Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Αποκατάσταση Δελφικού Τοπίου



Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατέθεσε ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με θέμα την αποκατάσταση των ζημιών που δημιούργησε η πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου στην περιοχή του Ελαιώνα Άμφισσας.


Ο βουλευτής αρχικά τόνισε την μοναδικότητα και τη σημασία του χώρου που βρίσκεται στην περιμετρική ζώνη του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και στη συνέχεια έκανε αναφορά στην έκταση των ζημιών που υπέστησαν οι παραδοσιακοί καλλιεργητές ελιάς.

Με την ερώτηση του, ο βουλευτής, επιθυμεί να γίνει γνωστός ο τρόπος, με τον οποίο θα αποκατασταθεί το τοπίο αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα αποζημιωθούν οι καλλιεργητές ελιάς.



Κύριε Υπουργέ,
Στις 5 Αυγούστου πυρκαγιά κατάστρεψε έκταση 4.000 στρεμμάτων υπεραιωνόβιων ελαιώνων στην περιοχή Ελαιώνας της Άμφισσας, η οποία είναι μια περιοχή που αφενός προσφέρει στο εισόδημα των καλλιεργητών και αφετέρου πρόκειται για περιοχή ενταγμένη στην περιμετρική ζώνη του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και ως εκ τούτου ανακηρυγμένη από το 1987 μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
Παράλληλα η πολιτεία με σειρά αναγνωρίσεων θέλησε κατά την πάροδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, να προστατεύσει τον τόπο αυτό, που αποτελεί μέρος του παγκοσμίως γνωστού Δελφικού τοπίου. Αναφέρουμε παραδειγματικά την κήρυξη της (αδόμητης) Ζώνης A’, από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1985, ως προστασία του Αρχαιολογικού χώρου Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού τοπίου καθώς και την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος από το 1981 με ΦΕΚ 551/τ.Β/15.09/1981, που χαρακτηρίζει την περιοχή ως μοναδικής αρχαιολογικής σημασίας και  μοναδικού φυσικού τοπίου, τόσο για την Ελληνική επικράτεια όσο και για το διεθνή χώρο.  
Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος απώλειας εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών, τις μέχρι σήμερα αναποτελεσματικές και κοστοβόρες αναπτυξιακές πολιτικές για τον χώρο και την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του φυσικού τοπίου, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ
· Πως σχεδιάζετε να αποκαταστήσετε  το φυσικό τοπίο, διατηρώντας την παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια;
·   Πως σχεδιάζεται να αποζημιώσετε τους ιδιώτες παραδοσιακούς καλλιεργητές ελιάς, δεδομένης της μακρόχρονης αποκατάστασης;
O Ερωτών Βουλευτής                

Δημήτρης Αναγνωστάκης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου