Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Έκκληση για την προστασία του όρου Όχης (Ν.Εύβοια)

Τα αιολικά πάρκα που έχουν εγκατασταθεί στο όρος «Όχη» της Νότιας Εύβοιας ήδη υποβαθμίζουν τη φύση  και απαξιώνουν τα πολιτιστικά στοιχεία του χώρου :  Όμως κάποιοι     προωθούν σχέδια ακόμη μεγαλύτερης καταστροφής, όπως είναι η προγραμματιζόμενη  διάνοιξη δρόμου επί της διαδρομής Πετροκάναλο-Αντιά, μέσω της κορυφής του βουνού.
Η διάνοιξη αυτή, καθόλου απαραίτητη δεδομένου ότι η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να ακολουθήσει άλλη διαδρομή, οδηγεί στην μετάλλαξη  του χώρου από περιοχή της φύσης σε ένα θλιβερό βιομηχανικό τοπίο. Οι εκσκαφές και το σύνολο των χωματουργικών έργων θα επιφέρουν τεράστιες διαβρώσεις , ενώ η γειτνίαση των έργων με τα ενδιαιτήματα άγριων ζώων θα τρέψει τα τελευταία σε φυγή και θα φτωχοποιήσει το περιβάλλον.
Το «Δρακόσπιτο» της Όχης (μεγαλιθική κατασκευή), ο   Προφήτης  Ηλίας,το καταφύγιο για χειμερινές αναβάσεις, οι εντυπωσιακοί γεωσχηματισμοί, ακόμη και ο κοντινός χώρος του φαραγγιού Δημοσάρη που υπεισέρχεται σε όλα τα προγράμματα των ορειβατικών συλλόγων, θα επηρεαστούν σοβαρά από τα προβλεπόμενα έργα και θα απαξιωθούν σε μεγάλο βαθμό.



Δρακόσπιτα




                                                        Δημοσάρης

Πρόκειται για μια μεγάλη ακύρωση της γραφικότητας και έναν βαρύ τραυματισμό του εκδρομικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, με δυσμενείς συνέπειες για την τοπική οικονομία. 

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, καλούμε το ΥΠΕΚΑ και κάθε αρμόδιο φορέα να σεβαστεί τη λειτουργικότητα της φύσης και την αισθητική του τοπίου της Όχης. Ζητάμε την ακύρωση κάθε προγραμματισμού έργων, που έρχονται σε αντίθεση με τις πάγιες πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και αισθητικές αξίες.

(H συλλογή  υπογραφών συνεχίζεται. 

Πληροφορίες : 6944 805 739) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου