Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Η συνέντευξη του Προέδρου της Νέας ΜΕΡΑς κ. Χρήστου Ζώη στην Κυριακάτικη REAL NEWS

 1) Ο αντιρατσιστικός νόμος διχάζει την κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι έχει δίκιο ο κ. Σαμαράς;

Απάντηση
Περιμένω να δω τί ακριβώς θα κάνει ο κ. Σαμαράς όταν συζητηθεί το σχετικό θέμα στη Βουλή. Γνωρίζουμε όμως καλά ότι όποτε επιχειρήθηκε να ελεγχθούν ιδέες, απόψεις και θέσεις με απειλή εφαρμογής ποινικών μέτρων, μάλλον αυτές φούντωναν και διαδίδονταν γρηγορότερα παρά αδυνάτιζαν. Έχουμε κενά στη νομοθεσία μας; Να συμπληρωθούν. Τί και ποιούς εξυπηρετεί, μία πρωτοβουλία νομοθετική να εξελίσσεται σε καμπάνια και να αναδεικνύει μία νέα διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία και στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων; Νομίζουν ίσως ότι μετατοπίζεται το ενδιαφέρον απ’ τη σκληρή πραγματικότητα των συνεπειών των μνημονίων. Θα διαπιστώσουν γρήγορα ότι κάνουν λάθος.

2) Πως κρίνετε την τρικομματική κυβέρνηση; Τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό και τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη ως εταίρους;

Απάντηση
Αναρωτιέμαι τί απέγινε εκείνο το κείμενο προγραμματικής συμφωνίας που αποτελεί και τη συμβολαιογραφική πράξη γέννησης της τρικομματικής κυβέρνησης; Όποιος μπει στον κόπο να το αναζητήσει και βρει την υπομονή να το διαβάσει, θα μελαγχολήσει. Και θα καταλάβει ότι εκτός από τους βερμπαλισμούς και τις δεσμεύσεις που τελικά αποδείχθηκαν κούφιες, οι τρεις εταίροι βαρύνονται και με την αδυναμία και την παράλειψη να παρουσιάσουν έστω και τώρα ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας. Έχουν ορίζοντα τις γερμανικές εκλογές και κερδίζουν απλώς χρόνο. Μη τους ρωτήσετε τί σχεδιάζουν να κάνουν μετά, δεν το ξέρουν.

3)Βλέπετε πρόωρες εκλογές;

Απάντηση
Πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς ερωτοτροπεί με μία τέτοια επιλογή. Δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει διαφορετικά την αδικαιολόγητη αισιοδοξία με την οποία βομβαρδίζει όλους τους Έλληνες. Το φθινόπωρο είναι κοντά και τότε η κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με αυτό που θέλει να αποφύγει: τα νέα μέτρα. Παρακολουθώ και την αγωνία των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη που βλέπουν τον κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης των κομμάτων τους. Δεν αποκλείω λοιπόν το ενδεχόμενο να προσφύγουν σε εκλογές για «να μηδενίσουν το κοντέρ». Ίσως ψάχνουν ν’ απαντήσουν το σε ποιόν θα χρεώσουν την ευθύνη.

4) Πως σχολιάζετε το «φλερτ» Καμμένου – Τσίπρα;

Απάντηση
Είναι δικαίωμα και υποχρέωση θα έλεγα των πολιτικών δυνάμεων εφόσον βρίσκουν κοινά σημεία πολιτικής να επιχειρούν συνεργασίες, πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες. Βεβαίως δεν αρκεί να συμφωνείς στο τί θα πρέπει να γκρεμίσεις. Πρέπει να συμφωνείς και τί θα χτίσεις στη θέση του γκρεμισμένου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ συμφωνούν στο τί θα χτίσουν στη θέση του μνημονίου;

5) Ποια είναι η ταυτότητα της ΝΕΑΣ ΜΕΡΑΣ; Είναι μνημονιακό ή αντιμνημονιακό κόμμα; Αν είναι αντιμνημονιακό γιατί φύγατε από τους ΑΝ.ΕΛΛ; Αν όχι, γιατί δεν επιστρέψατε στη Ν.Δ. δεδομένου ότι ιδρύσατε ένα επίσης κεντροδεξιό κόμμα; Τι προσδοκάτε;

Απάντηση
Η Νέα ΜΕΡΑ φιλοδοξεί να εκφράσει όσους αρνούνται το στείρο δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Δεν πιστεύουμε ότι το μνημόνιο μας οδηγεί σε έξοδο από την κρίση. Μας οδηγεί σε εξαθλίωση. Δεν μας ενδιαφέρει όμως να κάνουμε επάγγελμα το αντιμνημόνιο. Θέλουμε να σχεδιάσουμε και να προτείνουμε την επόμενη μέρα. Εργαζόμαστε για να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο παραγωγικής και θεσμικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας. Όταν χρειάστηκε αναλάβαμε το κόστος και δείξαμε την αντίθεσή μας. Τώρα χρειάζεται να εργαστούμε για την ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΟ εποχή. Εκεί θα κριθούμε.

6) Θα κατέβετε αυτόνομα στις ευρωεκλογές; Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης θα είναι υποψήφιος επικεφαλής του ψηφοδελτίου;

Απάντηση
Η Νέα ΜΕΡΑ είναι κόμμα. Δεν είναι όμιλος προβληματισμού. Προφανώς θα είμαστε παρόντες στις εκλογές. Η θέση μας όπως ήδη εξήγησα είναι διακριτή στην εσωτερική πολιτική. Στις Ευρωεκλογές θα επιδιώξουμε να καταγραφούμε ως η πολιτική δύναμη που απορρίπτει τον Ευρωραγιαδισμό αλλά και την Ευρωφοβία. Στη δοκιμασία αυτή θα επιδιώξουμε να συστρατευθούν μαζί μας οι πιο ικανοί Έλληνες. Όταν έρθει η ώρα θα πούμε ονόματα.

7) Πρόεδρος του κόμματος είστε εσείς; Υποψήφιος πρωθυπουργός άλλος; Ποια πρόσωπα θα βλέπατε πιθανά;

Απάντηση
Αρχές Ιουλίου προχωρούμε στο ιδρυτικό συνέδριό μας. Ως τότε είμαι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας μετά από απαίτηση των ιδρυτικών μελών. Στο συνέδριο θα λάβουν υπόσταση και νομιμοποίηση όλα τα προβλεπόμενα από το καταστατικό όργανα. Επί της ουσίας της ερώτησης, σας απαντώ ότι η πρότασή μας θα προβλέπει ασυμβίβαστο εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Στόχος μας είναι να πείσουμε ικανούς και άξιους Έλληνες να στρατευθούν μαζί μας. Εγώ ο ίδιος θα ζητούσα απ’ τον αξιότερο, να δεχθεί την εντολή να ηγηθεί μίας εθνικής προσπάθειας. Αρκεί να συμμερίζεται τις απόψεις μας για την προοπτική της Ελλάδας.

8) Μία πρώτη δημοσκόπηση σας έδωσε ποσοστό 2,6%. Φιλοδοξείτε ότι θα περάσετε τον πήχη του 3% στις εθνικές εκλογές;

Απάντηση
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο βρήκε ένα ικανοποιητικό για εμάς ποσοστό. Άλλοι δεν ερευνούν καθόλου τις διαθέσεις την κοινής γνώμης για τη Νέα ΜΕΡΑ. Ανήκουμε σ’ εκείνους τους Έλληνες που δεν εκφράζονται απ’ την υφιστάμενη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων και γνωρίζουμε καλά τί πρέπει να κάνουμε για να τους εκπροσωπήσουμε. Χρειαζόμαστε χώρο και χρόνο. Χώρο και χρόνο που δεν χαρίζονται ούτε προσφέρονται εύκολα. Ειδικά για εμάς υπάρχει μία παράδοξη στάση σιωπής που προσβάλλει την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία. Και σκεφτείτε ότι έχουμε δύο βουλευτές στη Βουλή. Λυπάμαι όμως πιο πολύ για τη στάση της δημόσιας τηλεόρασης της οποίας τις δαπάνες πληρώνουμε όλοι ανεξαιρέτως.

9) Υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέφατε ή θα λέγατε «ναι» σε μία προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ;

Απάντηση
Σας θυμίζω ότι ο κ. Σαμαράς με διέγραψε από τη Ν.Δ. γιατί δεν ψήφισα το 2ο Μνημόνιο. Δεν έχω αλλάξει απόψεις και απ’ ό,τι καταλαβαίνω δεν έχει αλλάξει απόψεις και ο κ. Σαμαράς. Σήμερα ως επικεφαλής μίας προσπάθειας συλλογικής έχουμε διακριτή πορεία και σαφείς στόχους. Ξέρουμε τί θέλουμε και αφήνουμε τους Έλληνες να μας κατατάξουν και να πουν τί είμαστε. Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία είναι προφανές ότι θα συμβάλουμε στο σχηματισμό κυβέρνησης με παρέμβαση και επιρροή ανάλογη της δύναμης που θα μας δώσουν οι Έλληνες. Αρκεί να υπηρετούνται οι θέσεις και οι αρχές και να μην αναιρούνται οι αξίες της ιδρυτικής διακήρυξής μας.

10) Ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη χώρα ή στην επανένωση της κεντροδεξιάς; Θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να τον προτείνετε για υποψήφιο πρωθυπουργό;

Απάντηση
Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής παρά τη σταθερά υψηλή αποδοχή του από μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού έχει αποκλείσει ανάμιξή του στα πολιτικά πράγματα. Γνωρίζετε ότι με συνδέει παλιά φιλία μαζί του. Δε σκοπεύω λοιπόν να κερδοσκοπήσω αναμιγνύοντάς τον στις πολιτικές πρωτοβουλίες της Νέας ΜΕΡΑς. Θα περιοριστώ να πω ότι τους ρόλους τους επιφυλάσσει για όλους μας ο λαός και όταν έρθει ή ώρα εμείς απλώς ανταποκρινόμαστε ή αρνούμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου