύσεις δεν το γνωρίζω, αλλά είναι φανερό πως διακρίνεται από δυναμισμό, υπερηφάνεια και ανεξαρτησία ως γνήσια κρητικιά.
Το πορτοκαλί, γενικότερα, μετριάζει το πάθος μετατρέποντάς το σε τρυφερότητα και γλυκύτητα. Χαρίζει ζεστασιά και δημιουργεί ευχάριστη διάθεση ενώ εκφράζει ωριμότητα συναισθημάτων και θαλπωρή. Διώχνει την θλίψη (καλό αντικαταθλιπτικό), χαλαρώνει και ανακουφίζει. Το σίγουρο είναι ότι τούτη τη στιγμή η πρώην δελφίνος της ΝΔ δεν πρέπει να μετριάσει το πάθος της, αλλά να το εκτοξεύσει στα ανώτερα όριά του, διατηρώντας όμως -αν μπορεί- μια τρυφερότητα και γλυκύτητα για τον νυν και αεί ταλαιπωρημένο έλληνα ψηφοφόρο.
Είναι αναντίρρητα καλό που το συγκεκριμένο χρώμα διώχνει τη θλίψη, καθώς χρειάζονται αντικαταθλιπτικά στις στενόχωρες ημέρες που διανύουμε και στις ακόμη πιο δύσχερες που θα 'ρθουν. Τα τραύματα, δε, των χαμηλοσυνταξιούχων και όλων των ευπαθών ομάδων χρειάζονται ανακούφιση τόση, που σίγουρα μόνο το κατάλληλο χρώμα δεν αρκεί. Ένα χρώμα που δημιουργεί διάθεση για νέες εμπειρίες, όπως το πορτοκαλί, ενισχύει τις ήδη αυξημένες πιθανότητες η Ντόρα να βρεθεί αντιμέτωπη με εμπειρίες που παρόμοιές της δεν έχει ξαναζήσει. (Μία τέτοια ήταν η στιγμή των εγκαινίων του κόμματος, όπου όλοι την αποκαλούσαν "Πρόεδρο").
Το πορτοκαλί, επίσης, αυξάνει τις πωλήσεις σε χώρους καταστημάτων και εμπνέει εμπιστοσύνη. Είναι χρώμα θρέψης, γιʼ αυτό και πολλά φρούτα έχουν πορτοκαλί χρώμα. Ακόμα, έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την ανάπτυξη του φυτικού βασιλείου. Όλα τα παραπάνω, είναι ιδιαιτέρως απαραίτητα -έστω και σε συμβολικό πεδίο- για τα καταστήματα που βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο, για τη χαμένη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς που χάθηκε κάπου ανάμεσα στις επετείους του Πολυτεχνείου, για τη θρέψη των αφυδατωμένων οραμάτων και της ελπίδας που πάσχει από αβιταμίνωση, για την ανάπτυξη ενός πολιτικού βασιλείου, όπου θα διαφεντεύει η ικανότητα, η προσήλωση στο κοινό συμφέρον και η εντιμότητα.
Δεν μπορώ με βεβαιότητα να υποστηρίξω ότι η κ. Μπακογιάννη μοιάζει με έναν άνθρωπο σίγουρο για τις δυνάμεις του και προκαλεί γιʼ αυτόν το λόγο μια ιδιαίτερα υγιή αίσθηση -στον οποίο παραπέμπει το συγκεκριμένο χρώμα- αλλά έχει έναν αδιαμφισβήτητο επίπεδο ωριμότητας με το οποίο καλείται (σύμφωνα και με την ερμηνεία του χρώματος) να μετουσιώσει το κατώτερο σε ανώτερο.
Στην χρωματοθεραπεία, θεωρείται ότι χαρίζει φυσική ευεξία και πνευματική τόνωση, ενώ ανακουφίζει το άσθμα, τα βρογχικά, τους ρευματισμούς και τις κράμπες. Είναι ευεργετικό, λοιπόν, για ηλικιωμένους, αλλά και μεσήλικες, δίχως τους οποίους η κ. Μπακογιάννη δεν θα έχει ιδιαίτερα καλή εκλογική τύχη.
Στο ανθρώπινο σώμα, το πορτοκαλί αντιστοιχεί στα έντερα, στην περιοχή της κοιλιάς και στα νεφρά, όργανα ζωτικής σημασίας όπως προφανώς ευελπιστεί να είναι το κόμμα της (ζωτικής σημασίας για όποιον επιθυμεί να κυβερνήσει) η πρώην δήμαρχος Αθηναίων.
Οι πορτοκαλί τροφές (καρότα, πορτοκάλια, βερίκοκα, ροδάκινα) βοηθούν τον οργανισμό να αφομοιώσει τις θρεπτικές ουσίες των άλλων τροφών. Και επανερχόμενος στο ρόλο που επιθυμεί να έχει η ιδρύτρια του νέου κόμματος, θα έλεγα ότι συνειρμικά η επιλογή του χρώματος και εδώ έχει τη σημασία της, καθώς θα επιδοθεί σε μια προσπάθεια αφομοίωσης των ευεργετικών για την οικονομία προτάσεών της από το κόμμα που στις ερχόμενες εθνικές εκλογές θα έχει τη πλειοψηφία αλλά δίχως την συνεργασία της δεν θα μπορεί να κυβερνήσει.
Το μπλε, από την άλλη, είναι χρώμα χαρακτηριστικό της αγάπης και της αφοσίωσης. Στο έθιμο της Βικτοριανής εποχής «...κάτι δανεικό, κάτι γαλάζιο», αναφέρετε το γαλάζιο χρώμα για να συμβολίσει την αγάπη και την πίστη της νύφης προς τον μέλλοντα σύζυγο της. Και είναι αυτή η πίστη και η αγάπη που καλείται να έχει η κ. Μπακογιάννη προς τους μελλοντικούς ψηφοφόρους της.
Είναι το τυπικό ουράνιο χρώμα, αλλά δεν μπορεί κανείς να διαβλέψει την ιδιαίτερη σύνδεση που έχει το χρώμα τόσο με την χώρα μας, όσο και με το πρώην σπίτι της κ. Μπακογιάννη, τη ΝΔ. Είναι φανερό ότι η ίδια επιθυμεί κυρίως να εκφράσει απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ, νέους, παραγωγικές ομάδες, επιχειρηματίες και...οννεδίτες (που ήταν πολλοί όσοι παρευρέθησαν στην εκδήλωση εν θεάτρω). Εκ τον συνδυασμό, λοιπόν, των χρωμάτων δεν θα ήταν άτοπο να συμπεράνει κανείς ότι η Πρόεδρος της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" επιθυμεί να γίνει το κόμμα αυτό, μια πιο υγιής Νέα Δημοκρατία.
Η ελιά, που είναι άφθονη στην γενέτειρα της πολιτικού, Κρήτη, είναι σύμβολο γαλήνης, προστασίας, γονιμότητας. Συνδέεται με το καλό, την αναγέννηση και το φως. Σύμβολο ειρήνης και νίκης, αθανασίας και ευφορίας.
Kι είναι δύο οι βασικοί στόχοι του νεοσύστατου κόμματος εκ των πραγμάτων: η αναγέννηση και η νίκη.
Η ελιά για τους αρχαίους έλληνες ήταν σύμβολο των ολυμπιακών ιδεωδών και γι' αυτό το μοναδικό βραβείο που έπαιρνε ο Ολυμπιονίκης ήταν ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδί ελιάς, ο «κότινος». Είναι εύλογο, όμως, στις μέρες μας κανείς να μην νιώθει ικανοποιημένος μ' έναν μόνο κότινο, πολύ δε περισσότερο η Ντόρα.
Ο μύθος, επίσης, λέει ότι ο Ηρακλής φύτεψε την ελιά, μετά την ολοκλήρωση των 12 άθλων του. Η κ. Μπακογιάννη μίλησε, στην πρώτη ομιλία της ως πρόεδρος κόμματος, για "5 μύθους" (στους οποίους βέβαια έχει υπάρξει πρωταγωνίστρια), αλλά μέχρι να μπορεί να μιλήσει για ολοκλήρωση άθλων, νομίζω θα περάσει πολύς καιρός, αν τελικά τους καταφέρει.
Με κλάδους ελιάς ήταν στεφανωμένο και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός στην Ολυμπία, έργο του Φειδία, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Θαύμα θα είναι αν το νεοσύστατο κόμμα, με το υπάρχον δυναμικό (και αυτό που ακούγεται ότι θα αποκτήσει από αποχωρήσεις και επανεμφανίσεις) να καταφέρει να εισέλθει αρχικά στη Βουλή. Με τη Θέκλα, τους αποτυχημένους συνεργάτες του Σουφλιά, τους προ αμνημονεύτων χρόνων εκλεγμένους της τοπικής αυτοδιοίκησης και όποιον εκδιωχθέντα ακολουθήσει, δύσκολα «κάνεις χωριό», πιο δύσκολα κατοικοεδρεύεις σε κοινοβουλευτικά έδρανα.
Το κλαδί ελιάς που κρατούσε ένα περιστέρι ήταν για τον Νώε ο οιωνός ότι η ανθρώπινη ζωή θα ξανάρχιζε στη γη, μετά τον βιβλικό κατακλυσμό. Ας είναι αυτό το κλαδί του συμβόλου του κόμματος, ο οιωνός ότι η ελληνική ζωή θα επιστρέψει στους παλιούς καλούς της ρυθμούς της ευζωίας των δανεικών, αλλά πόσοι αλήθεια αισιοδοξούν ότι θα επιστρέψουμε σε εποχές των cayenne;
Στην αρχαία Αίγυπτο πίστευαν ότι η θεά Ίσις, γυναίκα του Όσιρη, κρατούσε το μυστικό για την καλλιέργεια της ελιάς. Ποιός πιστεύει ότι η κ. Μπακογιάννη έχει επτασφράγιστα μυστικά 20 χρόνια τώρα που ασχολείται ενεργά με την πολιτική και τα κράτησε για να τα εκμεταλλευτεί τώρα που έκανε το δικό της κόμμα;
H ελιά χρησιμοποιούνταν ως πένθιμη τροφή. Από την αρχαιότητα το λάδι της το χρησιμοποιούσαν στα ταφικά έθιμα και θεωρούνταν από τα σημαντικότερα πράγματα που στερούνταν οι νεκροί. Ελπίζω να μην είναι η δικιά μας τροφή, σε περίπτωση που δεν επιλέξουμε την "Δημοκρατική Συμμαχία".
Και μην ξεχνάς ότι η ελιά και να καεί και να κοπεί, μόνο αν μείνει η ρίζα, πάλι θα φυτρώσει. Έχει την αντοχή που η οικογένεια Μητσοτάκη επίσης διαθέτει και με κάθε τρόπο στο σημειώνει..πηγή press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου