Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Τα επτά αγκάθια στην συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου και οι τσακωμοί στην κυβέρνηση

Με το κλίμα μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης ασχολείται η εφημερίδα Καθημερινή στην Κυριακάτικη έκδοσή της η οποία επισημαίνει πως μπορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να εμφανίζουν κλίμα συμπόρευσης, βρίσκονται όμως κάθε τόσο αντιμέτωπα με προκλήσεις οι οποίες δοκιμάζουν τις αντοχές της συμμαχίας τους.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση επιχειρεί και πετυχαίνει αρκετά καλά να κρατά τις συγκρούσεις μακρυά από τα φ’ωτα της δημοσιότητας, πράγμα που σημαίνει πως η συγκυβέρνηση εμφανίζει ένα πρόσωπο αρραγούς μετώπου.
Ωστόσο συγκρούσεις όπως αυτή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την αναπληρώτρια υπουργό Αμύνης Φώφη Γεννηματά προσθέτουν κάθε τόσο ρωγμές στο οικοδόμημα της συμμαχίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα λέγεται πως η προαναφερθείσα σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που παρολίγον να προκύψει και θέμα παραίτησης.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γιάννης Στουρνάρας αρνήθηκε να υπογράψει την περασμένη Πέμπτη, πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κάτι που ενόχλησε την κυρία Γεννηματά η οποία ήταν αυτή που την είχε εισηγηθεί. Η Πράξη αφορούσε την μισθοδοσία των υπαλλήλων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί τους τελευταίους πέντε μήνες. Η ενόχληση της αναπληρώτριας υπουργού Αμύνης ήταν εντονότατη.
Αυτό όμως δεν ήταν ένα μεμονομένο γεγονός. Στην σύμπραξη Σαμαρά-Βενιζέλου έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς αρκετά σύννεφα τα οποία και παραθέτει η Καθημερινή:
  1. Οι χειρισμοί στο θέμα των πλειστηριασμών προκάλεσαν στιγμές έντασης, ασχέτως εάν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Τετάρτη, βρέθηκε κοινά αποδεκτή λύση.
  2. Η παρ' ολίγον κρίση με το λεγόμενο «σεισμόσημο», δηλαδή την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών για φυσικές καταστροφές. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρξε ενόχληση για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς -μετά από παρέμβαση του κ. Γ. Στουρνάρα- ζήτησε από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη να κλείσει το θέμα, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο κ. Βενιζέλος.
  3. Η επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου κατεγράφη έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι αν και ο κ. Σαμαράς ζήτησε κατά τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης για τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας να τηρηθεί από τους παρισταμένους «σιγή ασυρμάτου», υπήρξαν διαρροές από συμμετέχοντες υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη εγκαλεί τον πρωθυπουργό, επειδή οι υπουργοί του, με εξαίρεση τον κ. Σ. Κεδίκογλου που είναι παρών σε όλες τις πολιτικές μάχες, αποφεύγουν να στηρίξουν τις δύσκολες κυβερνητικές αποφάσεις.
  4. Η προγραμματική συμφωνία. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναφέρουν πως θα πρέπει να έχει περιορισμένο εύρος ώστε να καθίστανται ορατές οι διαφορές μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετα ο κ. Βενιζέλος «πιέζει» αυτή να καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, με βάση σχετική προεργασία που έχουν κάνει οι κ. Πρωτόπαπας, Κωνσταντινόπουλος και Καρύδης.
  5. Η υπόθεση Παπουτσή. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει μεταβάλει άποψη για την τοποθέτηση του πρώην υπουργού στην Παγκόσμια Τράπεζα, εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει εσωκομματικό πρόβλημα στον κ. Βενιζέλο σε μια ευαίσθητη για το ΠΑΣΟΚ συγκυρία.
  6. Το Κυπριακό. Ο κ. Σαμαράς, ενόψει εξελίξεων από το φθινόπωρο και μετά, θεωρεί ότι στην πρώτη γραμμή πρέπει να βρίσκεται, ως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να πιστεύει ότι οι χειρισμοί πρέπει να γίνουν από τον πρωθυπουργό, με το επιχείρημα πως από πλευράς Λευκωσίας, όλο το βάρος θα το σηκώσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
  7. Η επίσκεψη Ασμουσεν. Η Χαριλάου Τρικούπη εκφράζει επιφυλάξεις για την επιλογή της έλευσης του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ στην παρούσα φάση, καθώς η τελευταία δεν κινείται υποβοηθητικά για την Αθήνα σε σχέση με τις παρασκηνιακές διεργασίες για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου