Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Εμπλοκή με τον ΦΠΑ στον... καφέ!! Εκτός από την ερώτηση πως τον προτιμάτε; Τώρα και που θα τον πείτε ;;

Με ΦΠΑ 13% θα επιβαρύνεται ο καφές είτε καταναλώνεται εντός του καταστήματος, είτε εκτός, με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών.

Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με καταστηματάρχες και πελάτες για το που θα πιουν τον καφέ έτσι ώστε να χρεώσουν ανάλογα το ΦΠΑ (13% εάν καταναλώνεται εντός του καταστήματος και 23% εάν παραδοθεί στον πελάτη για κατανάλωση εκτός καταστήματος).
Η σύγχυση δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ των υπηρεσιών εστίασης από το 23% στο 13%. Ο καφές πρέπει να χρεώνεται με ΦΠΑ 13% εάν καταναλώνεται εντός του καταστήματος και με 23% εάν παραδοθεί στον πελάτη για κατανάλωση εκτός καταστήματος. Στην πρώτη περίπτωση θεωρείται παροχή υπηρεσίας εστίασης, ενώ στη δεύτερη θεωρείται παράδοση αγαθού και το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί δεν περιγράφετε. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε σε καφετέριες όπου ο καφές καταναλώνεται επιτόπου, άλλα πωλείται σε ειδικές συσκευασίες για να μπορεί να πάρει το ρόφημα ο πελάτης και εκτός καταστήματος. Οι ασάφειες της σχετικής εγκυκλίου έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους καταστηματάρχες, καθώς πρέπει να κάνουν... «προφορική συμφωνία» με τον πελάτη για το που θα πιει τον καφέ του, ώστε να χρεωθεί με τον σωστό συντελεστή ΦΠΑ.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης αναμένετε, ότι θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, ούτως ώστε ο καφές να χρεώνεται με ΦΠΑ 13% είτε καταναλώνεται εντός του καταστήματος, είτε εκτός. 

Βέβαια στο υπουργείο φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα π.χ. σουβλάκια στο χέρι κ.α 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου