Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ποιές μεταρρυθμίσεις προτείνει στους δανειστές η κυβέρνηση – Λίστα των παρεμβάσεων

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων οριστικοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και περιέχει 18 κοστολογημένες παρεμβάσεις και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Προσθέτουν επίσης πως «η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας», ενώ τονίζουν πως το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα Ναυτεμπορική, στη λίστα των μέτρων περιλαμβάνονται -εκτός των άλλων – και οι ακόλουθες παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων:
1. Πλέγμα μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μεταξύ αυτών είναι η online σύνδεση των επιτηδευματιών με το σύστημα taxis, ώστε όλες οι συναλλαγές να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και να βεβαιώνεται άμεσα ο αναλογών ΦΠΑ, ο οποίος θα χρεώνεται αυτόματα μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης θα υπολογίζεται αυτόματα ο τζίρος των επιχειρήσεων.
2. Κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από τους καταναλωτές, μεταξύ των οποίων είναι και η λοταρία αποδείξεων με κληρώσεις δώρων και χρηματικών ποσών.
3. Η νομιμοποίηση «ξεχασμένων» εισοδημάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, με την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων, χωρίς κανένα πρόστιμο, μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση». Πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
4. Εσοδα από τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που εκτιμάται ότι μπορούν να φτάσουν φέτος σε 900 εκατ. ευρώ.
5. Η επιτάχυνση και ολοκλήρωση άμεσα των ελέγχων στις λίστες Λαγκάρντ και Λιχτενστάιν, καθώς και όσων περιπτώσεων έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις μεταφοράς «μαύρου χρήματος» στο εξωτερικό.
6. Η χορήγηση αδειών στα τηλεοπτικά κανάλια με την καταβολή αντιτίμου για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν, ένα θέμα που εκκρεμεί για περίπου 25 χρόνια.
7. Η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από τον διαδικτυακό τζόγο. Προβλέπεται συγκεκριμένα  η πώληση αδειών σε παρόχους ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε εύλογη/δίκαιη τιμή, με την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας για την αυστηρή ηλεκτρονική παρακολούθηση της όλης διαδικασίας και την ενίσχυση της υπάρχουσας ελληνικής νομοθεσίας (ν. 4002/2011).
Περιλαμβάνονται επίσης δεσμεύσεις για αυστηρούς ελέγχους στις δαπάνες του προϋπολογισμού, ενεργοποίηση του «δημοσιονομικού συμβουλίου» κ.λπ.
Μικρότερο πλεόνασμα
Το σενάριο της κυβέρνησης, με βάση το οποίο ελήφθησαν τα μέτρα, προβλέπει πως το πλεόνασμα του προϋπολογισμού φέτος, σε όρους «τρόικας», θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος για την ανάπτυξη της οικονομίας τίθεται στο 1,4%.
Στο υφιστάμενο πρόγραμμα ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 3% του ΑΕΠ ή σε 5,7 δισ. ευρώ για το 2015, ενώ η κυβέρνηση τον «κατεβάζει» στο 1,5% του ΑΕΠ ή σε 2,8 δισ. ευρώ. Απομένει βέβαια να αποδεχτούν τον ελληνικό στόχο οι εταίροι, αν και στην απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου γίνεται λόγος για επαναπροσδιορισμό του πλεονάσματος του 2015, ανάλογα με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Διευκρινίζεται πως ο στόχος αυτός είναι σε «όρους τρόικας», που σημαίνει ότι το τελικό πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι αισθητά υψηλότερο, κατά 2 δισ. ευρώ, 1,1% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, ο στόχος του πλεονάσματος με βάση το μνημόνιο δεν περιλαμβάνει τα έσοδα από τα κέρδη των ομολόγων που επιστρέφει το ευρωσύστημα, δηλαδή τα ANFAs & SMPs, το ύψος των οποίων για φέτος έχει προσδιοριστεί σε 2,02 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το τελικό πλεόνασμα θα είναι κοντά στα 4,8 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο πήχης χαμηλώνει κατά 50% και διαμορφώνεται στο 1,4%, από 2,9%, που προβλέπει το ισχύον πρόγραμμα και έναντι 0,8% που ήταν η ανάπτυξη το 2014, αλλά λόγω του αποπληθωρισμού το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου