Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Αποστόλου: ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ



Μετά την Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με την πώληση του 66% των μετοχών της εταιρείας σε ιδιώτη επενδυτή, που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Στόχος της είναι η δημιουργία και η πώληση νέας καθετοποιημένης «μικρής ΔΕΗ», που να είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική.


Στην «μικρή ΔΕΗ» θα δοθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις παλαιές μονάδες που αποσύρονται όσο και τις νέες μονάδες που κατασκευάζονται η τελείωσαν.

Φαίνεται ότι σε αυτό το σχεδιασμό η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ Αλιβερίου μπαίνει πρώτη, αφού θα αποτελεί το ελκυστικότερη προίκα για την ιδιωτικοποίησή της. Πρόκειται για μια μονάδα που όχι μόνο μπήκε πρώτη σε εμπορική λειτουργία από όλες τις μονάδες φυσικού αερίου, αλλά ταυτόχρονα έχει στην κατοχή της λιμενικές εγκαταστάσεις και οικόπεδα μεγάλης αξίας.

Οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε σε αυτές τις πρακτικές και τις αποφάσεις, πόσο μάλλον όταν για τη περιοχή Αλιβερίου και την Εύβοια γενικότερα η συγκεκριμένη μονάδα αποτελεί το σημείο αναφοράς του ενεργειακού της κέντρου .

Είναι προφανές ότι με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών ο απόλυτος έλεγχος του φυσικού μονοπωλίου ( Δίκτυα), αλλά και του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, θα περάσει στα ιδιωτικά συμφέροντα και το πιθανότερο σε μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους, αφαιρώντας από την Ελληνική Κυβέρνηση κάθε δυνατότητα σχεδιασμού και καθιστώντας τους καταναλωτές «δέσμιους» σε συνθήκες …απελευθέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου