Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Handelsblatt: Μετά τον εκλογικό κόλαφο, ο Αντώνης Σαμαράς αλλάζει ρότα στην οικονομική πολιτική

Μόλις εννιά ημέρες από το πέρας των Ευρωεκλογών η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt προβαίνει σε μια ανάλυση των αποτελεσμάτων, υπό το πρίσμα της αναγκαίας αλλαγής της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες που πλήττονται από τη λιτότητα και την ύφεση.

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, το άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για τις κυβερνήσεις στο Παρίσι, στην Αθήνα, στη Ρώμη και στη Μαδρίτη είναι σαφές ποιος φέρει την ευθύνη για το ότι η Ευρώπη 6 χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης δεν έχει βρει το σωστό βηματισμό της. Πρόκειται για τη σιδηρά πολιτική λιτότητας που επέβαλε κυρίως η Γερμανία στην Ευρώπη. Με δυνατές εκφράσεις ζητούν τώρα στροφή στην οικονομική πολιτική.
Κατά τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι η Ευρώπη χρειάζεται νέα πρότυπα, κατά τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ αναπροσανατολισμό προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σχεδιάζει ένα πακέτο πολλών δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει από την πλευρά του φοροελαφρύνσεις. Το μήνυμα είναι σαφές» συνεχίζει ο Γερμανός αρθρογράφος. « Οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να χαλαρώσουν και να αποδεσμευτούν πόροι για νέα μέτρα ανάπτυξης».
«Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι»
Ειδικότερα για την περίπτωση της Ελλάδας, η εφημερίδα αναφέρει στο άρθρο της: «Ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίσει όπως μέχρι σήμερα», γράφει. «Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια προειδοποίηση. Ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε νικητής των εκλογών, όχι επειδή το κόμμα του αύξησε την εκλογική του δύναμη, αλλά επειδή η ΝΔ έχασε 7% των ψηφοφόρων του…Μετά τον εκλογικό κόλαφο ο πρωθυπουργός θέλει να χαλαρώσει την δημοσιονομική του πολιτική και θα προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις… που θα του επιτρέψουν να αυξήσει τις πιθανότητες επανεκλογής στις προγραμματισμένες για το 2016 βουλευτικές εκλογές» συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα… «Για όλα αυτά όμως θα πρέπει να συνεργαστεί και η τρόικα, που αναμένεται στην Αθήνα τον Ιούλιο…..από την πλευρά του ο Σαμαράς θα πρέπει να εξηγήσει με πιο τρόπο θα χρηματοδοτήσει την μείωση των φόρων».
Neue Zürcher Zeitung: Η παραίτηση Στουρνάρα 
Άρθρο για τον επικείμενο ανασχηματισμό στην Ελλάδα φιλοξενεί η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. «Η ΝΔ θέλει να διορθώσει την πολιτική της ρότα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η παραίτηση του Γιάννη Στουρνάρα θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής», επισημαίνει ο αρθρογράφος της. «Γιατί ο Στουρνάρας, όπως κανείς άλλος υπουργός Οικονομικών πριν από αυτόν, δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα λιτότητας της τρόικας όπως εκείνος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου