Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Τουρκία, Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με αμείωτη ένταση

Συνεχίζονται και σήμερα οι άγριες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν σε Κων/πολη, Άγκυρα και Σμύρνη. Ο Ερντογάν κάνει λόγο για «εξτρεμιστές» και «κύκλους του εξωτερικού» που υποκινούν τις διαμαρτυρίες. .

Μία εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από την έναρξη των γενικευμένων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και ο τούρκος πρωθυπουργός επιμένει ότι θα προχωρήσει στα σχέδιά του για ανοικοδόμηση της πλατείας Ταξίμ, επικρίνοντας την αντιπολίτευση και εξτρεμιστές για τα επεισόδια.
Η χθεσινή νύχτα πέρασε και πάλι με άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις της αστυνομίας και χιλιάδων διαδηλωτών σε δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης. Το ζήτημα είναι τώρα αν η εξέγερση θα διατηρήσει τον παλμό της για αρκετό διάστημα ώστε να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για την κυβέρνηση.
Δεν αναβλήθηκε η επίσκεψη Ερντογάν σε Αλγερία και Μαρόκο
Δεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του σε Αλγερία και Μαρόκο ο Τ. ΕρντογάνΔεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του σε Αλγερία και Μαρόκο ο Τ. Ερντογάν
Ενδεικτικό του εύθραυστου της κατάστασης ήταν το ότι σήμερα το τουρκικό εθνικό νόμισμα παρουσίασε κάθετη πτώση έναντι των άλλων νομισμάτων ενώ το Χρηματιστήριο Κωνπολης σημείωσε πτώση κατά 6.43%. Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του για την Αλγερία και το Μαρόκο και αναχώρησε πριν από λίγες ώρες, παραχωρώντας συνέντευξη τύπου στο αεροδρόμιο.
Υποστήριξε μάλιστα ότι πίσω από την κινητοποίηση κατά της κυβέρνησης βρίσκονται «σκοτεινές δυνάμεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Στο εσωτερικό κατηγόρησε την κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση και τους «εξτρεμιστές», όπως είπε, ενώ αποκάλυψε ότι «οι μυστικές υπηρεσίες ερευνούν ανάμειξη κύκλων του εξωτερικού».
Πάντως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη και προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει ότι η ένταση θα εκτονωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου