Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Άμεση κήρυξη ως αναδασωτέα περιοχή, η Ριτσώνα



Με τη δυσάρεστη αφορμή της φωτιάς, που έκαψε για πολλοστή φορά 5.000 στρέμματα δασών και καλλιεργειών στη Ριτσώνα στις 23 Αυγούστου,
επισημαίνεται η επιτακτική ανάγκη να κηρυχθεί η περιοχή άμεσα αναδασωτέα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρήσης γης για άλλους σκοπούς, όπως έχει επιχειρηθεί πολλάκις κατά την τελευταία δεκαπενταετία.
Δυστυχώς η περιοχή της Ριτσώνας,  λόγω της συχνότητας των πυρκαγιών ή των εμπρησμών,  απειλείται με ουσιαστική μεταβολή του δασικού και αγροτικού χαρακτήρα της.
Η τελευταία πυρκαγιά προκάλεσε επίσης μεγάλες ζημιές και στους αμπελοκαλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής, για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει άμεση μέριμνα αποζημίωσης από την Πολιτεία.
Ο βουλευτής κατέθεσε σήμερα σχετική ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Δημόσιας Διοίκησης.
Τέλος θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που έδρασαν αποτελεσματικά και περιόρισαν τις καταστροφικές συνέπειες της φωτιάς.







Κύριε Υπουργέ,
Το φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών έπληξε και φέτος την περιοχή της Ριτσώνας. Συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου, περιοχή έκτασης 5.000 στρεμμάτων, αποτελούμενη από δασικές και αγροτικές εκτάσεις καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά ή εμπρησμό.

Η Ριτσώνα έχει αποτελέσει στόχο εμπρησμών κατ’ επανάληψη και αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, για τους λόγους που συντελείται αυτό το έγκλημα. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν, να κηρυχθεί η περιοχή αναδασωτέα από τη Δασική Υπηρεσία, ώστε να ανασχεθούν τα σχέδια επιτήδειων, που αποσκοπούν στην αλλαγή χρήσης γης στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρόσφατη πυρκαγιά δημιούργησε μεγάλες ζημιές στους αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής, αφού εκδηλώθηκε πριν από την εποχή του τρύγου, πολλαπλασιάζοντας την τωρινή αλλά και την μελλοντική ζημιά των καλλιεργητών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

·         Σκοπεύετε να προβείτε στην κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέα;
·         Πως θα επιτευχθεί η αποζημίωση των καλλιεργητών ώστε να περιλαμβάνει τόσο την απώλεια της φετινής σοδειάς, όσο και την διαδικασία της αναμπέλωσης των ιδιοκτησιών τους;


  O Ερωτών Βουλευτής                


Δημήτρης Αναγνωστάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου