Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Διαλύουν τις λαικές αγορές για επιχειρηματίες - μεσάζοντες

Στην ολοκληρωτική εξόντωση οδηγούνται οι αγρότες και οι παραδοσιακές λαϊκές αγορές, που με αυτούς τους Αγρότες - Παραγωγούς, κάθε μέρα και σε μία διαφορετική ελληνική γειτονιά, κατ' ευθείαν από τη γη που καλλιεργούν, έθρεψαν γενιές και γενιές. Ο Υπουργός των Μεταλλαγμένων Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο Υπουργός «Όλα τα ξεπουλάω» Κωστής Χατζηδάκης, σκοπεύουν να εισάγουν τα «σούπερ μάρκετ αγροτικών προϊόντων», σε μια προσπάθεια «εξευρωπαϊσμού» της χώρας μας πάνω σε σαθρά θεμέλια, που, επί πλέον, θα κάνει πλουσιότερους ιδιώτες επιχειρηματίες - μεσάζοντες Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.



Σύμφωνα με επιστολή της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας Θεσσαλίας Θράκης (Ο.Σ.Ε.Π.Π.Λ.Α.Μ.Θ.Θ.) που έφτασε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ:

«Θεωρούμε ότι η γενεσιουργός αιτία του νέου θεσμού, δηλαδή η ανάγκη να εξυπηρετούνται οι καταναλωτές απευθείας από τους παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες έτσι ώστε να επωφελούνται αμφότερες οι πλευρές, δηλαδή παραγωγοί και καταναλωτές, καλύπτεται απόλυτα από τους ήδη υπάρχοντες παραγωγούς που απασχολούνται στις λαϊκές αγορές».

«Πλέον τούτου ο νέος θεσμός περιλαμβάνει μεσάζοντες, μια και οι παραγωγοί αυτοί των farmer markets, θα πληρώνουν ενοίκιο σε κάποιον επιχειρηματία ο οποίος θα τους διαθέτει στεγασμένο χώρο για τη διάθεση των προϊόντων τους όπου θα λειτουργεί το farmer market.»

«Ο επιχειρηματίας λοιπόν αυτός θα είναι ο τελικά ευνοημένος από το νέο θεσμό και όχι ο παραγωγός, ούτε ο καταναλωτής, στον οποίο τελικά θα μετακυλά το κόστος λειτουργίας αλλά και το επιχειρηματικό κέρδος των farmer markets».

«Με ποιο τρόπο ο θεσμός αυτός θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας μας; Με το να καταβαραθρώσετε για άλλη μια φορά τους αγρότες οι οποίοι αγανακτισμένοι πλέον από τα μέτρα της Πολιτείας, ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους, με σκοπό να αποκλείσουν για άλλη μια φορά τις εθνικές οδούς;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και εύλογα αναρωτιέται μήπως οι Υπουργοί έχουν μπερδέψει τους αγρότες με επιχειρηματίες και τα χωράφια με σούπερ μάρκετ σε μια Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια ήδη λιμοκτονεί από τη μνημονιακή πολιτική που ακολουθούν.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ κ. ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΘΕΜΑ: «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ FARMER MARKETS»

Κύριοι Υπουργοί,

Σας προωθώ άνευ περεταίρω σχολίων την από επιστολή της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας Θεσσαλίας Θράκης (Ο.Σ.Ε.Π.Π.Λ.Α.Μ.Θ.Θ.) με την οποία διαμαρτύρονται εντόνως για τον νέο θεσμό των «σούπερ μάρκετ αγροτικών προϊόντων» σε μια προσπάθεια της μνημονιακής Κυβέρνησης να «κλείσει την ψαλίδα των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή», όπως υποστηρίζει .

Στην επιστολή της Ομοσπονδίας, η οποία παραδόθηκε στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με το παρόν επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι η Ομοσπονδία μας είναι κάθετα αντίθετη με το νέο θεσμό των farmer markets ή αλλιώς σούπερ μάρκετ αγροτικών προϊόντων που προσπαθεί η πολιτεία να καθιερώσει στην Ελληνική αγορά.

Θεωρούμε ότι η γενεσιουργός αιτία του νέου θεσμού, δηλαδή η ανάγκη να εξυπηρετούνται οι καταναλωτές απευθείας από τους παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες, έτσι ώστε να επωφελούνται αμφότερες οι πλευρές, δηλαδή παραγωγοί και καταναλωτές, καλύπτεται απόλυτα από τους ήδη υπάρχοντες παραγωγούς που απασχολούνται στις λαϊκές αγορές, στις οποίες διαθέτουν απευθείας οι ίδιοι, χωρίς μεσάζοντες, την παραγωγή τους.

Κατά συνέπεια, ποιά ανάγκη θα καλύπτει ο νέος θεσμός; Πλέον τούτου ο νέος θεσμός περιλαμβάνει μεσάζοντες, μια και οι παραγωγοί αυτοί των farmer markets, από ότι διαβάζουμε στον Τύπο, θα πληρώνουν ενοίκιο σε κάποιον επιχειρηματία ο οποίος θα τους διαθέτει στεγασμένο χώρο για τη διάθεση των προϊόντων τους, όπου θα λειτουργεί το farmer market.

Ο επιχειρηματίας, λοιπόν, αυτός θα είναι ο τελικά ευνοημένος από το νέο θεσμό και όχι ο παραγωγός ούτε ο καταναλωτής, στον οποίο τελικά θα μετακυλά το κόστος λειτουργίας, αλλά και το επιχειρηματικό κέρδος των farmer markets.

Αν πάλι σκοπός της Πολιτείας είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς, τότε και εμείς με τη σειρά μας σας ζητάμε να παραχωρήσετε σε εμάς, με τη σημερινή μας μορφή, δηλαδή ως συνδικαλιστικές οργανώσεις επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών ή και με νέες νομικές μορφές, όπως κάποιου τύπου συνεταιρισμό επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών, το δικαίωμα να μπορούμε σε συνεργασία με τους οικείους δήμους, να εκμισθώνουμε από τους δήμους συγκεκριμένους δημοτικούς χώρους (υπαίθριους) και να διοργανώνουμε υπό την αιγίδα μας αγορές σε ημέρες και ώρες που δεν θα επιβαρύνουν τη λειτουργία των λαϊκών αγορών ή των δημοτικών αγορών».

Κατόπιν τούτων ερωτάται οι κκ. Υπουργοί:

1. Ποια είναι η πραγματική ανάγκη που θα καλύπτει αυτός ο νέος θεσμός αφού θα υπάρχουν τελικά μεσάζοντες που θα είναι οι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα εκμισθώνουν στεγασμένο χώρο στους παραγωγούς;
2. Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε οι τελικοί ευνοημένοι να είναι πάντα ο καταναλωτής και ο Αγρότης - Παραγωγός και όχι ο εκάστοτε επιχειρηματίας; Με ποιό ταχυδακτυλουργικό τρόπο θα τα καταφέρετε (;!) ώστε να μην επιβαρύνεται ο καταναλωτής, αλλά και ο Αγρότης - Παραγωγός, με το κόστος λειτουργίας των μάρκετ αυτών;
3. Γιατί δεν παραχωρείτε στους επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών το δικαίωμα να εκμισθώνουν από τους δήμους υπαίθριους δημοτικούς χώρους και να διοργανώνουν υπό την αιγίδα τους λαϊκές αγορές, όπως τις προτείνουν;
4. Με ποιο τρόπο ο θεσμός αυτός θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας μας; Με το να καταβαραθρώσετε για άλλη μια φορά τους αγρότες (ας μην ξεχνάμε ότι με το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας οι αγρότες εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς και υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων), οι οποίοι αγανακτισμένοι πλέον από τα μέτρα της πολιτείας ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους με σκοπό να αποκλείσουν για άλλη μια φορά τις εθνικές οδούς;
5. Μήπως έχετε μπερδέψει τους αγρότες με επιχειρηματίες και τα χωράφια τους με σούπερ μάρκετ, σε μια Ελλάδα που λιμοκτονεί από την μνημονιακή πολιτική που ακολουθείτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου