Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Φανουρόπιτα παραδοσιακή

Από την κ. Σοφία Μούτσου - τ. δήμαρχο Στυρέων Εύβοιας δημοσίευση στις Γεύσεις της Εύβοιας

Φτιάχνοντας τη Φανουρόπιτα η παράδοσή μας επιβάλλει να διαβάζουμε την παρακάτω Ευχή προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου:


Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.
Υλικά
4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι φαρίν απ
1 κουταλάκι κανέλλα
1 κουταλάκι μπέικιν

1/3 κουταλάκι σόδα
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
3/4 φλυτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού
1 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδες μαύρες ή ξανθές 
1 φλυτζάνι καρύδι χοντροκομμένο (άλλοι προτιμούν αμύγδαλο)

Εκτέλεση
Κτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σταφίδα και το καρύδι και αναμειγνύουμε με μια σπάτουλα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί. Προσέχουμε το ταψί μας να είναι τέτοιο που να γίνει αρκετά ψηλή η φανουρόπιτα ανάλογα με την ποσότητα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά παρακολουθώντας το ψήσιμο. Οταν ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Την κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου